מצוינות והצטיינות בעידן הדיגיטלי
המנמ"רים שקיבלו אתמול (ב') תארי הצטיינות הטמיעו טכנולוגיות בפרויקטים מסובכים והצעידו את הארגונים שלהם קדימה ● כדאי למנהלים הטכנולוגיים האחרים בתעשייה לקחת מהם דוגמה
טקס המנמ"רים המצטיינים, שנערך אתמול (ב') במרכז הכנסים LAGO בראשון לציון, הוא אירוע השיא שנועל את תחרות מצטייני המחשוב של אנשים ומחשבים, ומתקיים זו הפעם ה-13.
נושא המצוינות ב-IT היה מאז ומתמיד אבן יסוד בעבודת המנמ"רים ושאר אנשי הטכנולוגיה, בכל מקום בו הם נמצאים. בעוד שבתחרות מצטייני המחשוב תארי המצוינות ניתנים על פרויקטי מחשוב שבוצעו בארגונים, שהיו בהם כדי לשנות או לשפר תהליכים עסקיים, הרי שבאירוע המנמ"ר המצטיין מחפשת ועדת האיתור את המנהיגים הטכנולוגיים של הארגון, שמהווים מודל לחיקוי למצוינות והצטיינות.
הבחירה מבוצעת על ידי ועדה בראשות פרופ' גדי אריאב מאוניברסיטת תל אביב ובהשתתפות חמישה חברים, כולם ותיקים ובעלי ניסיון עשיר, והיא נעשית קשה משנה לשנה. אם בעת שהחלה התחרות היינו צריכים להסביר למה הכוונה כשאנחנו מחפשים מצוינות, הרי שבשנים האחרונות המצוינות היא דבר שצריך לבוא לידי ביטוי בסדר יומו השוטף של כל מנמ"ר ומנמ"ר.
המנמ"ר של היום מתמודד עם שתי זירות: האחת היא זירת הנכסים המסורתיים, מערכות המחשוב והמידע, מערכות ה-Legacy וכל מה שקשור בתפעול השוטף והקריטי של הארגון. מצד שני, עליו לשחק במגרש של הטרנספורמציה הדיגיטלית, על כל המשתמע מכך. שם הוא פוגש במתחרים מאגפים אחרים בארגון, שבעזרת הטכנולוגיה יכולים להפעיל תהליכים שבעבר היו נחלתו של המנמ"ר. אמנם, בפוליטיקה הארגונית הפנימית מבינים שבסוף היום כולם צריכים לעבוד ביחד עם המנמ"ר אבל בפועל, במאבק על הכיסא בקומת ההנהלה, עליו להוכיח את עצמו הרבה יותר ולעבוד קשה יותר.
מי שבמקצוע הזה יודע שתפקיד המנמ"ר מעולם לא היה קל וכיום הוא הרבה יותר מאתגר. זו הסיבה שבדברי הפתיחה שלו אמר פרופ' אריאב שהתפקיד החדש של המנמ"ר הוא מנהל נכסים דיגיטליים. הוא ציין שזה תואר שלא שמור רק לו, בגלל הרקע שלו, אלא הוא יכול להיות נחלתם של בעלי תפקידים אחרים בארגון, שבאים מתחום השיווק, הניהול או הכספים.
הפסיפס המתחדש של המצוינות ב-IT
המנמ"רים והמנמ"ריות שקיבלו אתמול את אותות ההצטיינות, לקול מחיאות הכפיים של הקהל המפרגן, מייצגים את הפסיפס המתחדש של המצוינות ב-IT, שדורשת יכולות ניהול מוכחות והובלת מהפכות דיגיטליות. המנמ"רים נושאים בעול של החיבור המתבקש וההכרחי בין העולם הקיים לזה החדש. המבחן העליון שלהם היה ותמיד יהיה אפס תקלות, גמישות ואי הצבת מחסומים בדרך למימוש החזון של הארגון.
סריקה מהירה של הנימוקים להענקת האותות למצטיינים אתמול מגלה שכל אחד נתן פירוש אחר למושג מנמ"ר מצטיין.
למשל, זוהר אלימלך מטיב טירת צבי גילה מנהיגות טכנולוגית בניהול משבר שעבר על החברה, בנוסף למשימות הרגילות שלו. ניצן להט מנובולוג היה דמות דומיננטית במהלכי המיזוג של החברה עם פארמה. בהופעה בפני ועדת השיפוט הוא חשף את שאיפתו להיות מנכ"ל. ועדת השיפוט מצאה שהוא מפתיע ולא שגרתי.
מצוינות קיימת גם במגזר הציבורי. שני מנמ"רים ממגזר זה – דן בן סימון מרשות האכיפה והגבייה וצחי שלום מעיריית רמת השרון – הוכיחו שגם בממשלה וברשויות המקומיות אפשר להוביל תהליכים חדשניים כמו עיר חכמה או, במקרה של הרשות, פתרונות מחשוב לניהול יעיל יותר של אחד הגופים עתירי הבירוקרטיה ורגולציה בישראל.
המנמ"רים שקיבלו את אות ההצטיינות ברמה הגבוהה ביותר, מודלים לחיקוי, באים ממגזרים שבהם יש דגש רב על המצוינות: המגזר הפיננסי, הבריאות, המסחר והקמעונות, והתעשייה. כל אחד מהזוכים – אבי כוכבא מבנק הפועלים, לוי הלוי מבנק דיסקונט, גיא הדרי מטבע, שי מיקהל מדיפלונט ויגאל פדאל מנשר – מייצגים את המודל שכל מנמ"ר צריך לשאוף אליו: להיות חלק מהנהלת הארגון ולהוביל תהליכים המשלבים באופן ברור בין טכנולוגיה לעסקים. הם עובדים בארגונים שבהם השילוב הזה הוא שילוב מנצח ולא יכול להיות מצב שהם לא עובדים ביחד.
יצוין כי כוכבא והלוי שודרגו בינתיים בתפקידיהם והפכו, בהתאמה, למנהל חטיבת החדשנות של הפועלים ולמנהל אגף החדשנות של דיסקונט.
"מצוינות היא לא 'וי' חד פעמי"
פרופ' אריאב אמר בטקס חלוקת האותות כי "מצוינות היא לא סימן 'וי' חד פעמי אלא מחויבות מתמשכת". הוא צודק: מצוינות מתחדשת בכל יום. שני מנמ"רים שקיבלו את אות ההצטיינות בקטגוריית מתמידים במצוינות הוכיחו זאת: שי גוטמן, מנמ"ר UPS ישראל, קיבל אות הצטיינות בפעם השנייה ברציפות, מאחר שהרשים את חברי הוועדה שהוביל תהליכים מורכבים של העברת הסניף הישראלי של החברה הלוגיסטית הענקית הזו לעידן הדיגיטלי. שירה לב עמי, מנמ"רית משרד הבריאות, הצטיינה גם השנה בהטמעת מהלכים דיגיטליים במערכת הבריאות, שהיא מהמורכבות ביותר במגזר הממשלתי ואחת הקשות לניהול ולתקשור.
השורה התחתונה: המנמ"רים המצטיינים מייצגים יותר מכל את השינויים הדרמטיים שחלים בתפקידו של המנמ"ר, וכל אחד מהם יכול וצריך להיות מודל לחיקוי לרבים אחרים, שעדיין לא הפנימו שהמהפכה נמצאת מעבר לדלת או החלון הסגור שלהם.
ברכות לכל הזוכים.
תגובות
(0)