עשר שנים בענן AWS – איך שהזמן רץ!

במבט לאחור על העשור האחרון, מרשים לראות עד כמה ה-IT השתנה בעולם ● מרשימה אפילו יותר העובדה שהשינוי אינו מוגבל לטכנולוגיה ● כשמסתכלים אל העתיד, יש להבחין בין הסחות דעת אופנתיות לבין מגמות אמיתיות

20/03/2016 10:33
ג'ף בר, אוונגליסט לתחום הענן של AWS

לפני עשר שנים, ב-14 במרץ 2006, הודעתי על השקת Amazon S3 עם פוסט בבלוג שלי. קשה להאמין שמאז חלף כבר עשור, או שמאז כתבתי למעלה מ-2,000 פוסטים.

עשור של שינויי IT

במבט לאחור על העשור האחרון, מרשים לראות עד כמה ה-IT השתנה בעולם. מרשימה אפילו יותר העובדה שהשינוי אינו מוגבל לטכנולוגיה. מודלים עסקיים השתנו, וכך גם השפה סביבם. במקביל לכך ששינויים בצד העסקי יצרו דרכים חדשות לרכוש, לצרוך ולשלם עבור משאבים (תוך העצמת ארגונים וסטארט-אפים כאחד בתהליך), גם המילים בהן אנו משתמשים כדי לתאר את מה שאנו עושים, השתנו.

לפני עשור לא דיברנו על ענן, על מיקרו-שירותים, יישומים ללא שרת, אינטרנט של דברים, קונטיינרים, או סטארט-אפים רזים. לא התנסינו באינטגרציה מתמשכת, אספקה מתמשכת,  DevOps, או ChatOps. בעוד אנו מנסים להבין וליישם ChatOps, יש כבר משהו חדש יותר באופק בשם VoiceOps (מופעל על ידי Alexa).

מובן שהתמודדות עם שינויים אינה דבר קל. כשמסתכלים אל העתיד, צריכים להיות מסוגלים להבחין בין הסחות דעת אופנתיות לבין מגמות אמיתיות. זאת, תוך שמירה על גמישות מספקת כדי לנווט, במקרה שהנישה של אתמול הופכת לטכנולוגיית מיינסטרים היום.

עשור ל-AWS

אלה חלק מהשקות AWS המועדפות עליי בעשור האחרון:

● ראשון ועדיין רלוונטי (2006) – Amazon S3. לא ייאמן כמה הקונספט פשוט, ועם זאת באופן מפתיע, מורכב מאחורי הקלעים, S3 – כמו TechCrunch בזמנו, שינה את כללי המשחק.

● שרתים לפי שעות (2006) – Amazon EC2. מהתחלה פשוטה (אינסטנציה אחת, אזור אחד, וגישת CLI בלבד), EC2 הוסיפה תכונה אחרי תכונה (רובן בעקבות בקשות לקוחות), והיא רלוונטית היום כפי שהייתה ב-2006.

● הפיכת מסדי נתונים לקלים (2009) – Amazon Relational Database Service. כמי שבילה הרבה זמן בהתקנה, כוונון וניהול של MySQL, הייתי במקום הנכון להעריך עד כמה RDS הפכה כל היבט של חיי העֲבוֹדָה שלי לפשוט.

● קישוריות מתקדמת (2009) – Amazon Virtual Private Cloud – עם ההשקה של VPC, אפילו ארגונים שמרניים התחילו להסתכל מקרוב על AWS. הם ראו כי הבנו את אתגרי הקישוריות והבידוד שניצבו בפניהם, ושמחו על שהצלחנו לטפל בהם.

● אחסון נתונים בקנה המידה של האינטרנט (2012) – Amazon DynamoDB – שוק ה-NoSQL היה במצב של היצף כאשר השקנו את DynamoDB. עכשיו, כשהעשן התפזר, אני שומע שוב ושוב על לקוחות שמשתמשים ב-DynamoDB לאחסון כמויות עצומות של נתונים, ולתמיכה בקצבי בקשות מדהימים למדי.

● מחסני נתונים בתוך דקות ולא רבעונים (2012) – Amazon RedShift – חברות רבות מודדות זמן הטמעה של מחסן נתונים במונחים של רבעונים או אפילו שנים. Amazon RedShift הראה להם שיש דרך טובה יותר כדי להתחיל.

● מחשוב שולחני בענן (2013) – Amazon WorkSpaces –  למרות שלעתים קרובות מדי הם נחשבים "נהדרים עבור מישהו אחר", שולחנות עבודה וירטואליים הפכו כלים פרודוקטיביים חשובים ללקוחותינו.

● זמן אמת? כמה נתונים? (2013) – Amazon Kinesis – לכידה, עיבוד, והפקת ערך מכמויות גדולות של נתונים, הפכו יותר קלים ופשוטים כאשר השקנו את Kinesis.

● מודל תכנות חדש (2014) – AWS Lambda – זהו אחד מאותם משבשים ומשני משחק, שצריכים להיות מוכנים אליהם.

התרשמתי ממספר הארגונים המסורתיים שכבר בנו ופרסו יישומים מתוחכמים מבוססי Lambda. הציפייה שלי כי Lambda תהיה נפוצה ביותר בחברות סטארט-אפ הבונות מבראשית יישומים הנוטים להיות עתירי שגיאות.

התקנים הם העתיד (2015) – AWS IoT – עוצמת מחשוב בייצור המוני וקישוריות IP נרחבת, משתלבים כדי לאפשר סוגים שונים של התקנים מעניינים שיקושרו אל האינטרנט.

אני יכול להבטיח לכם כי העשור הבא של הענן יהיה מרגש כמו זה שסיכמנו עתה. המשיכו ללמוד, המשיכו לבנות ושתפו אותנו בהצלחותיכם.

הכותב הינו אוונגליסט ראשי, AWS (ר"ת Amazon Web Services).

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים