הטרנדים הטכנולוגיים בפיתוח תוכנה ב-2016
טכנולוגיה ותוכנה משולבות בכל היבטי חיינו האישיים והעסקיים, ומדי שנה חודרת השתלבות זו לעולמות חדשים ● לפניכם אחדות מהטכנולוגיות המשפיעות ביותר ברחבי העולם, וכן מה אנו צפויים לראות בשנה הקרובה ● חלק א'
כבר מזמן ברור כי טכנולוגיה ותוכנה משולבות בכל היבטי חיינו האישיים והעסקיים, ומדי שנה חודרת השתלבות זו לעולמות חדשים. לפניכם אחדות מהטכנולוגיות המשפיעות ביותר ברחבי העולם, בעיקר בקרב בתי תוכנה וגופי פיתוח, וכן מה אנו צפויים לראות בשנה הקרובה. המגמות החדשות מתמקדות בפשטות של הפעילות, ובדרך בה קל יותר לעסקים לבנות יישומים יעילים, מאובטחים ואמינים, המספקים סקלאביליות רבה וביצועים גבוהים, וזאת במחירים האפשריים הנמוכים ביותר.
בניית יישומים הופכת לפשוטה יותר
למרות ההבטחה שהטכנולוגיה תפשט את חיינו, לאורך הזמן הפכו חלק מהיישומים למורכבים. חוקר המערכות ג'ון גלן, כתב כבר לפני עשרות שנים כי "יישומים הבנויים כמערכת מורכבת, כמעט אף פעם אינם פועלים". מערכות מורכבות שעושות את העבודה, בנויות בדרך כלל מלכתחילה כמערכות פשוטות, כאשר במהלך הזמן הן מתרחבות, ואז חלקן הופכות להרבה יותר מורכבות.
קל יותר לבנות מערכת פשוטה, בטוחה ואמינה ואז להרחיב אותה, מאשר להתחיל עם מערכת מורכבת, בה צריכים לשלוט במשתנים רבים מדי. אנו רואים מגמה בולטת של אנשים שרוצים לפשט את היישומים, התשתיות והמערכות הטכנולוגיות שלהם.
לכן ב-2016 אנו יכולים לצפות לראות את ראשית המסע לבניית מערכות פשוטות. הסיבה לכך שניתן להפוך את הפיתוח לפשוט יותר, היא שלקוחות יכולים כיום להשיג מספר רכיבים חדשים המסופקים כשירותי ענן.
השירותים הנכללים בארכיטקטורות מסורתיות, מוכוונות-שירות, חסרים לעתים קרובות יכולות. לדוגמה, שירות ניהול לקוחות עשוי להכיל את כל התפקודיות הקשורה בפעילויות על נתוני לקוחות. עם זאת, רבות מהפונקציות של שירות זה אינן מספקות במונחים של סקלאביליות וזמינות. לפונקציית Login של לקוח, אליה ניגשים בתדירות גבוהה, יש דרישות התרחבות שונות לחלוטין מאשר לשירות ספר כתובות של לקוחות, שנדרש רק בעת משלוח מוצרים. כדי לפשט סוגים אלה של מערכות מונוליטיות, אנו רואים מגמה מתפתחת, בה יישומים מפוצלים לחלקים המרכיבים אותם.
פירוק שירותים ומערכות תוכנה לאבני הבנייה הקטנות ביותר האפשריות, היא מגמה חמה בפיתוח תוכנה. השירותים הקטנים מכונים microservices, ונתמכים על-ידי רכיבי ניהול בדומה לאלה אותם מספק Docker. התהליך מקנה ליישומים גמישות רבה יותר, ובנוסף, משנה גם את תהליך פיתוח התוכנה. מעתה, אין צורך בתיקון (patching) של המערכות הגדולות יותר. מה שנדרש במקום זה, הוא להעביר גרסה חדשה של microservice, שתחליף את הגרסה הקודמת.
ספקי מחשוב ענן מציעים סביבות ניהול קונטיינרים (containers), שמקלות על ייצור וניהול סביבות microservices, ומאיצות מגמה ארכיטקטונית זו. בשנת 2016 ולאחריה, אנו יכולים לצפות כי הנוהל יהפוך סטנדרטי עבור כל היישומים החדשים.
פישוט המחשוב: Serverless Architectures
אחת המהפכות הגדולות ביותר אותן חווינו בשנים האחרונות, היא העלייה של מחשוב ללא שרתים. מהפכה זו צברה תנופה גדולה עם ההשקה של AWS Lambda, שאינה דורשת שרת (פיזי או וירטואלי) להרצת קוד יישום, מה שמפשט מאוד פיתוח יישומים, מאחר שארכיטקטים צריכים לחשוב רק על לוגיקה עסקית, ולא אמורים לדאוג לניהול ציי שרתים להרצת התוכנות שלהם. אחרי הכל, אין שרת קל יותר לניהול מאשר מצב בו אין שרת כלל.
כיום רואים יותר ויותר עסקים חדשים שאינם משתמשים אפילו בשרת אחד. דוגמא טובה לכך היא Teletext.io – סטארט-אפ הולנדי שיצא עם טכנולוגיית מערכת ניהול תוכן חדשנית, המאפשרת ניהול והפצה של טקסט דפי אינטרנט על ידי כותב הטקסט, ולא על ידי מתכנת. נקיטה בגישה נטולת-שרת מאפשרת ל-Teletext.io להשיק במהירות ובקלות שירות מועיל לעסקים ברחבי העולם, ובנוסף להציע להם "פתרון מתרחב" עם קיבולת שיא כמעט אינסופית.
Teletext.io היא רק דוגמא אחת מתוך ארגונים רבים שאנו רואים, אשר בונים את יישומיהם ועסקיהם ללא שרתים כלל – מגמה שצפויה להתעצם בשנת 2016.
המשך יבוא.
הכותב הינו טכנולוג ראשי וסמנכ"ל אמזון (Amazon).
תגובות
(0)