"אפשר להגיע לסימולציות של איברים רבים בגוף בתוך כמה שנים"

ד"ר סטיבן לוין, מנהל אסטרטגיה ראשי בדאסו סיסטמס, מסביר על פרויקט "הלב האנושי" של החברה ועל האופן שבו הטכנולוגיה מאפשרת לדעת עוד על גוף האדם ולפתח שיטות טיפול טובות יותר ● הכול התחיל מהעובדה שהילדה שלו נולדה עם בעיות בלב

ד"ר סטיבן לוין, מנהל אסטרטגיה ראשי בדאסו סיסטמס

מהו פרויקט "הלב האנושי?"
"הילדה שלי נולדה עם בעיות בלב, וזה מה שהניע אותי להחליט להקים את הפרויקט. מדובר בסימולציה של לב. ניתן להמשיל זאת לתעשיות אחרות: בתעשיית הרכב נהוג היום לבצע מבחני ריסוק של מכוניות בתוך המחשב. אם בעבר היו צריכים לבנות אבות טיפוס יקרים, ולכן גם מעטים, כיום מעבירים את המכוניות אלפי סימולציות במחשב, ולאחר מכן ישירות לייצור.

כשיש מודל ממוחשב ניתן לראות מה קורה בתוך המכונית ומה קורה לנהג, ובמיוחד לצוואר שלו, בעת ההתרסקות. זה כיום הסטנדרט בתעשיית הרכב, אז למה שזה לא יהיה הסטנדרט גם בתעשיית המכשור הרפואי?"

תאר את התהליך שהוביל להכנת הסימולציה.
"לפני הכנתה נדרשנו להבין את הרקמה הבסיסית של הלב. כמהנדסים, עשינו הדמיות של המכניקה של הרקמה והפכנו את זה למשהו שנראה כמו לב. חיברנו את המבנה עם הגיאומטריה של הלב ועם המרכיב החשמלי (העצבים) – והגענו ללב פועם.

המודל מאפשר לנו להתחיל ברמת האיבר השלם ולרדת בקנה המידה כדי לבחון את התנהגות התאים ואפילו את המבנה המולקולרי.

הדמיה של לב במסגרת פרויקט "הלב האנושי". מקור: דאסו סיסטמס

הדמיה של לב במסגרת פרויקט "הלב האנושי". מקור: דאסו סיסטמס

כדי לפתח מודל מאומת ולתרגם את טכנולוגית הסימולציה לשיפור הטיפול בחולה לא מספיקות רק יכולות הנדסיות, אלא צריך גם יכולות מדעיות וביו-רפואיות.

אנחנו עובדים מול חברות תרופות ובוחנים את ההשפעות הכימיות של תרופות על ההתנהגות החשמלית של הלב. כיום, כדי לטפל בבעיות קצב לב, צריך להתערב באמצעות ניתוח. ייתכן שניתן יהיה לפתח תרופה שתפתור אותן בלי צורך בהתערבות כירורגית.

דאגנו שהלב יתמוך בפלטפורמה המנהלת את המידע מהמו"פ עד לייצור – 3D Experience Platform".

מה דעתך על התעשייה הישראלית?
"יש בישראל פרץ של חדשנות שלא קיים במרבית העולם, יש מעט מאוד מקומות שמסתכלים קדימה כמו ישראל. קיים כאן השילוב של הכרה בחשיבותם של צוותים רב תחומיים של רופאים ומהנדסים. יש בישראל משאבים אינטלקטואליים, התמחות הנדסית ותמיכה מהממשלה".

האם גופים ישראליים שותפים בפרויקט?
"יש לנו מספר לקוחות בישראל בתחום המכשור הרפואי ואני מקווה שכתוצאה מהביקור שלי נתחיל לעבוד קרוב עם אוניברסיטת תל אביב ועם חברות נוספות. כלקוחות המשתמשים בכלי נוכל לאפשר להם מעורבות גדולה יותר בפיתוח הטכנולוגיה".

מתי נזכה לסימולציה כזו של שאר האיברים הגוף?
"קשה להגיד מתי. זה תלוי בשיתוף מידע על ידי רופאים ומומחים אחרים. אם כולם ישתפו מידע נוכל לעשות זאת בתוך כמה שנים. אם לא, נצטרך לעשות זאת שלב אחרי שלב. לכל איבר בגוף יש בסיס נתונים וגוף ידע משלו".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים