השופט חשין ז"ל: "המשפט מפגר אחר הטכנולוגיה, לעיתים במרחק ובזמן רבים מאוד"

עם מותו של המשנה לשעבר לנשיא בית המשפט העליון, השופט ד''ר מישאל חשין, מערכת אנשים ומחשבים מביאה דברים שאמר לפני תשע שנים על השוני בין המשפט וטכנולוגיה - הנכונים גם כיום

השופט בדימוס ד"ר מישאל חשין ז"ל בכנס ב-2006

המשנה לשעבר לנשיא בית המשפט העליון, השופט בדימוס ד"ר מישאל חשין ז"ל, שהלך לעולמו אתמול (ש'), היה ידוע בפסיקותיו ובידע הנרחב שלו בתחומים שונים. אחד מהם הוא הטכנולוגיה והקשר שלה לעולם המשפט. כך לפחות עולה מדברים שאמר ב-2006, בכנס שנושאו משפט וטכנולוגיה, שנערך באוניברסיטת תל אביב. עם היוודע דבר מותו, מערכת אנשים ומחשבים מביאה שוב את דבריו של חשין – הרלוונטיים יותר מתמיד גם כיום.

"המשפט והטכנולוגיה הם יצורים שונים, שבאים מעולמות שונים – והם הפכים", אמר אז השופט ד"ר חשין ז"ל, בהופעה פומבית נדירה. "המשפט עניינו הסדר החברתי, מוסר צדק ויושר, ואילו ההתקדמות הטכנולוגית – מקורה בסקרנות והישגיות. המשפט מפגר אחר הטכנולוגיה, לעיתים במרחק ובזמן רבים מאוד".

לדבריו, "עלינו, בתי המשפט והמחוקקים, לסנכרן שני עולמות אלה". השופט ד"ר חשין ציין כי הדבר כרוך בקשיים, בין השאר בשל שימוש שעושה המשפט בחוקים ישנים, תוך ניסיון להתאימם למציאות המשתנה. "נדרש להתאים את חוקי הכרכרה, בני מאות השנים, לעידן התעופה", אמר. "הפקס והסלולר היו לפני המחשב, אולם המחשוב עשה מהפכה, ויש קושי להחיל עליו חוקים. האינטרנט הוא בבחינת יקום חדש שנתגלה, בעל מרחבים אינסופיים, מדובר במהפכה השוברת את הכלים הקיימים. טרם הגענו לחקר פשר התנהגות המחשב והאינטרנט".

הוא הביא דוגמאות לכמה קשיים: "כיצד נתפוס אדם שעשה עבירה בקמצ'טקה, כאשר הניזוקים הם בהונולולו? כיצד נטפל בהימורים באינטרנט? מה לעשות עם פרסומים אסורים ברשת, פורנוגרפיה, חופש ביטוי, זכויות יוצרים?"

"הפתרון – לרסן את חיית הפרא הטכנולוגית"

בעיות נוספות, אמר השופט, הן השימוש הנרחב באנונימיות במדיום הקיברנטי, כמו גם הגלובליות של הרשת, אותה הוא כינה "הדמוקרטיה המשתוללת על פני הגלובוס". היבט נוסף שנדרש לטפל בו הוא הצורך בשיתוף פעולה בינלאומי, "הפתרון לא יכול להיות מקומי", אמר. עוד נקודה אותה העלה היא הצורך להגן על המידע אודות האזרחים. "הפגיעה בפרטיות ברשת כמוה כהליכה עירום בכיכר העיר".

השופט ד"ר חשין ז"ל ציין כי "הפתרון לבעיה הוא לרסן את חיית הפרא, כך שהמדינה תשלוט בתופעה ותיצור כלים מתאימים לטפל בה, יחד עם כריתת בריתות בינלאומיות. ישראל מפגרת מאוד בהשתלטותה על תחום זה של המדע. הריק מתמלא מעצמו בצורות התנהגות פראיות, דורסניות ומפירות חוק. לבית המשפט יש כלים דלים להשתלט על תופעות חדשות אלה".

נדמה כי הדברים שאמר השופט המנוח היו נכונים גם לו נאמרו היום.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים