כיצד השוק הארגוני מתמודד עם אתגרי הטכנולוגיה של חברות האינטרנט?
"החברות עדיין נותנות את הטון בכל מה שקשור לקדמה, וזה משליך על השוק הארגוני", אמר פיני כהן, יועץ בכיר ב-STKI ● מה עושים ארגוני ה-IT בנדון?
במהלך הכנס השנתי של STKI, שהתקיים לפני ימים אחדים, נערך מושב בהובלתו של סגן הנשיא והאנליסט הבכיר פיני כהן, שהתייחס למגמות הטכנולוגיות שצפויות בארגונים השונים.
לדברי כהן, "באשר ל-Delivery, חברות האינטרנט עדיין ממשיכות לתת את הטון בכל מה שקשור לקדמה – הן בתחומים הטכנולוגיים והן בתחומים התהליכיים". הוא ציין כי עובדה זו משליכה על השוק הארגוני. "אנחנו רואים יותר ויותר שארגוני אנטרפרייז מאמצים דברים דומים למה שנעשה בחברות מתקדמות אלה", אמר כהן.
זוהי מציאות שקיימת מזה כמה שנים, שבה הולך ובולט הפער בין החברות החדשניות, אלה שנולדו עם האינטרנט או בגללו, ובאופן טבעי, הן הרבה יותר זריזות ויכולות לשנות כיוון במהירות רבה יותר. אבל אם בעבר הפעילות שלהן הייתה תחומה בגבולות שמחוץ לשערי הארגונים המסורתיים, הרי שהמציאות משתנה. כל העולם עוקב בעניין רב אחר ההתפתחות של חברות אלה ומעוניין במיוחד לראות כיצד זה ישפיע על העולם המסורתי".
מה בכל זאת עושים ארגוני ה-IT ?
"ארגוני IT מאמצים אג'יליות ו-Devops, כאשר הדרך ל-Devops מכונה Infrastructure as code. המשמעות היא יותר פעולות באמצעות כלים אוטומטיים. אני מעריך שבתחומי הפיתוח, ארגונים יאמצו קונספט שנקרא 'The Hub', שמשמעותו טיפול באין ספור החיוויים והאירועים באופן מרכזי.
מבחינה טכנולוגית, מדובר ביישום CEP (ר"ת Complex event processing), שידע לקשר בין אירועים שהתרחשו במערכות שונות ואף מחוץ לארגון".
הצורך הזה נובע מהעובדה שפעילויות רבות נעשות על ידי גורמים שונים באזורים שונים מחוץ לארגון, שלא לדבר על ידי לקוחות וספקים. מערכות השליטה זקוקות לכלים שיאפשרו להם לטפל באירועים רבים בו זמנית. "הטכנולוגיה הזו", לדברי כהן, "היא נדבך חשוב ביישום האינטרנט של הדברים. כיום כבר מדברים על מושג חדש – Internet of corporate things, גם בגלל נפיצותה בקרב המשתמשים הביתיים וגם בגלל השיפור הגדול בסנסורים, הירידה בעלויות התקשורת והאפשרות לנתח את הררי המידע שמתקבלים באמצעות טכנולוגיות של Big data analytics".
מה חדש בעולם הפיתוח הארגוני?
"מתחילים לבחון ארכיטקטורת יישומים טכנולוגית בשם Microservices, שעיקרה הפרדת חלקי המערכת ליישומים נפרדים וקטנים, שרצים כל אחד בפני עצמו, ולא שילובם ביישום אחד גדול. כלומר, אנחנו מזהים מגמה מעניינת שבניגוד לשאיפה לריכוז הכול בקופסה אחת, מעדיפים במקרים מסוימים להריץ כל יישום בנפרד. באופן לא מפתיע, ארגוני ה-IT למדו את השיטה הזו מחברות האינטרנט וכעת הם בוחנים את היתרונות והחסרונות שלה".
ברמה הגלובלית יותר צופה כהן כי בעתיד נראה הרבה יותר מערכות ווביות בסטנדרט הטכנולוגי המוביל בפיתוח מערכות למחשבים אישיים. "אם בעבר, מערכות Web התאימו רק ליישומים חוץ ארגוניים בסיסיים, הרי שכיום הן מתאימות לרוב המכריע של היישומים", אמר. "זאת באמצעות טכנולוגיות מתקדמות של ג'אווה סקריפט (Javascript), באופן כזה שבו כל הלוגיקה שקשורה לתצוגה מתבצעת בדפדפן ולא בשרת ה-Web".
"מדובר במהפכה לעומת מה שהיה מקובל אפילו לפני חמש שנים", קבע כהן. "כדוגמה אציין שסאפ (SAP) מפתחת את הממשק העתידי של כל המערכות שלה באמצעות טכנולוגיית sapUI5, שהינה טכנולוגיית Web".
מה עובר על עולם החומרה?
"בתחומי החומרה, מגמת הקומודטיזציה ממשיכה. מסתבר שיצרני האלקטרוניקה מהמזרח, שבעבר הוגדרו כ-EMS (ר"ת Electronic manufacturing services – נותני שירותי ייצור) קיבלו יותר ויותר אחריות עד למצב שבו חלק נכבד מהמוצרים מתוכנן ומאופיין על ידיהם. כלומר, החוכמה במכשיר הומצאה על ידי המפעל במזרח, כאשר היצרנים שמוכרים לנו רק משווקים את המוצר. חברות אלה נקראות כיום ODM (ר"ת Original design manufactures)".
זאת ועוד, לדברי כהן, "חברות הענן הגדולות – מיקרוסופט (Microsoft), גוגל (Google) ואמזון (Amazon) – משתמשות בשרתים המיוצרים על ידי ה-ODM, שרתים שידועים גם בכינוי White boxes, ואנחנו צופים שבזמן הקרוב יתחיל בהדרגה שימוש בהם בארגוני ה-IT".
לסיום, כהן הציג טכנולוגיית חומרה חדשה, שארגוני ה-IT מתחילים לאמץ אותה. "מדובר בפתרונות Converged infrastructure, המשלבים אחסון, תקשורת, שרתים ותוכנת תשתית כגון VMware", ציין. "יצרני החומרה המסורתיים נאלצים להשקיע רבות בתחום זה בעיקר מכיוון שהם מבינים שיצרני ה-ODM מהווים איום אסטרטגי עליהם".
במאמר מוסגר הוא העיר שזו אחת הסיבות שיבמ (IBM) מכרה את עסקי השרתים שלה ללנובו (Lenovo). "ארגוני ה-IT מקבלים ערך משימוש בפתרונות אלה בעיקר במהירות הפעלת הפתרון, כי אין צורך לחבר ולקנפג את השרתים לאחסון לתקשורת ולתוכנת התשתית. המוצר מגיע כשכל אלה מחוברים ועובדים", ציין כהן.
השורה התחתונה: מי שחושב ששוק פתרונות החומרה והתוכנה במגזר הארגוני סיים להתחדש – טועה. הולך להיות מעניין מאוד בשוק זה.
תגובות
(0)