מפתח תוכנה או אפליקציה? מגיעה לך הטבה

לא רבים יודעים, אבל מפתחי תוכנה ואפליקציות זכאים ליהנות מהטבות מס משמעותיות במסגרת חוק עידוד השקעות הון ● מהם הקריטריונים ומהן ההטבות? סקירה קצרה

רו"ח דוד נחמני

חוק עידוד השקעות הון מהווה את האפיק המרכזי להענקת הטבות מס לחברות במשק הישראלי. בהתאם לחוק, לפסיקה ולהחלטות רשות המיסים, גם חברות תוכנה ואפליקציות זכאיות למתן הטבות מס משמעותיות במסגרת החוק, אך חברות תוכנה רבות כלל אינן מודעות להטבות המס המגיעות להן ומשלמות שיעורי מס גבוהים לשווא.

מכירה ודמי שימוש

קצת היסטוריה. בשנת 2011, במסגרת תיקון 68 לחוק, עודכנו מטרות חוק עידוד על מנת להתאימן לעולם התעשייה המודרני בכלל ולעולם ההיי-טק בפרט. במסגרת השינויים שהוכנסו בחוק, בוצעו התאמות המתייחסות לקריטריונים לקבלת ההטבות כך שאלה יתאימו גם לחברות תוכנה.

במסגרת השינויים, ההכנסות הבאות ייחשבו כ-"הכנסה מועדפת" ויהיו זכאיות להטבות מס:
• הכנסות ממכירת תוכנה – במכירת תוכנה הכוונה היא למכירת התוכנה יחד עם כל הזכויות הנלוות אליה ללקוח.

• הכנסות ממתן זכות או רישיון לשימוש בידע, או בתוכנה, שפותחו במפעל – הכנסות מסוג זה הינן הכנסות מדמי שימוש אותם משלם הלקוח. דמי שימוש אלה אינם מעניקים ללקוח כל זכות בבעלות על התוכנה. למעשה, מדובר במעיין תשלומי שכירות/תמלוגים.

• הכנסות משירותים נלווים למכירות (כולל תמיכה טכנית, שירותי תחזוקה, הוספת עדכוני תוכנה, שדרוגים וכו'…) – הכנסות אלה נחשבות להכנסות מועדפות הקשורות להכנסה העיקרית בהתאם לצורך לבצעם בחבילה אחת עם העסקאות בסעיפים 1-2 שצוינו לעיל.

• הכנסה ממחקר ופיתוח תעשייתי בעבור תושב חוץ, הטבה זו מתקיימת בכפוף לאישורו של המדען הראשי במשרד הכלכלה, אשר מבקש לבחון את חדשנות הפיתוח.

מגוון רחב של חברות

במסגרת החלטות המיסוי שפורסמו במהלך השנים ניתן למצוא מגוון רב של חברות תוכנה, אשר זכאיות להטבות המס הנכללות בחוק. בין החברות אשר רשות המסים החליטה להן להעניק הטבות:

  • חברת תוכנה, אשר הכנסותיה נובעות מלקוחותיה עבור מתן זכות שימוש בתוכנה תמורת סכום קבוע.
  • חברה העוסקת בפיתוח תוכנה, אשר הכנסותיה משתנות בהתאם להשפעת התוכנה על הכנסות הלקוח, כתוצאה מהשימוש שעושים לקוחותיו בתוכנה.
  • חברה העוסקת בפיתוח תוכנה, אשר הכנסותיה נובעות מתקבולים על פרסומות המוטמעות (על ידי צד ג') בתוכנה.
  • חברה העוסקת בפיתוח תוכנה המשמשת כפלטפורמה לקישור בין בעלים של אתרי אינטרנט לבין מפרסמים שונים, אשר מעוניינים לקדם את מוצריהם באינטרנט באמצעות פרסום מקוון. במקרה זה, הכנסות החברה הינו על בסיס חשיפות של הפרסומות, או עבור הקלקות שבוצעו על-ידי גולשי האינטרנט.
  • הכנסות משירותי פיתוח, שמקורן בהתקשרויות עם חברות להן מספקת החברה רישיון לשימוש בטכנולוגיהאו תוכנה.

אז מהן הטבות המס המובטחות במסגרת חוק עידוד השקעות הון? מדובר על שלוש הטבות מרכזיות: הראשונה, שיעור מס חברות מופחת באזור פיתוח א'- 9%; מחוץ לאזור פיתוח א' – 16%, נכון משנת 2015. לאחר מכן, שיעור מס מופחת על דיבידנד – 20% ולסיום: פחת מואץ – הגדלת שיעור הפחת לרמה הנעה בין 200% ל-400% בשנה.

מה התנאים לקבלת הטבות המס?

על מנת להיות זכאים להטבות המס, על החברה להיות מוגדרת כ-"חברה מועדפת", על-פי הגדרתה בחוק עידוד השקעות הון. על מנת לענות להגדרה, על החברה לעמוד במספר קריטריונים:

  • קיומו של מפעל תעשייתי – על החברה לקיים את התנאי הקובע ולפיו בבעלותה מפעל לפיתוח תוכנה. לא אחת עולות מחלוקות בין רשות המסים לבין חברות מועדפות בנושא קיומו או אי קיומו של מפעל תעשייתי. לדוגמא, מהו מספר העובדים המינימלי? כיצד משפיע ביצוע חלק מהעבודות על ידי קבלני משנה?
  • היקף ייצוא – היקף המכירות של החברה לשוק העולמי הוא 25% או יותר מסך המכירות בשנת המס השוטפת.
  • פעילות ייצורית בישראל – עיקר פעילות החברה בשנת המס היא "פעילות ייצורית" אשר מבוצעת במדינת ישראל.
  • "הכנסה מועדפת" – רק הכנסה אשר מוגדרת כ"הכנסה מועדפת" תהיה זכאית להטבות המס בחוק.
  • מיקום החברה – השליטה על עסקי החברה וניהולם מופעלים בישראל.

לסיכום, חברות ייצור תוכנה רבות יכולות ליהנות מהטבות המס הניתנות במסגרת חוק עידוד השקעות הון. מומלץ עם זאת, לאור הפרשנויות והעמדות השונות ביחס לסוגיות שונות העולות מהוראות החוק, לברר באמצעות יועץ חיצוני מוסמך את עמידתן בקריטריונים.

הכותב הינו בוגר מחלקת חוק עידוד השקעות הון ברשות המסים, והיה שותף למתן החלטות מיסוי רבות בתחום חוק עידוד השקעות הון, הן כמפקח ברשות המסים והן כמייצג.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים