מערכות המידע והתעשייה האווירית

על תפקיד מערכות המידע בהצלחת מערכת ההגנה מפני טילים ושיגור הלוויינים

שגיא גפני, ראש מנהל ניהול האיכות של חטיבת מערכות טילים וחלל בתעשייה האווירית

שנת הלימודים בתוכנית לניהול מערכות מידע במכללה האקדמית תל אביב-יפו, בראשותה של ד"ר רותי גפני, נפתחה השנה בהפנינג חגיגי, שבו הציגו סטודנטים את עבודות הגמר שלהם. העבודות הן תוצר של פעילות למידה עצמית הנהוגה בתוכנית והמהווה את אחד האתגרים החדשניים ביותר עבור הסטודנטים. הצגת העבודות הסתיימה במפגש משותף לכל הסטודנטים בתוכנית, חדשים ו-ותיקים, וחתמה אותו הרצאתו של שגיא גפני, ראש מנהל ניהול האיכות של חטיבת מערכות טילים וחלל בתעשייה האווירית.

גפני דיבר על חשיבות מערכות המידע באחת הזרועות היותר חשובות של התעשייה האווירית. הוא הציג לסטודנטים תמונת מצב מרתקת לפיה מערכות המידע מהוות לא רק כלי עזר בידי הלקוחות הפנימיים של החברה, אלא גם פלטפורמה חשובה שבעזרתה מבצעים מהנדסי החברה את עבודתם טוב יותר, מדויק יותר וגם חסכוני יותר במשאבים יקרים מאוד.

הוא פתח את הרצאתו בסקירה קצרה על התעשייה האווירית, אחד המעסיקים הגדולים במשק, עם כ-15 אלף עובדים המפרנסים כ-40 אלף בתי אב בישראל, מבאר שבע ועד לרמת הגולן. מרבית הפעילות של החברה, פרי תוצרת של שש חטיבות, היא לייצוא.

"אחת החטיבות, מערכות טילים וחלל, מייצרת מגוון של פתרונות: מערכות ימיות, לוחמת רשתות וסייבר, מערכות הגנה, מערכות אלקטרו-אופטיות מיוצבות, מערכות שליטה ובקרה, חדרי מצב ומערכות אימון לפלטפורמות מוטסות", הסביר גפני. הוא סיפר למאזינים באולם בשורה של פרויקטים שחטיבת מערכות טילים וחלל מייצרת. בין היתר, הוא ציין את מערכת החץ, על גרסאותיה השונות, את חלקה של התעשייה האווירית בפיתוח כיפת ברזל (אלתא) ואת המכ"מים. גפני סיפר על מערכת חץ 3, שנמצאת בפיתוח, והיא אמורה ליירט מטרות ולהשמידן מחוץ לאטמוספירה.

"גולת הכותרת של התעשייה האווירית היא מערכות חלל", אמר גפני. "במערכות חלל יש שני קווים עיקריים: לווייני תקשורת ולווייני תצפית, שהם העיניים של המדינה. הלוויינים מופעלים מתחנות קרקע. באפריל השנה היה שיגור מוצלח של אופק 10".

כאן הוא פנה למסר המרכזי שבהרצאתו: החשיבות של מערכות המידע.

הפנינג תחילת השנה במכללה האקדמית תל אביב-יפו

הפנינג תחילת השנה במכללה האקדמית תל אביב-יפו

"שיגור לוויין כרוך בעלויות של עשרות מיליוני דולרים, וכאן תפקידן של מערכות המידע הוא קריטי. בגלל המגבלות הללו, עלינו להיות טובים יותר ממתחרינו. מערכות המידע הן הכלי שמאפשר לנו להתייעל ולהתחרות טוב יותר", הסביר. "זהו מרכיב חשוב, כי הן מסייעות לבצע הרבה מאוד מדידות של איכות, כדאיות והשוואה בין אפשרויות שונות, כאשר המטרה היא להוזיל את עלויות הפיתוח והייצור, ולשפר את איכות המוצרים".

"אחד התפקידים המרכזיים הוא מיחשוב התהליכים העסקיים בארגון, בעזרת מערכות מידע, כמו EIS, המאפשרות לנהל בקרה טובה יותר ונכונה. למעשה, נוצרת אמת אחת מתמונת מצב אחידה שעל פיה כולם פועלים. בעזרת מערכות המידע אנחנו יודעים איך אנחנו לעומת המתחרים, בכל רגע נתון. אפשר לנהל גם את כוח האדם טוב יותר", ציין גפני.

שימור הידע הוא עניין קריטי בתחום הפעילות של התעשייה האווירית. מערכות חכמות של ניהול כוח אדם יודעות לחזות צפי של פרישה טבעית מהחברה, בעיקר מהנדסים, וגיוס עובדים חדשים שיהיו במקומם.

גפני אמר כי איש מערכות המידע משרת הן את הלקוחות הפנימיים של הארגון והן את הלקוחות החיצוניים. "אנשי מערכות המידע משולבים בצוותי העבודה. נדרשת מהם ראייה רחבה על מנת להכיר טוב מאוד את הארגון, את הסביבה העסקית והמקצועית וכן, כמובן, את כלי המחשוב".

השורה התחתונה: התעשייה האווירית היא ארגון שעבור מנמ"רים רבים חלום לעבוד בו, לא רק בגלל אופי פעילותה אלא עקב ההבנה הקיימת בקרב כל שדרות הניהול בחברה לגבי תפקיד מערכות המידע. כמו בזרועות ביטחון אחרות, גם כאן ה-IT לא רק מסייע אלא גם מאפשר לתכנן ולייצר את  הפרויקטים הטכנולוגים המרתקים ביותר, שרק על בודדים מהם ניתן לדבר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים