הטכנולוגיה שניצחה את החמאס

כיפת ברזל לא לבד: שורה של טכנולוגיות באו לידי ביטוי בצוק איתן וסייעו לפעול נגד הרקטות ולהגן על הכוחות הלוחמים ● בועז דולב מפרט עליהן ומאיר זרקור על היתרונות הטכנולוגיים של ישראל

02/09/2014 16:06
בועז דולב, מנכ"ל Clear Sky ולשעבר מנהל ממשל זמין. צילום: קובי קנטור

הטכנולוגיה יכולה לנצח – ומנצחת – מלחמות. מבצע צוק איתן הבהיר את זה היטב. במהלכו באו לידי ביטוי באופן קיצוני היתרונות הטכנולוגיים שיש לישראל, הן ביכולת להדוף רקטות (לטעמי מדובר בקסם), הן ביכולת לייצר מודיעין בזמן אמת לכוחות הלוחמים והן ביכולת להגן על הצבא ולמנוע פגיעה אנושה בלוחמים. היתרונות הללו בלטו משום שלא הייתה עד לצוק איתן שום מלחמה שבה עליונות טכנולוגית גרמה להבסת האויב ולמיטוט תורת הלחימה שלו.

אתעכב כאן על המערכות העיקריות שגרמו להצלחה:

כיפת ברזל
לפיתוח כיפת ברזל נרתמו מספר חברות ישראליות שכל אחת מהן הביאה את המיטב – החל מאלתא והרדאר שלה, עבור ברפאל, שפיתחה את טיל התמיר, שגמישות הפעולה שלו פשוט מפליאה, וכלה באמפרסט, שמנתחת בזמן אמת מאות אלפי נתונים על מנת לסייע בשליטה ובבקרת המערכת. לאורך הלחימה נראה היה שמהנדסי הפיתוח מעדכנים את תוכנת השליטה והבקרה של כיפת ברזל ומאפשרים לה להתמודד בהצלחה עם רקטות שהיא כלל לא תוכננה להתמודד איתן.

מעיל רוח
רפאל ואלתא, שיצרו את מעיל רוח, הביאו להגנה אקטיבית על מערך השריון, שאפשרה לו להשתתף ולסייע בלחימה כשהוא מוגן. מדובר במהפכה של ממש, לאחר שבמלחמות הקודמות, מערך השריון כמעט ונוטרל על ידי נשק נ"ט.

מערך המלט"ים והמזל"טים של חיל האוויר
הטכנולוגיה סייעה כאן הן לצרכי מודיעין והן לצורך תקיפה. היא אפשרה כיסוי והבנת תמונת הקרב בכל מקום ובזמן אמת, ותקיפה מיידית של גורמים מאיימים, חוליות שיגור ויעדים נוספים. המערך של המזל"טים הגיע בצוק איתן לפריסה כמעט עד לרמת הגדוד, מה שאפשר לכוחות הלוחמים לראות מעבר לאופק.

מערכת תמוז
חיל האוויר הצטייד במערכות תקיפה ומערכות טילים מונחים קרקעיים שפותחו בישראל ומאפשרות פגיעה נקודתית בבניין, ואפילו פגיעה נקודתית בדירה בתוך בניין. היכולות הללו אפשרו תקיפות נקודתיות ומניעת פגיעה סביבתית באזרחים.

מערכות צי"ד
המערכות הללו עמדו לרשות הכוחות הלוחמים ואפשרו תיאום, בקרה, שליטה וניווט של הכוחות הקרקעיים בזמן הלחימה.

ניתוח ומעקב מודיעיני
באמצעות המערכות הללו יכול היה צה"ל לנתח מודיעין ולעקוב בזמן אמת, כולל מתוך מערכות Big Data. מערכות המידע והמעקב, בתוספת המודיעין האנושי, אפשרו איתור ופגיעה במערך הלוחם של החמאס, במערכי השיגור, במנהרות וכמובן בראשי הארגון.

בפיתוחים שמניתי כאן השתתפו ומשתתפות מאות חברות ישראליות, שייצרו במהלך העשורים האחרונים ועדיין מייצרות טכנולוגיה עילית. התוצאה של הפיתוחים הללו היא מלחמה עם מינימום פגיעה בעורף האזרחי, הגנה מקסימלית על הכוחות הלוחמים ומרווח פעולה רחב לדרג המדיני, שבגללן, לא מחויב להפעיל מקסימום כוח בתגובה לפעילות עוינת נגד ישראל.

הכותב הינו מנכ"ל ClearSky ולשעבר מנהל ממשל זמין.

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. Dee

    אני מתפעלת וּמצדיעה למוח הישראלי, שאינו נח לרגע, אך איני בטוחה, שהיה זה מעשה נבון להתחיל לפרט באשר למהותן של ההמצאות. טרם הסתיימה המלחמה.

אירועים קרובים