ההיי-טק כמקדם השלום

ניתן להפוך את המלחמה הנוכחית עם הפלסטינים לחלון הזדמנויות להיי-טק הישראלי והפלסטיני; כל מה שצריך זה מישהו שייקח את היוזמה

שיתוף פעולה כלכלי ישראלי-פלסטיני יכול לעשות טוב לא רק לעסקים. אילוסטרציה: אימג'בנק

נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, שלח היום (א') מכתב למנהיגים בקהילה העסקית של הרשות הפלסטינית ובו הוא קורא להם להפעיל את השפעתם בקהילה שלהם, להידוק הקשרים עם אנשי עסקים ישראליים. אורן כתב לעמיתיו התעשיינים ברשות שחייבים להגיע למצב שבו "הכלכלה והאנשים מעצבים את המציאות ולא ההיפך".

המכתב הזה נכתב בעיתוי נכון, דווקא בשעות קשות אלה, שבהן האש, ההרס והמוות נותנים את הטון.

מדינת ישראל מקיימת קשרי מסחר עם הרשות הפלסטינית מאז הקמתה. במבצע צוק איתן נוכחנו לדעת שאפילו עם הסוחרים מעזה שיתוף הפעולה לא הפסיק. זה חשוב להם ולא פחות חשוב לנו, כולל ליישובים בדרום בכלל ובעוטף עזה בפרט, שחלק מהתוצרת שלהם עוברת דרך המעברים אל שטחי הרצועה.

לרבים מהתעשיינים בישראל יש קשרי מסחר הדוקים עם עמיתיהם מעזה ויהודה ושומרון. באופן טבעי, המפגשים נערכים פה בישראל ופחות שם, וכל מי שנכח אי פעם בפגישות כאלה, וגם בלא מעט כנסים ו-ועידות משותפים, מבין היטב את הפוטנציאל הטמון בתחזוקת קשרים אלה.

הסדרה ישראלית-פלסטינית בעזה, אם וכאשר תהיה, היא בעלת השלכות לא רק ביטחוניות אלא גם כלכליות. שיקום הרצועה כנראה יהיה הטריגר העיקרי שיביא את מדינות המזרח התיכון למסקנה כי המאבק האלים לא יביא אותן לשום מקום וכי האפשרויות הטמונות בשיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני הן עצומות. לא מדובר בחזון או בהשערות, אלא בדברים שקרו בשני העשורים האחרונים וממשיכים לקרות.

ההיי-טק, הן כמגזר והן כמנוע רב עוצמה, שמכיל בתוכו חברות רב לאומיות, מהווה שחקן חשוב מאוד בזירה זו. הענף שלנו הוא יצרן מקומות עבודה סדרתי. סביב כל בית תוכנה או מפעל היי-טק יש כמה עשרות עסקים שמתפרנסים ממנו, למשל בענפי ההובלות והמזון.

שיתוף פעולה טכנולוגי – גם עם ירדן

הסכמי אוסלו, שבמסגרתם נולדה הרשות הפלסטינית, הביאה לשיתוף פעולה לא רק איתה כי אם גם עם ירדן, שחתמה על הסכם שלום עם ישראל ב-1994. ד"ר אביחי שניר מהמכללה האקדמית נתניה ואלי פרידמן ממרכז שץ דניאל אברהם, שמקדם יוזמות בין יהודים וערבים, פרסמו לא מכבר מאמר שבו כתבו כי "גם בתחומי תעשיית הטכנולוגיה העילית יש לשני הצדדים מה להרוויח. בירדן, למשל, המלך פועל באופן אישי כדי לקדם יזמות טכנולוגית. ברשות הפלסטינית, הערך של מוצרי הטכנולוגיה העילית גדל מאוד בזכות שיתוף הפעולה, אבל גם בירדן, כמו ברשות, חלק גדול מהבוגרים אינו מסוגל למצוא עבודה".

צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים

צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים

רבות דובר על כך שאילו חברות היי-טק ישראליות היו מעבירות חלק מהפעילות שלהן לרשות ומייצרות מיקור-חוץ אזורי, נוסח זה שקיים בהודו, הן היו מגלות שיש להן פרטנרים מצוינים. רבים מהצעירים הפלשתינים נוסעים ללמוד בחו"ל את מקצועות מדעי המחשב וההיי-טק ויכולים היו להשתלב בכך בקלות, במקום המצב כיום, בו רבים מהם לא מוצאים מקורות תעסוקה הולמים ואז הם מהגרים לחו"ל או מוותרים על המקצוע שלהם. מן המפורסמות הוא שיש בתעשיית ההיי-טק הישראלית מחסור חמור בעובדים ולכן, ההזדמנויות העסקיות הן כמעט בלתי מוגבלות.

החזון של פרס

מי שחלם ואף פעל להעמקת שיתוף הפעולה הטכנולוגי בין ישראל לרשות הפלסטינית הוא הנשיא לשעבר, שמעון פרס, מהוגי הסכמי אוסלו. זהו אף אחד הנושאים שבהם עוסק מרכז פרס לשלום, אליו חזר באחרונה פרס לאחר שסיים את כהונתו כנשיא.

לפני קצת יותר משנה ערך מרכז פרס לשלום, בשיתוף עם גוגל (Google), איגוד לשכות המסחר ואיגוד חברות האלקטרוניקה של התאחדות התעשיינים, מפגש בין יזמים ישראלים ופלסטינים בבית גוגל בתל אביב. השתתפו בו כ-150 איש, בהם נציגים רבים של חברות מהרשות. באותו כנס נחשפה עובדה מעניינת: ענף ה-ICT ברשות הפלסטינית מוערך בחצי מיליון דולר ופועלות בו כ-250 חברות, שמעסיקות יותר מ-20 אלף עובדים. מחצית מאותם אנשים עובדים בתוכנה.

יצוין כי הקשר בין החברות הישראליות לפלסטיניות נעשה הן בצורה ישירה והן דרך חברות רב לאומיות שפועלות בישראל וברשות, כמו סיסקו (Cisco), אינטל (Intel) ו-HP.

גם מדינות זרות מסייעות בעניין. אחד המשתתפים בכנס, חסן אל ג'מאל, המשמש כמנהל פיתוח וסיוע לעסקים בינלאומיים מטעם שגרירות ארצות הברית, אמר כי "אנחנו משמשים כגורם מנטרל משיקולים פוליטיים. עם התקציב שיש ברשותנו – עשרות אלפי דולרים בשנה – אנחנו מסייעים לקידום הטכנולוגיה, הן לעסקים והן באמצעות הכשרה אקדמית, שיתופי פעולה עם ישראל ועוד. אנחנו מעודדים כל תמיכה שמביאה להעסקה ישירה של צעירים פלסטינים".

המציאות, ההזדמנויות והאפשרויות ברורות לכולם. כעת נותרה השאלה מי יוכל לקחת על עצמו את היוזמה הזו ולהפוך את המלחמה הנוכחית בינינו לבין הפלסטינים לחלון הזדמנויות שיהפוך את כל האזור למרכז היי-טק ענק.

נכון הוא שבשעות אלה הדברים נראים רחוקים מאוד, אבל אסור לאבד את התקווה, כי בסופו של דבר, הכסף שנוצר מעבודה משותפת ועסקים פוריים הוא התקווה היחידה שיכולה לשנות פה את המצב. יש לקוות שהקריאה של צביקה אורן תניב תוצאות חיוביות.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים