איך שרדנו את המיתון?
התוצאות הרבעוניות של שחקניות ה-IT הגדולות בשוק, מבשרות - כנראה - שהגרוע מכל מאחורינו ● תוצאות אלו מצטרפות להצהרות החיוביות שמגיעות מבנק ישראל ומהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ● האם יכול ענף ה-IT להצטרף גם הוא למקהלה המחייכת משהו? ● התשובה: אחרי החגים
התוצאות הכספיות של מטריקס שפורסמו אתמול (ג'), כמו התוצאות של One1 שפורסמו שלשום, לצד התוצאות של נס טכנולוגיות שפורסמו לפני שלושה שבועות – מוכיחות שגם ברבעון המדווח, שהוא בדרך כלל רבעון חלש במכירות, הצליחו חברות ה-IT הגדולות לשמור על נתונים סבירים, התואמים את המציאות.
אפשר לומר שככלל, נתוניהן הכספיים של חברות ה-IT היכו תחזיות של אנליסטים ומומחי שוק לא מעטים, שהביעו חשש וסברו, כי הרבעון השני השנה יהיה המשכו הגרוע של הרבעון הראשון, אם לא חלילה, גרוע ממנו. ההערכות הללו נבעו בעיקר מהאווירה הקשה ששררה בשוק בסוף 2008 ובתחילת השנה.
שוק ה-IT משרת את השוק הארגוני בישראל, וככזה הוא מושפע ממה שקורה במגזרים השונים בשוק. המחצית הראשונה של שנת 2009 התאפיינה בהקפאת תקציבים, דחיית פרויקטים ו-"ישיבה על הגדר", כדי לראות מה קורה.
שיחות עם מנמ"רים ומנהלי IT בארגונים, שנערכו בחודשים האחרונים, העלו, כי במרבית הארגונים ההנהלות מבינות היטב שאי אפשר להמשיך ולהקפיא לנצח פרויקטי IT מתוכננים. בשלב מסויים מגיעה הנקודה, שמעבר לה – אותה הקפאה כבר הופכת לסיכון, ועשויה לגרום להפסדים עתידיים. עוד עלה בשיחות, כי ארגונים רבים הבינו שה-IT על כל מרכיביו הוא חלק מתהליך ההתייעלות שכולם דבקו בו כדי לשרוד את המיתון, ואף מסייע לארגונים לשרוד.
נראה שניתן להעיז ולקבוע, כי חברות ה-IT הגדולות שרדו את המיתון. הן נערכו ונקטו בצעדים הנדרשים מהמצב שנוצר, הן התייעלו במידה נכונה, הן לא פיטרו עובדים בסיטונות, והן הצליחו להחזיק את הראש מעל המים. ללא ספק, פעילויות אלו הן מסר חיובי עבור השוק כולו. זאת, כיוון שהחברות הגדולות – מלם-תים, מטריקס, נס, טלדור, One1 – שמדווחות על המאזנים שלהן לבורסה, משקפות תמונת מצב מעודדת. במצב של מיתון, הנהלות של ארגונים, כמו גם המנמ"רים, בוחנות היטב את היציבות של הספקים הגדולים איתם הן עובדות. ספקים אלו מושקעים בפרויקטים אסטרטגיים, בארגונים בהם המיחשוב הוא בבחינת סם חיים עבורם. מנהלי הארגונים, הלקוחות, קראו היטב לא רק את שורת הרווח, אלא גם את מצב תזרים המזומנים של החברה, ספקית ה-IT, ואת דרכי התנהלותה. רק לאחר מכן אותם לקוחות ניהלו עם הספקיות מו"מ לגבי הצורך לצמצם עלויות ולהתאים את התעריפים למציאות.
כל חברות ה-IT הגדולות עובדות, בצורה זו או אחרת, עם הממשלה. המגזר הממשלתי היה בעייתי מאוד בשנה האחרונה מכמה סיבות, ביניהן ההמתנה לתוצאות הבחירות לכנסת ולממשלה, ההתעכבות של מכרז בתי התוכנה. כך, נוצר מצב בו פרויקטי IT שאושרו בממשלה, לא מומשו והוקפאו, בגלל ההמתנה.
מכרז בתי התוכנה, לכשיסתיים, עשוי להשפיע לא מעט על החברות הגדולות בענף ויש לשים לב לכך. אם אכן המדיניות של הממשלה בתחום המיחשוב תצא לפועל, או אז צפויה ירידת תעריפים דרסטית וחילופי שחקנים בשוק. זו תהיה מציאות חדשה, שהשפעותיה תהיינה לטווח הארוך על כלל שוק ה-IT בארץ.
השורה התחתונה: בהמשך להצהרות החיוביות שמגיעות מבנק ישראל ומהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יכול ענף ה-IT להצטרף גם הוא למקהלה המחייכת משהו. הוא כבר יכול לומר שבסך הכל הרע כנראה מאחורינו. חופשת הקיץ מסתיימת עוד מעט, ולאחר החגים, בנובמבר, אנו צפויים כנראה למציאות מעודדת מעט יותר.
דבר אחד טוב יקרה ממכרז בתי התוכנה:יפסיקו לעשוק את העובדים. יש רק להצטער שנתנו לבתי התוכנה תקורה של 12.5% שלא מגיעה להן,לכל היותר מגיע להם 1.5% או 200 ש"ח הנמוך מביניהם.