אינטרנט של הכול? תלוי בתשתיות
העולם צועד בצעדים מהירים לכיוון של "אינטרנט של הכול", אך התשתיות הנדרשות עדיין לא מספיק ערוכות לנושא
רבות נכתב על מוצרים דוגמת מכוניות, מדידים רפואיים המחוברים לאנשים, מוני מים, חשמל וגז ואפילו דוד חימום המים המחוברים לענן האינטרנט.
הקונספט של הפתרונות דומה: במוצרים השונים מוטמעים חיישנים שונים וכן רכיב תקשורת, שבאמצעותו מתחבר המוצר לרשת העברת נתונים, דוגמת Wi-Fi ביתי או רשת סלולרית. באמצעות אותה רשת מדווח המוצר את קריאת החיישנים השונים למרכז בקרה שקולט את הנתונים ובהתאם לקריאות מפעיל פרוצדורות שונות.
הקונספט פשוט, אך יש עוד סוגיות רבות הנדרשות לפתרון כדי שחזון "האינטרנט של הכול" (Internet Of All) יתממש. אמנה כאן כמה מהן:
ההיבט המשפטי
כדוגמה אביא כאן מקרה בו חיישן המותקן ברכב דיווח על מיקומה של תאונה, אך כתוצאה מעיכוב של דקות בודדות בפינוי הפצוע, הוחמר מצבו. מיהו האחראי להחמרה במצבו של הפצוע? האם יצרן הרכב, שסיפק את המוצר, או שמא ספק ה-SIM, שסיפק את החיבוריות לרשת הסלולרית? ואולי זה ספק חיישן המיקום, שהדיווח שלו לא היה מדויק, או ספק הרשת הסלולרית, מאחר שכתוצאה מעומס ברשת, העברת הנתונים התעכבה? ייתכן אף שזה ספק תוכנת החיישן, שאולי יש בה באג שגורם, במקרי קצה מסוימים, בעיות בתפקוד החיישן. אשמים פוטנציאליים נוספים במצב הם ספק המערכת האחראית על שדרוג תוכנת החיישן, שלא הצליחה ליצור עימו קשר לשדרוג תוכנת החיישן, ספק המוצר, שקיבל עידכון על באג בחומרת החיישן ולא פעל למען החלפתו, ובעיה חשמלית שמנעה את הוצאת המידע במהירות הנדרשת.
ההיבט התפעולי
ניהול רכיבים באמצעות האינטרנט דורש הקמת מערכות שמנטרות את החיישנים 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, ודואגות לביצוע שדרוגי התוכנה הנדרשים. כיום קיימות מספר רב של מערכות ענן שנותנות שירותים אלה, ביניהן Xively ,Thingworx ו-Evrythng. מערכות ענן לאינטרנט של הכול צריכות לאפשר למשתמשים להגדיר את הספים שבהם תתבצע ההתרעה, לתמוך ביישומים רבים ולאפשר יכולת צפייה בנתונים שנאגרו במחשב האישי, בסמארטפון ובטאבלט.
הטכנולוגיה
חיבור עשרות מיליוני מוצרים לרשת האינטרנט בפרוטוקול IP דורש שדרוג פרוטוקול ה-IPv4, שנמצא כיום בשימוש נרחב, לגרסתו החדשה – IPv6. גרסת 6 של פרוטוקול ה-IP, שמרחיבה את טווח הכתובות של ה-IPv4 ומאפשרת את קיום חזון האינטרנט של הכול, קיימת כבר שנים רבות, אך רוב המכשירים עדיין תומכים בפרוטוקול הישן. בנוסף למעבר המלא לגרסה 6 נדרשת גרסת מערכת הפעלה סטנדרטית שתייצר "שפה" משותפת בין החיישנים השונים.
אבטחת מידע
מדובר בנושא הכבד ביותר בחזון האינטרנט של הכול: מצד אחד יש את הדאגה שהמידע שהחיישנים מייצרים יגיע אך ורק ליעדו ומצד שני, לא לאפשר לגורמים עוינים להשיג נגישות לחישנים אלה. הסיבה לכך היא שמתן פקודות לחיישנים על ידי אנשים לא מורשים עלול לגרום להשבתה של מערכות שלמות ולאובדן חיים.
לסיכום, העולם צועד בצעדים מהירים לכיוון של "אינטרנט של הכול", אך התשתיות הנדרשות עדיין לא מספיק ערוכות לנושא.
תגובות
(0)