תוכן שיווקי

אשקלון – לא רק חכמה, אלא גם נבונה

בשלוש השנים האחרונות עוברת על עיריית אשקלון מהפכה באופן איסוף המידע ובצורה שבה מתקבלות ההחלטות בעירייה

02/12/2018 13:53
בועז תנעמי, מנהל אגף המחשוב של עיריית אשקלון. צילום: יח"צ

המושג "עיר נבונה" מהווה את היכולת של מקבלי ההחלטות בעיר לתשאל את המידע המגיע אליהם, להסיק מסקנות ולהגיע להחלטה מבוססת מידע. נכון להיום, בעיריית אשקלון יש כ- 30 אפליקציות המסנכרנות מידע. בהתאם למדיניות ראש העיר, תומר גלאם, פיתחו באגף מחשוב ומערכות מידע בעיריית אשקלון, בהובלתו של בועז תנעמי, מערכת GIS עירונית המספקת שירותים ליחידות שונות בעירייה, תושבים, קבלנים וגורמי חוץ. המערכת פותחה עצמאית על ידי ראש יחידת ה-GIS, שלמה פרחיה.

המערכת מתאפיינת בריכוז מספר רב של בסיסי נתונים, כאשר המכנה המשותף לכולם הוא מיקומם במרחב ויחסי הגומלין למיידעים נוספים. כמו כן, המערכת מאפשרת ביצוע מהיר של חיתוכים וניתוחים שונים והצגתם על פני מפה ובדו"חות.

בכנס ה-GIS הארצי האחרון, שערכה סיסטמטיקס, עיריית אשקלון הייתה המציגה הראשית במסלול הפתרונות לעיר חכמה. העירייה הציגה את הפיתוחים המקומיים המרשימים שלה בתחום ה-GIS והממשק שלו לשלל היחידות העירוניות. בנוסף, עיריית אשקלון זכתה בכנס בפרס על יישום פתרונות ממ"ג מבוססי פורטל לעיר חכמה במגוון מחלקות העירייה.

"בבחירת המערכת שמנו דגש רב על אפשרות העבודה בשירות עצמי", אמר תנעמי, שהציג בכנס את תפיסת העולם של העירייה בנושא ה-GIS והצרכים העתידיים לטכנולוגיה בעיר חכמה. "עם יכולת כזו, משתמשים יכולים לבצע לבד את רוב הפעולות, ללא צורך בתמיכה. לדוגמה, ביצוע עצמי של סקרים מרחביים – דבר שמקטין את עלויות חקירת המרחב לכדי עלות מינימלית. האפשרות לעבוד בסביבה אינטואיטיבית למשתמש קצה והיכולת של אגף מערכות מידע לתת מענה לכל אגף על פי הצרכים המותאמים לו יצרו סביבת עבודה שנעימה למשתמש. התוצאה הינה עדכון המידע בצורה שוטפת ובנוסף, אמינות המידע גדלה".

הדבר השני שהושם עליו דגש הוא חיבוריות המידע. כאשר אנשי המקצוע מעדכנים את המידע, באותו הרגע גם אנשי השטח ומקבלי ההחלטות רואים אותו. בהתאם למגמה הזו, הורחבו יכולות התקשורת בין המחלקות השונות ונוצרו מאגרי מידע אחידים, בעלי מדרג הרשאות, כדי לאפשר את העברת המידע בצורה קונקרטית ומידית. ניקח כדוגמה את מערכת המש"י – מערכת שפותחה לצרכי מחלקת הביטחון – לעדכון מידע על כלל גני הילדים בעיר. בראשיתה היא סיכמה את המידע שהקב"ט רצה בכל גן וגן. נכון להיום, בגלל עדכון המידע והיכולת של הסיירים לעדכן כל שינוי, בין אם זו גננת מחליפה ובין אם זה פג תוקף של ערכת עזרה ראשונה, לא רק הביטחון מסתייע במערכת, כי אם גם מקבלי החלטות ברמות השונות, כגון: מינהל תפעול, לצורך הזמנות ציוד; אגף כוח אדם, לצרכי מצבת גננות וסייעות; ואפילו ראש העיר, שבודק את המידע, בין בחירום ובין בשגרה.

מערכת מש"י בפעולה. התמונה להמחשה בלבד

מערכת מש"י בפעולה. התמונה להמחשה בלבד

"הרבה דורשים 'עיר חכמה'", אמר תנעמי, "אבל אנחנו רוצים להפוך את העיר ל-'נבונה'. העיר יכולה להיות מלאה ברגשים (סנסורים) ובצורות חיווי אלקטרוניות שונות. אך למעשה, העיר אינה חכמה, אלא רק מהווה ממסר מידע שמוצג על לוח תצוגה חדשני. אנחנו, כרשות, רוצים לקלוט למערכת אחת את כל הנתונים המתקבלים ממערכות המידע השונות ומהחיישנים הפזורים ברחבי העיר, לבצע עליהם ניתוחי מידע ובכך לסייע למקבלי ההחלטות בעירייה לתכנן יותר טוב את הפעילות שלהם ולהגיב ביעילות רבה לאירועים המתפתחים בעיר".

אירועים קרובים