שומר סף הפרטיות
עו"ד יורם הכהן, שמסיים את תפקידו כראש רמו"ט בעקבות החלטה ממשלתית חריגה, משאיר אחריו רשות סמכותית ובעלת שיניים, ששמה על סדר היום את נושא הפרטיות ואבטחת המידע ● למחליפו בתפקיד, שיש לקוות שייבחר בהקדם ולפי שיקולים מקצועיים, מחכה עבודה לא פשוטה כשומר סף הפרטיות שלנו
ההודעה על סיום תפקידו של עו"ד יורם הכהן כראש הרשות למשפט וטכנולוגיה (רמו"ט) הפתיעה לא מעט אנשים, שכן הוא אינו עוזב מרצונו. הסיבה הרשמית לעזיבתו היא חוק שקיבלה הממשלה בשנת 2008, לפיו משך כהונתם של בעלי תפקידים של בכירים בשירות הציבורי לא יעלה על שש שנים. שנה לאחר מכן, קיבלה הממשלה החלטה לא שגרתית נוספת, על פיה ההחלטה לקצוב את זמנם של הבכירים חלה גם על אלו שמכהנים. הניסיונות להאריך את כהונתו של הכהן, ביוזמת המועצה הציבורית להגנת הפרטיות, נדחו על הסף על ידי מנכ"ל משרד המשפטים ד"ר גיא רוטקופף. הנימוק לכך הוא פורמלי בלבד, המבוסס על רצון להיצמד להחלטות ממשלה ולא לחרוג מהן.
חרף השיקולים הברורים העומדים מאחורי ההחלטה, הרי שהפסקת כהונתו של עו"ד הכהן אינה נכונה. המדובר במקרה חריג. זהו מינוי שהתבצע הרבה לפני שהחוק החל. היקף הסמכויות של ראש רמו"ט אינו מהווה סכנה מיידית המצריכה את סיום עבודתו בצורה חדה שכזו. בשירות הציבורי כבר היו מקרים שהוארכו כהונתם של בעלי תפקידים רגישים יותר מזה של עו"ד הכהן. כך, למשל, מבקר המדינה היוצא, שקיבל הארכה מיוחדת לכהונתו במטרה שישלים את הדו"חות.
המשימה שהוטלה על עו"ד הכהן עם כניסתו לתפקיד היתה ליצור רשות חדשה, שתפקידה יהיה לאכוף את הדין בנושא הפרטיות – תחום שבאותן שנים היה פרוץ לחלוטין. תהליך הקמת הרשות היה מתמשך ופורץ דרך בשירות הממשלתי, גוף שמרני עם בירוקרטיה מסורבלת. עו"ד הכהן, שהיה שותף בסקיורנט, עזב את השוק הפרטי המבטיח לטובת השליחות הציבורית. זהו דבר ראוי לציון, שכן אין הרבה אנשים שמוכנים לתרום שש שנים מחייהם לטובת הקמת רשות ציבורית.
כך, הרשות למשפט וטכנולוגיה הפכה בשלוש השנים האחרונות לגוף שמוערך מאוד על ידי הגורמים העוסקים בשמירה על מידע, פרטיות והגנה על נתונים. ההתפתחות הטכנולוגית המהירה, לצד הקצב המטורף שבו יוצאים לשוק כלים, פתרונות ותשתיות חדשות שמאפשרות לחלוק מידע עם אחרים – חיזקו את תופעת האח הגדול. במציאות שכזו, האזרח הקטן, כמו גם קהילות ומגזרים עסקיים, מצאו את עצמם חשופים לחלוטין.
עתה, שש שנים אחרי כניסתו לתפקיד של עו"ד הכהן, קיימת הסכמה רחבה, כי תחום ההגנה על המידע והפרטיות נכנס למסגרת רגולטיבית, סמכותית ובעלת שיניים. הרשות ביצעה בשנים האחרונות מספר חקירות וטיפלה בדליפות מידע, כאשר המפורסם שבהם הוא הדליפה ממאגרי המידע של משרד הפנים – אחד המאגרים הקריטיים בישראל. כמו כן, עו"ד הכהן החל בחקירה בעקבות פרשת ההאקר הסעודי, שהביא לחשיפתם של פרטי חשבונותיהם של מאות ישראלים. האפיזודה הזו חלפה ללא נזקים משמעותיים, ואף העלתה לסדר היום סוגיות שונות של אבטחת מידע, הגנה על מידע רגיש דוגמת חשבונות בנק של אזרחים ועוד. הרשות גם הגישה שורה של תביעות נגד עסקים וגופים פרטיים שעברו על חוק מאגרי המידע, ולא עמדו בתנאים הנדרשים.
כך, הודות לפעולות הרשות בשנים האחרונות, ישנה תחושה, כי יש היום מי ששומר על המידע שלנו. עתה, יש לקוות כי מחליפו של עו"ד הכהן ייבחר על פי שיקולים מקצועיים בלבד ובהקדם האפשרי, על מנת ששומרי סף הפרטיות שלנו ימשיכו להגן עלינו בצורה יעילה.
תגובות
(0)