מטריקס: ההכנסות ברבעון הראשון עלו ב-15%; הרווח הנקי – ב-7%
הכנסות החברה הסתכמו ב-375 מיליון שקלים, ואילו הרווח הנקי - ב-23.9 מיליון ● מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס: "הגיוון במבנה ההכנסות מעניק למטריקס יכולת התמודדות ייחודית עם האתגרים אשר מציבה בפנינו התקופה"
נדמה שבמטריקס לא שמעו על המיתון: על פי הדו"חות הכספיים שפרסמה החברה הבוקר (ב'), עלו הכנסותיה ברבעון הראשון של 2009 ל-375 מיליון שקלים – גידול של כ-15% בהשוואה ל-325.8 מיליון השקלים עליהם דווח ברבעון המקביל ב-2008. הרווח הנקי של החברה רשם עליה של 7.2% – מ-22.3 ברבעון הראשון של 2008, ל-23.9 מיליון שקלים ברבעון המדווח. הרווח למניה גדל ב-5.97%, ועמד על 0.408 שקלים לעומת 0.385 שקלים. תזרים המזומנים מהפעילות השוטפת הוכפל – מ-15 מיליון שקלים לכ-31 מיליון. החברה סיימה את הרבעון עם יתרות מזומנים בסך 351 מיליון שקלים.
הכנסות החברה מפעילות הליבה שלה – מגזר שירותי התוכנה – הסתכמו ברבעון הראשון של 2009 בכ-254.4 מיליון שקלים – עליה של כ-30% לעומת כ-196 מיליון. עלות המכירות והשירותים של החברה הסתכמה ב-305.4 מיליון שקלים – גידול של 20.97% לעומת 252.45 מיליון ברבעון הראשון של 2008.
הרווח הגולמי הסתכם ב-69.68 מיליון שקלים – ירידה של 5.04% לעומת רווח גולמי של 73.37 מיליון שקלים ברבעון המקביל ב-2008. הרווח הגולמי השולי עמד על 18.58% לעומת 22.52%. במהלך הרבעון המדווח רשמה מטריקס רווח תפעולי של 28.76 מיליון שקלים. זאת, על רקע הירידה בהוצאות התפעוליות של החברה ברבעון הנוכחי. אלה הסתכמו ב-40.92 מיליון שקלים – ירידה של 11.7% לעומת 46.34 מיליון. בכלל זה, הקטינה מטריקה את ההוצאות הניהוליות שלה ב-8.3% ל-25.8 מיליון שקלים לעומת 28.13 מיליון. הוצאות השיווק והמכירה פחתו ב-17.56%, ועמדו על 14.77 מיליון שקלים לעומת 17.92 מיליון. הרווח התפעולי השולי עמד על 7.67% לעומת 8.3%.
"נערכנו בצורה נכונה למיתון כבר בשנה שעברה"
"התוצאות העסקיות של הרבעון האחרון נובעות מהיערכות נכונה של הנהלת החברה לקראת המיתון, היערכות שהחלה עוד בשנת 2008", אמר לאנשים ומחשבים מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס. לדבריו, "נקטנו בכמה אסטרטגיות, והתוצאות משתקפות בתוצאות שפרסמנו – בניגוד לכל התחזיות שזה יהיה אחד הרבעונים הקשים ביותר".
עם זאת, גוטמן מקפיד להדגיש, כי הוא נזהר מלהצטרף לאלו שאומרים שסוף המיתון נראה בפתח ולדבריו, "עוד נכונו לנו כמה חודשים קשים". גוטמן מוסיף, כי גם אם המצב יימשך, מטריקס עשויה לסיים את השנה עם תוצאות טובות.
כלומר, מטריקס תרוויח?
"איני יכול לנבא דבר כמובן, אבל אני יודע שמטריקס, בהנהגתי, לא מפסידה. לא אתן לזה לקרות".
כיצד נערכתם והגעתם לרבעון חיובי יחסית?
"המשבר הציב אתגרים ניהוליים ועסקיים: חל צמצום בביקושים של הלקוחות, לרבות מהמגזר הממשלתי, הייתה תחרות אגרסיבית ולחץ להורדת תעריפים. לכל אלה נערכנו מבעוד מועד ב-2008 ולא חיכינו עד לשיא המשבר. נערכנו כלקח ניהולי שלנו מהמשבר הקודם ב-2003 שהיה הרבה יותר קל. הדבר הראשון שעשינו, היה לא לפגוע בצוות המכירות שלנו, אלא הוספנו כוח אדם בתחום. הקשבנו ללקוחות, בחנו את ציפיותיהם ונערכנו בהתאם.
במסגרת פעילויות יוזמות, הצענו פתרונות לאתגרי התייעלות של הארגונים, ולציות לרגולציה, נושא המעסיק לא מעט מנמ"רים. חידדנו את ההיצע שלנו בנושא שליטה וניהול, והתחברנו לארגונים שונים שלמרות המיתון מחפשים פתרונות אג'יליים, זמי"שים. עוד בחנו יכולת לניצול הזדמנויות של רכישות.
בסעיף המגננה, נקטנו במשנה זהירות, וזו הוכיחה את עצמה. בשנה האחרונה שמענו יותר ויותר תלונות של לקוחות שקבלו מדוע איננו ניגשים לפרויקטים. כאשר נגשנו למכרזים, ההצעות שלנו היו יקרות יותר. החלטנו שבפרויקטים שאין לנו סיכוי להרוויח, לא נתמודד עליהם. נוכחנו השנה לדעת כי אין קיצורי דרך: פרויקט שלקחת במחירי הפסד, אכן יביא להפסדים ולפיטורי עובדים".
כיצד פעלתם בהיבט שימור עובדים וקיצוצי שכר?
"עשינו שורה של פעילויות לצמצום בהוצאות התפעול השוטפות: שיפור הסכמים מול ספקי שירותים, קיצוץ בשכר הבכירים בלבד, והתאמת השכר של עובדים ששכרם נובע מעבודה אצל לקוחות. כאן, עשינו זאת בזהירות רבה ולא פגענו בבעלי השכר הנמוך במיוחד".
מה היו מנועי הצמיחה החזקים שלכם?
"הסעיף הגדול ביותר הוא סעיף ההכנסות משירותים, שגדל ב-30%. מחציתו, מקורו באיחוד עם טאקט, שמוזגה למטריקס והיא היום קבוצת בדיקות תוכנה גדולה בשוק ופעילה מאוד. גידול נוסף חל בפעילותנו במגזר הביטחוני. התחום הולך וגדל אצלנו".
נשמעו הערכות לאחרונה שיציבות פיננסית היא שם המשחק כעת.
"אכן כן, אני מסכים לתפיסה זו. למטריקס קופת מזומנים של 350 מיליון שקלים. זה המצב הטוב ביותר שיכול להיות לחברה בתקופה זו. קופת המזומנים היא מקור ליציבות ומשדרת ללקוחות ולעובדים מסר מרגיע.
הקופה גם תשמש בהמשך לצורך ניצול הזדמנויות נוספות בעולם המיזוגים והרכישות. הלקוחות מאוד רגישים לנושא. הם חוששים מבעיות עם ספקים, דוגמת מה שקרה עם קסור. לצערי הרב אני חושש שיהיו עוד מקרים כאלו".
האם תיגשו למכרז שירותי המיחשוב של החשב הכללי באוצר?
"טרם החלטנו. יש לנו זמן עד יוני. יש לי ביקורת קשה מאוד על המכרז הזה, אני לא מצליח להביו אותו. גם אחרי כנס הספקים, יש לנו עוד שאלות רבות. למרות זאת, קיבלנו החלטה שלא ננהל את הויכוחים עם הממשלה באמצעי התקשורת".
השתתף בהכנת הידיעה: ג'ון בן זקן
תגובות
(0)