פרופ' שרית קראוס מבר אילן תקבל מענק בסך של 2.3 מיליון יורו למחקר בתחום הבינה המלאכותית
המענק, שיתפרס על פני חמש שנים, יינתן לה ממועצת המחקר האירופית, במטרה לפתח מערכת שבמסגרתה המחשב ינהל משא ומתן עם משתמשים אנושיים ● "המחשבים יוכלו לנסות לשכנע את האדם בעזרת כלים חישוביים, כגון: החלטה איזה מידע לחשוף, ניסיון לשנות את המטרות ואת ההעדפות שלו", אמרה פרופ' קראוס
פרופ' שרית קראוס מהמחלקה למדעי המחשב בפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטת בר אילן זכתה באחרונה במענק מטעם מועצת המחקר האירופית (ERC – ר"ת European Research Council) בסך 2.3 מיליון יורו לתקופה של חמש שנים.
פרופ' קראוס, שבשבוע שעבר הוענק לה פרס א.מ.ת בתחום מדעי המחשב לשנת 2010, זכתה במענק המתקדם לחוקרים (Advanced Investigator Grant) לצורך מחקר בתחום הבינה המלאכותית. מדובר במענק גדול יחסית לחוקר יחיד, שישמש לפיתוח "סוכן ממוחשב" – מערכת ממוחשבת חכמה, שמסוגלת לקבל החלטות. בעקבות החלטות אלה תוכל תוכנת הסוכן לנהל משא ומתן עם משתמשים אנושיים, ולמעשה – להתווכח איתם כדי להגיע לתוצאות.
"היישומים של פיתוח 'מחשבים מתווכחים עם בני אדם' הם מרובים, החל מאימון אישי של אנשים במשא ומתן דרך מערכות סחר אלקטרוני חכמות וכלה ביישומים בתחום הכשרת צוותים רפואיים", אמרה פרופ' קראוס.
לדבריה, "רוב המערכות שפותחו לצרכי משא ומתן עם אנשים התרכזו בתחום המיקוח – Bargening – שבו שני הצדדים מציעים הצעות עד שמגיעים או לא מגיעים להחלטה". היא אמרה, כי במסגרת הפרויקט, "המחשבים יוכלו לנסות לשכנע את האדם בעזרת כלים חישוביים, כגון: החלטה איזה מידע לחשוף, ניסיון לשנות את המטרות ואת ההעדפות שלו".
על פי פרופ' קראוס, "הסוכן הממוחשב" יותקן על מחשב או רובוט ויסייע לקשישים להזמין תור לפיזיותרפיה. אם הקשיש מעוניין לבצע את הפיזיותרפיה בשעות הבוקר, שבהן הוא ערני, בעוד המערכת מצליחה לזמן תור רק לאחר הצהריים, עשוי הקשיש לבקש מהתוכנה לנסות לשנות את המועד. אם היא לא תצליח, תנסה התוכנה לשכנע את הקשיש שהמועד שנקבע סביר. בין היתר, היא תציע לו לנוח לפני הטיפול ותחזק אצלו את חשיבות הפיזיותרפיה. "דרגה כזו של תבונה מלאכותית היא חלום חיי", אמרה. לדבריה, "השכנוע נעשה על ידי הוספת מידע וניסיון לספק פתרון – דבר שחסר ביישומי הסוכנים של היום".
קראוס מעדיפה את היישום הזה על פני יישומים של מסחר אלקטרוני. עם זאת, היא סבורה שהשגת המטרה שלה היא קשה, והיא תהיה מוכנה להסתפק במערכות המאמנות רופאים ואנשי צוות רפואי באינטראקציה עם חולים כאשר הסוכן ישחק את החולה.
"כדי להצליח במשימה עלינו לפתח אלגוריתמים ושיטות למידול בני אדם – הכנת מודל ממוחשב שידמה את התנהגותם של בני אדם לפי מאפיינים משותפים לקבוצות אנשים דומים", אמרה פרופ' קראוס. "בין היתר, נדרש להשתמש בתובנות מתורת המשחקים ואלגוריתמִים של למידה ממדעי המחשב. עד כה הצלחנו, באמצעות מודלים שהגיעו מתחומי הכלכלה והפסיכולוגיה, לשפר התנהגות של סוכן שהצליח לנחש בקלות יותר מה אנשים יבחרו. דוגמה לכך היא כאשר מציעים לשני אנשים, שאינם רואים אחד את השני, לחלק סכום של 100 דולרים שניתן להם בשטרות של דולר אחד לשתי ערמות. אם שני האנשים בוחרים באותה החלוקה – הם מקבלים 100 דולרים, ואם הם בוחרים בחלוקות שונות – הם אינם מקבלים דבר. עבור המחשב, כל חלוקה אפשרית באותה המידה".
לדברי פרופ' קראוס, מדובר בשאלות מחקר קשות, וכאמור – היא מקווה להתקדם בתחומים אלה כדי לשפר את איכות חיינו בעידן הסוכנים הממוחשבים.
תגובות
(0)