"הרבעון הרביעי של השנה יהיה גרוע ביותר עבור רוב חברות ה-IT בישראל; אז גם יחלו הפיטורים"
הרגולציה היא שתציל את ענף ה-IT בשנה הבאה, קובע מנכ"ל STKI, ומוסיף: "בשל המרכיב הגדול באי-הוודאות ל-2009, אנו ממליצים ללקוחותינו לתכנן תקציב לחצי השנה הראשונה בלבד" ● קובע: תקציבי המיחשוב יקטנו ב-15% לעומת 2008 ● למרות הכל: יש אור בקצה המנהרה
"תקציבי המיחשוב ב-2009 צפויים לרדת ב-15% לפחות, בגלל הרבעון הרביעי השנה, שעומד להיות רע מאוד עבור מרבית החברות" – הערכה פסימית זו מנפק ל-DailyMaily ג'ימי שוורצקוף, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר STKI. לדבריו, "אנחנו ממליצים לכל הלקוחות שלנו לתכנן מראש תקציב לפרק זמן של חצי שנה לכל היותר, בשל המשקל הסגולי הרב בחוסר הוודאות הצפוי". אולם, לצד תחזית פסימית זו, מדגיש שוורצקוף, יש אור בקצה המנהרה: "ההתאוששות שתבוא לאחר המשבר, בעתוי בלתי ידוע, תביא לפריחה גדולה יותר בענף".
שוורצקוף קובע, כי את המשבר האחרון אפשר היה לצפות: "היו מספיק סימנים בשנה האחרונה לפיהם אנו לפני משבר". לדבריו, ניצני המשבר הכלל עולמי הנוכחי, החלו עוד בפרשת אנרון: "כבר אז, ב-2002, על רקע הבועה, היה ברור שאחת הסיבות לכך היא העדר רגולציה. מאז אומנם הרבה דברים השתנו, אבל הדרך עדיין רחוקה מלסיים לטפל בכל הסיבות שהביאו למשבר. מי שעוקב אחר הכלכלה ואחרי ההתנהגות המחזורית שלה, יכול היה לצפות שמשהו יקרה, כפי שקרה כל השנים מאז המשבר הגדול של 1929".
"הדבר היחיד הטוב במפולת", אומר שוורצקוף, "הוא שיש לה נקודת התחלה, שכולנו חווינו אותה – אבל יש לה גם סוף. אנו לא יודעים לומר מתי בדיוק יהיה הסוף, אבל ללא ספק תגיע התקופה ש'אחרי המבול' – ולהערכתי, היא תהיה אחת מהטובות שאנו מכירים".
מה קורה כעת בענף ה-ICT?
"2008 היתה שנה משונה. לראשונה בעשור האחרון, הפער בין הדולר לשקל סייע לחלק מהספקים, כמו שהפריע לספקים אחרים. כל הספקים שמכרו מוצרים בדולרים – מכרו יפה ברבעון ראשון ושני השנה, אבל בשקלים, קצב הגידול שלהם היה אפס. ומכאן התחילו הבעיות.
חברות שירותי ה-IT שהצליחו להמיר חוזים לשקלים, שמרו על המחצית הראשונה השנה באופן יפה מאוד. הרבעון השלישי שינה את המציאות: נעצרו מכירות של מוצרים, והספקים קוצרים את פירות של מכירות 2007 והתחלת 2008".
ומה צפוי לנו ברבעון הרביעי השנה?
"הרבעון הרביעי יהיה קשה מאוד לכל החברות. מדובר ברצף של נסיבות, החל מחגי אוקטובר וכלב בקריסה של הכלכלה בעולם. חברות שיספיקו לרשום בדו"חות שלהם ציוד שיסופק ללקוחות, או מכירות שימומשו – יוכלו להציל מעט את המצב. חברות שלא יספיקו לספק מוצרים או לממש את הפרויקטים – לא יכולות לרשום את אלו בדו"חות, והן יציגו תוצאות עגומות. למרבה הצער, עובדה זו תשפיע על כל הענף. לא מן הנמנע שהיא תביא גם לפיטורים. כעת החברות הגדולות לא מבצעות שינויים בכוח אדם, עד אחרי פרסום התוצאות של הרבעון הבא".
ואיפה המנמ"רים בסיפור הזה?
"מדובר בתופעה מעניינת. בשנה האחרונה מנמ"רים קיבלו אחריות תקציבית. בפעם הראשונה הם הבינו שגם אם נשאר להם עודף תקציבי, שנוצר בשל הפער בין הדולר לשקל – הם לא רצו לבזבז אותו כמו שהיה בשנים קודמות. בהבדל מהמיתון הקודם, רוב המנמ"רים כיום הם חברי הנהלה, ואם לא, אז לכל הפחות הם קשורים להיבט העסקי בארגונים. לכן, שמירה על התקציב – היא 'בדם' שלהם. אנו מעריכים כי למנמ"רים צפויים להיות תקציבים מאד שמרניים לשנה הבאה. לכן STKI ממליצה ללקוחות לתכנן תקציב רק לחצי השנה הראשונה, בשל מרכיב אי-הוודאות ומשקלו הסגולי הרב".
כיצד המצב ישפיע על תקציבי המיחשוב?
"אין לנו ספק שתקציבי המיחשוב צפויים להצטמצם בשנה הבאה בהיקף של בין 5% ל-15%, לעומת מה שהיה השנה. פער גדול זה נובע מחוסר הוודאות של כמות הרגולציה הצפויה במגזרים מסויימים".
הרגולציה תציל את הענף?
"בפירוש כן. ככל שתהיה יותר רגולציה – ככה יהיו יותר פרויקטי תוכנה. אבל צריך לשים לב שחלקה של הממשלה בפרויקטי מיחשוב הולך וקטן. בדרך כלל בתקופת מיתון, הממשלה מגבירה את פעילותה, כך היה בתקופת המשבר הקודם. הציפייה היתה שעם חילופי הדורות באגף החשב הכללי, בשנת 2009 יהיו יותר פרויקטים במשרדים, שכל הזמן צריכים להשקיע בשיפור השירות ללקוח".
אילו ענפים יפגעו בשל המשבר?
"בעיקר ענפי הטלקום וההיי-טק, לצד ענפי הייצור והתעשיה. יתכנו פגיעות גם בתחום הפיננסי. לעומת זאת, אנו צופים דווקא פריחה בשוק האבטחה. זו אחת ההפתעות של הרבעונים האחרונים: גידול של 10% בהשקעות ובמכירות בתחום. הסיבה העיקרית לכך, היא מעט פרוזאית: בגלל הפיטורים בחברות, ובשל תחלופת עובדים, הארגונים צריכים להכין מערכות אבטחה שיגנו עליהם מפני גניבת נתונים ומידע. אחת ההשלכות לכך היא צמיחה בתת-ענף באבטחה המטפל בניהול זהויות".
תגובות
(0)