המחלה החדשה של עידן המידע: סינדרום ראיית המחשב

80% מאיתנו משתמשים במחשבים, לפעמים במשך שעות רבות מדי יום ● 90% מהמשתמשים סובלים מסינדרום הגורם לבעיות ראייה למרחק בינוני ושהסימפטומים שלו הם כאבי ראש, עייפות, ראייה מטושטשת או כאבי צוואר ● המומחים ממליצים להרכיב משקפי מחשב או עדשות מיוחדות, ולחילופין - לבצע פעולות כירורגיות

עדיין אין לבעיה הזאת שם מדויק, והנושא עדיין נמצא בבדיקה, אבל מסתבר שאנשים רבים סובלים מ-"סינדרום ראיית המחשב" (CVS – ר"ת Computer-Vision Syndrom), הגורם לבעיות ראייה למרחק בינוני ושהסימפטומים שלו הם כאבי ראש, עייפות, ראייה מטושטשת או כאבי צוואר. על פי המכון הלאומי לבטיחות וגהות בעבודה בארצות הברית, 90% מהאנשים שמבלים לפחות שלוש שעות מדי יום מול המחשב סובלים מסינדרום זה.

80% מאיתנו משתמשים במחשבים, לפעמים במשך שעות רבות מדי יום, ומתמקדים במסך שמרחקו מעינינו הוא משהו שבין מרחק ראייה רגיל למרחק קריאה. אם נוסיף לכך מחשבים ניידים, קוראים אלקטרוניים, טלפונים חכמים, מכשירי GPS, קונסולות משחקים ועוד – שלכל אחד מהם מרחק אופטימלי לראייה ומסכים קטנים ומהבהבים – ברורה המסקנה, שהעיניים האנושיות מאותגרות כיום הרבה מעבר למה שחשב בנג'מין פרנקלין כשהמציא את העדשות הדו-מוקדיות בסוף המאה ה-18.

ככלל, בעיות הראייה אופיינו עד כה בקוצר-ראייה (הפוגע בכושר הראייה למרחק) או ברוחק-ראייה (הפוגע בכושר הראייה למרחק קרוב). מאחר שאין כל סטנדרטים למרחקי הביניים, כדי להתאים את מרשם העדשות למיקוד מול מסך, מפחיתים אותו רופאי עיניים ואופטומטריסטים בחצי מזה שמתאים לקריאה. כשהמרחק מהמסך נע בין 45 ל-80 ס"מ אצל אנשים שונים, זה יכול להיות ממש מחוץ לטווח.

עבור אנשים שזקוקים למשקפיים – אם למרחק ואם לקריאה – העדשות לא מתאימות למרחק בינוני. גם אנשים המשתמשים במשקפיים דו-מוקדיות (בי-פוקל) או רב-מוקדיות (מולטי-פוקל) מתקשים להתמקד בראייה למרחק בינוני, משום שהטווח הבינוני במשקפיים הוא צר מאוד. עובדה זו גורמת להם לכיווץ העיניים, לתנוחות ראש מוזרות, המאמצות את שרירי הצוואר, או להזזת המשקפיים מעלה או מטה, כדי להשיג מיקוד טוב, בהתאם לנקודה שבה רוצים להתמקד, וגם לאימוץ העיניים.

אנשים שאינם זקוקים למשקפי ראייה משום סוג מכבידים גם הם על עיניהם בלא יודעין, כך טוענים מומחי ראייה שונים. לדבריהם, אנשים לא מודעים לכך שעיניהם עובדות ממש קשה כדי להשיג ראייה ממוקדת.

המלצות המומחים הן למדוד היטב את סביבת העבודה ואת המרחק ממסך המחשב ומהמקלדת, ממסך המחשב הנייד וממכשירים ניידים אחרים. כמו כן, הם ממליצים למדוד את מספר השעות שהאדם מבלה מול מסכים מכל סוג שהוא מדי יום, ובהתאם לכך – להתאים כמה פתרונות, החל ממשקפי מחשב, עבור בחבישת עדשות ראייה מיוחדות וכלה בפעולות כירורגיות.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים