מתחילים למלא את השורות
משהו טוב קורה בשוק בתקופה האחרונה - יותר ויותר חברות מודיעות על מבצעים נרחבים לגיוס עובדים ● עם זאת, המחסור בעובדים לא מתבטא בעליות תלולות ברמות השכר ● נדמה שענף ההיי-טק שומר על שפיות - וגם זה משהו בימים טרופים אלו
אוגוסט הוא בדרך חודש "מת" בתחום גיוסי העובדים והפעילות במשק. אפילו מחפשי העבודה יוצאים לחופשה, ומקווים שיהיה טוב אחרי החגים. השנה, החוקיות הזו כנראה קצת משתנה. אולי זה בגלל המיתון, או אולי בגלל העובדה שמשהו טוב בכל קרה בשוק. כך, בהפרש של ימים אחדים, הודיעו שתי חברות גדולות בענף על גיוס עובדים בהיקף נרחב. הראשונה היתה קבוצת יעל, שהודיעה על גיוס 90 עובדים, נוסף על ה-80 שכבר גייסה בסבב הקודם. היום (ד') היתה זו טנגרם, חברה בת של מטריקס, שהודיעה על גיוס 60 מומחי ג'אווה (Java). חשוב לציין שהודעות על גיוס עובדים נחשבות להודעות אסטרטגיות במיוחד עבור חברות רבות. הן משדרות לשוק שהחברה צומחת ומעבירות מסר של יציבות ואיתות חיובי לבעלי המניות.
סריקה קצרה מעלה שתהליך הגיוס מחדש החל כבר בדצמבר 2009 – אז החלו חברות לשחרר הודעות על גיוס עובדים. במרץ השנה הודיעה גילון – זמן קצר לפני שנרכשה על ידי נס טכנולוגיות, שהיא מגייסת 70 עובדים. מטריקס גלובל הודיעה קצת אחרי שהיא מגייסת 50 עובדות עבור מיזם הנשים החרדיות שלה. בנוסף, גייסה החברה ברבעון הקודם קבוצה של סטודנטים, בוגרי מדעי המחשב, ולאחר מבחני מיון קפדניים היא מעבירה אותם כעת תהליך של הכשרה, בין היתר כדי שיכנסו למעגל הפיתוח בתחום הכי חם כיום – יישומי סלולר. ברבעון הקודם הודיעה מארוול (Marvell) על גיוס 60 עובדים ו-013-נטוויז'ן הודיעה על קליטת 100 עובדים.
יריד התעסוקה המסורתי שעורכת קבוצת אנשים ומחשבים מזה כמה שנים, ביטא הפעם היטב את תחושת החזרה למסלול וגיוס עובדים. לא עוד תורי ענק ליד דוכני החברות המגייסות, ומצד שני מקבץ איכותי של אנשים שמחפשים לעבוד במקצועות המתאימים.
אין ספק שיש כאן מגמה חיובית, אך צריך להיזהר שלא לפתח אופוריה. על פי נתוני איגוד תעשיות האלקטרוניקה וההיי-טק בהתאחדות התעשיינים, מאז תחילת המיתון ב-2008 ועד לסופו הלא רשמי בסוף 2009, פוטרו כ-3,800 עובדים. כלומר ששרשרת הגיוסים הנוכחית לא מגשרת על הפער, ועדיין יש לא מעט אנשי מקצוע שמחפשים עבודה. סיבה נוספת לגל הגיוסים הנוכחי היא שחרור פרויקטי IT שתוכננו עוד לפני המיתון, אך נדחו בגללו.
ברבעון הראשון של 2010 הציגו החברות הגדולות בענף תוצאות חיוביות. לגבי הרבעון השני, הדעות חלוקות. חברות גלובליות שעובדות גם בישראל – דוגמת נס, ספגו מכה בגלל המיתון המתמשך באירופה. מטריקס שרדה יפה גם את המיתון וגם את הרבעון הראשון. את תוצאות הרבעון השני נגלה כולנו בתקופה הקרובה.
התחושה בשוק היא שישנה התעוררות, אבל אנו רחוקים מאוד מהבום שלפני המיתון. כך, למשל, הציפיות לחזרתה של הממשלה לשוק עם גל מכרזים, לא התממשו – בעיקר בגלל עיכובים במכרז כוח האדם לשירותי המיחשוב הממשלתיים. במשרדים רבים הוקפאו פרויקטים משום שהמנמ"רים מבולבלים ואינם יודעים לעכל את השינוי הדרמטי שהממשלה מתכוונת לחולל בתחום כוח האדם. בבתי המשפט ממתינות לפחות שתי תביעות נגד המכרז – אחת של מטריקס והשניה של SPL. ייתכן שאחרי החגים נראה עוד כמה. אם וכאשר הממשלה תצליח לממש את תוכניתה ותגרום לירידת תעריפים, תהיה לכך השלכה ישירה על הענף ורמות השכר בו.
כמה מרוויחים?
בינתיים, פרסמה היום BDI את דירוג החברות שהכי טוב לעבוד בהן. כצפוי, אינטל (Intel) לא אכזבה ודורגה גם הפעם במקום הראשון. אחד הפרמטרים שמנחים את הדירוג הוא תנאי השכר. נכון לעכשיו, עדיין אין השתוללות בתחום והג'יפים והג'קוזי עדיין לא מככבים בחוזי ההעסקה.
סקר שפרסמה חברת משאבי האנוש אתוסיה בחודש שעבר, מפרט את הביקוש ותעריפי השכר במקצועות השונים בהיי-טק. הסקר מעלה בין היתר, כי התעריפים מייצגים אופטימיות זהירה. באשר לביקוש, סקטור התקשורת והתוכנה מציג איתנות, עם רמות ביקושים ערות למגוון רחב של תפקידים. בסקטור התוכנה חל זינוק מסוים בכמות המשרות, כאשר ברבעון השני תועדה עליה של 20% בביקושים למקצועות התוכנה.
גם בשכר הבכירים נרשמה יציבות, על פי אותו סקר. למשל, סמנכ"ל מחקר ופיתוח בחברת היי-טק השתכר ביולי 2010 בין 43 ל-46 אלף שקלים בחודש בארגון המעסיק עד 150 עובדים. בארגון גדול השתכר אותו סמנכ"ל בין 48 ל-55 אלף בחודש. מפתח ג'אווה בעל שש שנות ניסיון יכול להשתכר עד 27 אלף שקלים בחודש – גידול של 5% לעומת השנה שעברה. מנמ"ר בעל שש שנות ניסיון ומעלה יכול להגיע לשכר של עד 23 אלף שקלים בחודש. מנמ"ר בכיר שהוא גם חבר הנהלה יקבל קצת יותר – עד 30 אלף שקלים בחודש. לעומת זאת, מנהל מערכות מידע צעיר שזה עתה החל את דרכו ישתכר כ-12 אלף שקלים בלבד בחודש.
השורה התחתונה: גל ההודעות על גיוסי עובדים מבשר שההתאוששות במשק אכן קיימת, אבל בשלב הזה היא מהווה רק תיקון למצב הקודם – במסגרתו פוטרו עובדים רבים. עם זאת, הגל הזה לא הביא לזינוק משמעותי בתעריפי השכר, אפילו במקצועות שיש בהם מחסור בעובדים. המסקנה המעודדת ביותר היא שענף ההיי-טק שומר על שפיות. גם זה משהו בימים טרופים אלו.
תגובות
(0)