שוטי שוטי ספינתי עם IT: חיל הים העלה לאוויר מערכת שו"ב חדשה
המערכת היא תולדה של הצורך בהגנה על אסדות הגז הישראליות - הנמצאות במרחק מהמדינה - מפני איומי טילים וכלי טייס בלתי מאוישים שישגרו חיזבאללה ואיראן ● היקף הפרויקט לא נמסר, אך מוערך בעשרות מיליוני שקלים
אנשי יחידת מפת"ח (ר"ת מחשוב ופיתוח תוכנה חיל הים), בית התוכנה של זרוע הים, העלו לאוויר מערכת שו"ב (שליטה ובקרה) חדשה, כך נודע לאנשים ומחשבים. הפרויקט ארך כארבע שנים והסתיים בימים אלה. היקפו לא נמסר לפרסום, אולם גורמים בשוק העריכו אותו בעשרות מיליוני שקלים.
המערכת, פרי פיתוח עצמי של החיל, עולה לאוויר בהדרגה. בשלב הראשון, ברבעון האחרון של 2021, היא עלתה לאוויר במרכזי חיל הים בחוף. בשלב השני, בימים אלה, היא עלתה לאוויר בשתי ספינות הטילים המתקדמות מדגם סער 6, אח"י עוז ואח"י מגן. במהלך השנה היא תעלה במקומות נוספים – בבסיסי חיל הים ועל כלי שיט נוספים של הזרוע.
הפקת הגז מחייבת הגנה נוספת
עם גילוי מצבורי הגז במזרח הים התיכון בתחילת העשור הקודם, החליטה הממשלה ב-2012 כי חיל הים יהיה אמון על הגנת אסדות הקידוח הישראליות.
פיתוח הפקת הגז הטבעי בים התיכון העלה צורך בהגנה על האסדות מפני מגוון רחב של איומים מאיראן ומשלוחותיה, במרכזם טילים מדויקים וכלי טייס בלתי מאוישים.
כך, ב-2021 החמאס ניסה לטווח את אסדת 'תמר', על ידי כלי טיס בלתי מזוהה, תקיפה שסוכלה מן הים. בקיץ האחרון שיגר ארגון חיזבאללה בלבנון שלושה כלי טייס בלתי מאוישים לעבר אסדת 'כריש'.
המערכת החדשה מחליפה מערכת שפיתוחה הושלם ב-2009, ממשפחת הזוהרים, והיא עדיין מבצעית בחלק מכלי השיט של זרוע הים.
מערכת השו"ב מהווה חלק ממאמצי חיל הים להשיג עליונות ימית: הרתעה, מודיעין, תקיפה וסיכול. המערכת מספקת יכולות שילוביות – לא רק ברמת הספינה, אלא עם כלים מוטסים, אמצעים שעל אסדות הגז – שחיל הים אמון על הגנתן – ואמצעי שו"ב. כך, השילוביות מספקת תמונת מצב עם יכולת יירוט.
השו"ב הוא יכולת הליבה של חיל הים, ומהווה מכפיל כוח. זירת הקרב הימית מאד שונה מזו היבשתית, או האווירית: בנייה של תמונת עולם ימי היא מסובכת, ובים יש מעט אויבים, אך הרבה אוניות נייטרליות. כך, נדרשת יצירת תמונת עולם ממוחשבת, שתספק את היכולת להתמודד עם כמות גדולה של מידע, ויכולת לנפות חלק ממנו.
מערכות שו"ב אוספות מידע מכל הסנסורים אשר נמצאים במקומות שונים, ומציגות תמונת מצב משולבת, מבצעית ומודיעינית, הנותנת תמונה מלאה על הקורה בזירה. המידע זמין על הספינות, על מערכות השליטה בחוף, ובמשולב עם חיל האוויר. החשיבות של מערכות השו"ב בזירה הימית גדלה במהלך השנים, והן הפכו למרכזיות בתהליכי הלחימה.
מערכת השו"ב החדשה עונה לצורך לממש מהלכים מבצעיים והגנה אסטרטגית רב-זרועית. היא עונה לאתגר הכרוך בשילוב של כמה היבטים: חיישנים על גבי הספינה, כלי נשק מתקדמים ומדויקים, מערכות הגנה ויירוט אקטיבי, מערכות שו"ב, חיישנים במימד התת-ימי, הגנה פסיבית למערכות הקשר והניווט, ומערכות ICT. בשילוב בין כלל הממדים והשכבות, המערכת מביאה לייצור של תהליכים משולבים, המכנסים יחד כמה רכיבים ומשימות – דטה סנטר, תשתיות קישוריות, ביג דטה, מערכות שו"ב, הגנת סייבר, ניטור ובקרה, אלגוריתמיקה עם מנועי היתוך ומיצוי מידע, מערכות לומדות ותהליכים אוטומטיים, ורמות זיהוי טובות יותר של האיומים.
"המערכת הופכת את הסטי"ל מאוסף מערכות לחימה למכונת מלחמה משומנת"
בראיון בלעדי לאנשים ומחשבים, אמר אלוף משנה משה, מפקד מפת"ח, כי "לפרויקט היו כמה מניעים. אנו כבר לא נדרשים להגן רק על כוחות צה"ל בים, אלא להגן על המים הכלכליים של ישראל. עברנו מהגנה עצמית להגנה על נכסים אסטרטגיים, האסדות, הנמצאות במרחבים ימיים גדולים. כיוון שכמות המטרות גדלה, אנו נדרשים לעבד הרבה יותר מידע, ולייצר תמונת מצב אמיתית – ובזמן אמת. לקחנו את כל מערכות הלחימה שעל הספינה – ומחוצה לה – וחיברנו אותן, כדי שהן יחיו יחד ו'ינגנו' באופן מתוזמר, מערכות IT שונות, חלקן מערכות הגנה וחלקן מערכות תקיפה, ומערכת השו"ב משלבת בין כולן – והופכת את הסטי"ל מאוסף מערכות לחימה למכונת מלחמה משומנת".
"אנשי מפת"ח", ציין, "קרובים מאוד לשטח, הם מפתחים ולמחרת – מפליגים. דוגמה מובהקת לכך היא המפתחים מהיחידה, הנמצאים על אח"י מגן, אחת מספינות סער 6, שרואים את היירוט של הטיל – מהמערכת שהם פיתחו. זו תמצית השירות ביחידה. אתגר ההון האנושי מתגבר עם הזמן, אבל אנחנו מצליחים לשמר אצלנו את הטובים ביותר".
לדבריו, "בכל ספינת סער 6 יש דטה סנטר, הפועל בשני מצבים, מסונכרן ומקוון, או במנותק, כ'קפסולה'. עם מערכת השו"ב החדשה, המערכות השונות מדברות ביניהן, ברמת ים-יבשה, וגם ים-ים. בכל ספינה התמקדנו ביכולות יתירות גבוהות, עם דטה סנטר נוסף, המשמש לגיבוי, לטובת עבודה בתצורת Active-Active".
"יצרנו לכל ספינה יכולות עיבוד בקצה המבצעי, 'עננון'. יצרנו עננון אמיתי על הספינה, זהו מרכז מחשוב ספינתי, עם יכולת גידול דינמית של משאבי ה-IT. כך, אנו משמרים רצף עיבוד בקצוות, גם כאשר אין תקשורת עם הענן המבצעי, ה'כמו ציבורי', של לוטם", סיכם מפקד מפת"ח.
פיתוח עצמי...
פרויקט רציני
יישר כח למפתחים ולחיל הים שהפך בעשרות השנים לחיל אסטרטגי חשוב ביותר. השליטה והזיהוי תמיד היוו אתגר לקציני הים וכל שיפור ויעול יוסיפו עוד נדבך עוצמה לחיל.
מעולם לא נוצח עם ששלט בים באויר וביבשה. תמיד חיל הים היה במקום הראשון בכול מלחמות ישראל.
עלו והצליחו בכל הכח
מתנת משלם המיסים לטייקונים שמביאים מתנות החברים של ביבי, תשובה מימון ודומיהם, גם כשאין להם יום הולדת
תודה לכם על המידע החשוב. עכשו לפחות אני יודעת מה עושה אצלכם נכדי המשרת בחיל הים, שעושה קריירה כמהנדס תוכנה .
ישראל הקטנה בגודל של 2מ.×2 מטר, לא יכולה ולא מסכימה שאף סקר או מומחים צבאים עם שם עולמי יתנו ציון אמיתי ויגדירו את צה"ל,צבא מס.1 בעולם,, כי זה גורם לדיסקרדיטציה של צבאות אחרים ידידותיים לישראל,שגודלם בהרבה יותר,מאשר ישראל... נוח לנו ככה.😛
שיהיה ושלא נצטרך.
הלפמן כל הכבוד על הכתבה מרגיעה קצת באיחוד אחרי שבמדרג טיב צבאות העולם בטלוויזיה שובצנו במקום ה,18 אחרי צבאות איראן מצריים ותורכיה ולמרות הכל בטוח שצהל ינצח בכל מקרה ובשעת הצורך
תשובה ו אנרג' עודים הון מהגז..לא שמעתי צה חלקם בהגנה...
חזבאללה דוקא מתלונן שהכתבה דלה ושקיווה לסתום בעזרתה עוד כמה חורים במערכות המידע שלו. יחכה לפעם הבאה שהטיפש התורן יכתוב את הפרק הבא.
בסוף מפעיל הטכנולוגיה, קובע ,,ולא המכונה המשוכללת,אמצעים תמיד היו ,ונקווה שבשעת רצון הוא לא הלך לאכול,או קיבל הוראה לא להפעיל שלא ידעו מה יש לנו