סיכום שנה

תשפ"ב: השנה הכלכלית שבהיי-טק יעדיפו לשכוח

היצוא אמנם רשם השנה עלייה מסוימת והשכר המריא, אבל הפיטורים, הירידות בגיוסים והצניחה בשערי המניות של חברות ה-IT הגדולות הפכו את תשפ"ב לשנת משבר בהיי-טק הישראלי

יש לקוות ש-תשפ"ג תהיה טובה יותר להיי-טק.

האם תשפ"ב הייתה שנה כלכלית טובה להיי-טק? במילה אחת: לא. בכמה מילים: לא, אבל גם קצת כן. מצד אחד, אנחנו נמצאים בתקופה של משבר, שכולל פיטורים, צניחה בשווי של חברות ובמניות שלהן, ירידות בגיוסים ועוד. יש לציין שמדובר במשבר פיננסי כלל עולמי, שמשפיע לא רק על תחום ההיי-טק ולא רק בישראל. מהצד השני, יצוא ההיי-טק ממשיך לעלות ועומד על כ-40% מכלל היצוא של ישראל, וגם השכר מוסיף להמריא.

השנה ניתן לברך ביתר כוונה את ברכת ראש השנה המסורתית: "תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה". והיו לא מעט קללות: בין היתר, שלל חברות פיטרו עובדים, בין אם כצעדי "התייעלות" בעקבות היקלעות למצב כלכלי לא טוב ובין אם כהיערכות בחשש מהעתיד לבוא.

אם משווים את המצב הנוכחי של נתוני המדדים הרלוונטיים להיי-טק בבורסת תל אביב לראש השנה הקודם, המצב מעורב. אך אם משווים את המצב לחודש ינואר, רואים תמונה מדאיגה: בעוד שמדד ת"א 35, שרבות מהחברות בו הן חברות היי-טק, עלה בשנה האחרונה ב-6.8%, מאז ינואר הוא ירד ב-6.5%. במדד הת"א טק-עילית, שמאגד את חברות ההיי-טק שנסחרות בבורסה בתל אביב, המצב מדאיג עוד יותר: בשנה האחרונה צנח המדד הזה ב-18%, ומאז תחילת ינואר הוא צלל ב-22%.

איזו חברה רשמה את הירידה הבולטת ביותר בבורסה?

חברות ה-IT רשמו השנה ירידות בולטות במניות שלהן: אמת מחשוב צנחה בשנה האחרונה ב-47% (וביותר מ-60% מאז תחילת 2022), נייס ירדה ב-28.33%, מלם תים קטנה ב-25.5%, מניית מג'יק ירדה בכ-15%, זו של מטריקס ב-6.4%. לעומת זאת, מניית וואן עלתה ביותר מ-5% וזו של חילן עלתה ב-8%.

נתונים מדאיגים הושגו גם בכל מה שנוגע ליצוא – גם אם הוא עלה – ולגיוסים: על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היצוא הישראלי גדל ברבעון השני של 2022 ב-2.3% בלבד לעומת גידול של 16.5% ברבעון הראשון של השנה. דו"ח שהוציאו IVC ולאומי טק מראה כי בעוד שברבעון הראשון של השנה סכום הגיוסים של חברות ההיי-טק והסטארט-אפ הישראליות עמד על 5.68 מיליארד דולר, ברבעון השני הוא עמד על 4.12 מיליארד. כך, בין הרבעון האחרון של 2021 לזה השני של 2022 חלה ירידה תלולה במגה גיוסים (שכל אחד מהם הוא בעל שווי של 100 מיליון דולר ויותר): הנתון צנח מ-5.1 מיליארד דולר ו-63% מכלל העסקאות ל-1.58 מיליארד ו-38% מכלל העסקאות. גיוסי היוניקורנים רשמו ברבעון השני ירידה של כ-50% לעומת זה שלפניו.

מי שנהנו השנה מהמצב הם העובדים שלא פוטרו מהתעשייה: כך, למשל, נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראים ששכר השכירים בענף בחודש יוני השנה (החודש האחרון שנתוניו פורסמו עד כה) היה גדול ב-8.1% לעומת הנתון ביוני אשתקד. מספר המשרות הפנויות גדל באותה התקופה ביותר מ-10%. שכר עובדי ההיי-טק גדל ביותר מ-2,000 שקלים לחודש: מ-25,043 שקלים ביוני 2021 ל-27,066 שקלים ביוני 2022.

השתתף בהכנת הסקירה: יניב הלפרין.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים