עובדת גוגל שהתנגדה לפרויקט נימבוס התפטרה – והציתה מחאה רחבה
מנהלת שיווק בגוגל בארה"ב, ממובילות המחאה נגד השתתפות החברה בפרויקט הענן הממשלתי-ישראלי נימבוס, התפטרה בטענה שהיא חוששת מפעולות תגמול ממעסיקתה ● עובדים אחרים יוזמים מחאה והפגנות נגד גוגל בעוד שבוע
עובדת גוגל שהייתה מבקרת בולטת של מערכת היחסים אשר נרקמה בין ענקית הטק האמריקנית לממשלת ישראל, במסגרת חוזה הענן הממשלתי נימבוס (Nimbus), הודיעה היום (ד') על התפטרותה. עקב החדשות החלו מתארגנות הפגנות של עובדי גוגל אחרים, שיתקיימו בשבוע הבא. עובדים אלה שותפים לחששותיה של קורן שהענן הממשלתי עלול לפגוע בפלסטינים ולהעניק לישראל יתרון לא הוגן עליהם, וכן של עובדים שמצביעים על כך שהחברה מתנקמת במי שמותח עליה ביקורות.
ההפגנות מאורגנות על ידי עובדים בחברה ובאמזון, בשיתוף No Tech For Aperthaid – ארגון של עובדי היי-טק שפועל נגד שתי החברות, שזכו בפרויקט נימבוס ועומדות לממש אותו. נימבוס הוא פרויקט ענק, בשווי יותר ממיליארד דולר, שבמסגרתו יועברו הפעילויות ומאגרי המידע של ממשלת ישראל וצה"ל לענן של שתי החברות הזוכות. כתוצאה מכך, הן גוגל והן AWS – הענן של אמזון, כמו גם שתי המפסידות במכרז – מיקרוסופט ואורקל, נמצאות בימים אלה בתהליכי הקמה של דטה סנטרים ואזורי ענן בישראל, או הקימו כאלה.
באתר No Tech For Aperthaid נכתב כי "במשך מעל לשנה, עובדי אמזון וגוגל, יחד עם קואליציה של יותר מ-40 ארגונים, התאגדו כדי לבטל את החוזים של שתי החברות עם הצבא הישראלי וממשלת האפרטהייד. המסר ברור: עובדי הטק לא רוצים לבנות טכנולוגיה שתשמש למעקב, דיכוי או ביצוע של צורות אחרות של אלימות נגד פלסטינים".
הם ציינו כי ב-8 בספטמבר, שהוא יום ההולדת של גוגל, יקיימו עובדים בחברה ובאמזון הפגנות מול המטות שלהן בסיאטל, סן פרנסיסקו וניו יורק, "כדי להגביר את הלחץ עליהן" לבטל את חוזי נימבוס.
ההתפטרות הגיעה בתוך שהעובדת, אריאל קורן – יהודיה שהועסקה כמנהלת שיווק בגוגל בארה"ב – מבהירה כי נאלצה לעזוב בניגוד לרצונה מחשש מפני תגובות נגד ותגמול מטעם מעסיקתה הדומיננטית.
קורן, שהייתה אחת הפעילות המובילות במחאת העובדים נגד גוגל בגין קשריה אלו עם ישראל, הוסיפה ואמרה שנאלצה להתפטר לנוכח הביקורת שלה על הפרויקט, שבמסגרתו יספקו גוגל ואמזון יחד ענן ממשלתי לישראל בעבור חוזה בשווי 1.2 מיליארד דולר, כך דיווח גיזמודו (Gizmodo).
מסתמן: ההתפטרות הציתה מחאה יותר גדולה
עקב הפרשה, ובעקבות ביקורת מטעם עוד עובדי גוגל, וכן של קהילה יהודית שהתגייסה למען מלחמה בהפרת זכויות הפלסטינים על ידי ישראל לכאורה, החלו להשמע יותר ויותר קולות המבקרים את ענקית הטק בגין התנהגותה, לפי תיאורים שונים, אל מי שמתח עליה ביקורת.
גוף בשם Jewish Voice Of Peace תמך בטענות של עובדים להתעמרות משום שהביעו מחאה נגד החברה וצייץ בטוויטר: "עובדי גוגל שהקליטו הצהרות בסולידריות עם אריאל מעידים על כך. הם מתארים מקרים חוזרים ונשנים של ענישה, צנזורה או האשמות באנטישמיות על רק זיהוי כפלסטינים, תמיכה בחופש הפלסטיני או התנגדות לחוזה של גוגל עם ישראל".
Google workers who recorded statements in solidarity with Ariel testify to this. They cite repeated instances of punishment, censure, or accusations of antisemitism for merely identifying as Palestinian, supporting Palestinian freedom, or opposing Google’s contract with Israel. pic.twitter.com/JH6J5pliFY
— Jewish Voice for Peace (@jvplive) August 30, 2022
"נימבוס מפר את עקרונות הבינה המלאכותית של ענקית הטכנולוגיה"
קורן יצרה בעבר מספר עצומות שדרשו מגוגל לבטל את חוזה נימבוס מול ישראל. על אחת העצומות חתמו יותר מ-800 עובדי גוגל ו-37,500 תומכים בסך הכל.
לדברי קורן ואחרים בחברה, נימבוס מפר את עקרונות הבינה המלאכותית של ענקית הטכנולוגיה עצמה, ואילו כלי הבינה המלאכותית שיסופקו באמצעותו למדינה יכולים להרחיב את תוכנית המעקב של ישראל, לסייע ביצירת פרופילים גזעיים ומפלים מטעמה, וכן לייצר צורות אחרות של הפרות זכויות אדם באמצעות טכנולוגיה.
קורן כתבה פוסט ארוך שפרסמה במדיום (Medium), שכותרתו "שותפותה של גוגל לאפרטהייד הישראלי: כיצד גוגל עושה שימוש כנשק ב'גיוון' כדי להשתיק פלסטינים ותומכי זכויות אדם פלסטינים". היא ציינה ש"במקום להקשיב לעובדים, גוגל רודפת באגרסיביות אחר חוזים צבאיים, ואת קולם של העובדים שלה היא משתיקה, ומתנקמת בי וברבים אחרים".
לדבריה, בסוף 2021 החברה הציגה בפניה בחירה: לעבור למשרד הברזילאי או לאבד את עבודתה. קורן טענה שלא הייתה סיבה לבצע רילוקיישן, והאולטימטום הוא למעשה הדרך ה'יצירתית' של גוגל לגרום לה לעזוב מבלי שתפוטר בפועל.
I am leaving @Google this week due to retaliation & hostility against workers who speak out. Google moved my role overseas immediately after I opposed its $1B AI/surveillance contracts with Israel. And this is far from an isolated instance.https://t.co/V4y05kOYQv pic.twitter.com/eRMrzTPYfb
— Ariel Koren (@ariel_koko) August 30, 2022
דובר גוגל הכחיש את דברי קורן ואמר: "בדקנו בקפידה את הטענה של העובדת הזו, החקירה שלנו הראתה שלא הייתה כאן שום פעולת תגמול". הדובר המשיך ואמר בנוגע לפרויקט נימבוס: "אנו גאים בכך שממשלת ישראל בחרה ב-Google Cloud לספק שירותי ענן ציבורי שיסייעו לטרנספורמציה הדיגיטלית של המדינה". הדובר הוסיף כי הפרויקט נועד לטפל במשימות יומיומיות בפיננסים, בריאות, תחבורה וחינוך. "זה לא מכוון לעומסי עבודה מאוד רגישים או מסווגים", סיכם.
נזכיר כי ביולי האחרון השעתה גוגל את המהנדס בלייק למויין, שטען שהאלגוריתם LaMDA AI פיתח רגשות ורצונות. מוקדם יותר, במאי, פיטרה החברה חוקר בינה מלאכותית בגלל ביקורת על החברה. המהנדס חלק על הטענה שאלגוריתמים יכולים לעצב שבבים בצורה יעילה יותר מבני אדם.
ואם לחזור יותר משנה אחורנית – באפריל 2021, ראש חטיבת הבינה המלאכותית של גוגל עזב את החברה לאחר 14 שנים בשורותיה. עזיבתו הייתה קשורה לפיטורים שנויים במחלוקת של מהנדסת שחורה בשם טימניט גברו, ובעקבותיה של עמיתתה מרגרט מיטשל, שתיהו חוקרים מובילים בתחום האתיקה של ה-AI, שביקרו את החברה על חוסר שוויון בהגדרות ה-AI שלה.
לפני שנוקטת עמדה שתילמד הסטוריה. כפי שהפגינו צעירים אמריקאים נגד ישראל יחד עם חבריהם המוסלמים כאשר נשאלו כמה מדינות יש ליהודים ענו 7.. אין להם מושג וידע בסיסי בסיכסוך בהסטוריה ובמנטליות של האיזור..