ממשלה מטוקבקת
שני דברים צריכים לקרות כדי שאתר "שיתוף הציבור בנושאים משולחן הממשלה" החדש יצליח: הראשון הוא שהממשלה תעודד את הגלישה אליו, והשני הוא שחברי הממשלה יתחילו להכיר בחשיבות העצומה של רשת האינטרנט ● האם זו תהיה המהדורה החדשה והמודרנית של הדמוקרטיה האתונאית? ימים יגידו
שני דברים טובים קרו היום (ד') בין ים הידיעות שנחתו על שולחן המערכת: הדבר הראשון הוא שהממשלה הקימה אתר לשיתוף הציבור בהצעות חוק ויוזמות חקיקתיות שעומדות על הפרק. הדבר השני הוא שהממשלה הצליחה לעשות זאת לראשונה על בסיס קוד פתוח.
האתר החדש נקרא "שיתוף הציבור בנושאים משולחן הממשלה", והוא מכיל פרטים מלאים על שורה של הצעות חוק שמתגלגלת כעת במסדרונות הכנסת. כך, למשל, כולל האתר הצעה להפיכת הרשות להערכה ולמדידה ארצית בחינוך לרשות עצמאית במשרד החינוך. עוד כולל האתר גם דירוג הפופולאריות של הצעות החוק השונות ודירוג טוקבקים. אין ספק שהאתר הזה הוא בשורה חשובה מאוד לשיפור הקשר עם האזרח ומהווה חידוש מרנין בחיים הדמוקרטיים של החברה הישראלית.
אחד מיעדי הטכנולוגיה בתחום השירות לאזרח, הוא מימוש חזון הדמוקרטיה המקוונת. הגלובליות שנוצרה בעקבות פריצת האינטרנט, מחקה את הגבולות – לא רק בין מדינות ועמים, אלא גם בתוך חברות דמוקרטיות. פתיחת אתר שבו כל אזרח יכול להביע בו את דעתו ולנסות להשפיע, היא המהדורה החדשה והמודרנית של הדמוקרטיה האתונאית – שם התקבלו ההחלטות על ידי כל העם, כל הזמן. עם השנים השתנתה השיטה בגלל ריבוי האוכלוסין, והדמוקרטיה הפכה להיות ייצוגית. הייצוגיות הזו יצרה את המשטרים הדמוקרטים שאנו מכירים כיום.
העלאת האתר הנ"ל מהווה את הצעד המעשי הראשון בתוכנית האסטרטגית שהתווה השר מיכל (מיקי) איתן, כאשר קיבל על עצמו את הטיפול בנושא שיפור השירות הממשלתי. זהו אמנם צעד קטן, אבל חשוב מאוד.
כדי שהאתר אכן ימלא את המטרות שלו, צריכים לקרות שני דברים: הראשון הוא שהממשלה תעודד את הגלישה אליו, אחרת דינו יהיה כדין הרייטינג של ערוץ בכנסת. שנית, על הממשלה לערוך שינויים אצלה בבית. הרי לא כל הנבחרים שלנו רואים באינטרנט כלי חשוב לשיפור הדמוקרטיה. לרבים מהם אין גישה לרשת, אחרים סבורים שהיא מיותרת וחלק אחר פשוט אדיש לה. כדי שהציבור ייתן אמון באתר מעין זה, יש להוכיח לו קבל עם ועדה שבעקבות ההערות שלו – הממשלה תשנה את דרכיה.
נכון הוא שכיום לציבור יש דרכים מגוונות להשפיע על החקיקה, אולם הן לא פשוטות כמו החלופה שמציע האתר. השר איתן ודאי יכול לספר כמה אכזבות ומרורים ספג בשנים שבהן היה חבר כנסת, כאשר ניסה לפתוח את הוועדות לקהל הרחב על ידי שידורים ישירים באינטרנט. לצערו, הוא נותר בודד במערכה.
הדבר השני שקרה, כאמור, קשור לבשורה הטכנולוגית לפיה הממשלה הצליחה לפתח אתר שלם על בסיס קוד פתוח. זה היה מהלך רשמי שבוצע לאור היום – ומשכן הכנסת לא התמוטט. מעבר לחיסכון במשאבים, שהוא חשוב לכשעצמו, יש כאן אמירה מאוד ברורה שמה שהיה עד כה – לא בהכרח יהיה. זה לא אומר שמחר בבוקר יזרקו לפח את כל התשתיות הקנייניות המצוינות שיש בממשלה, אבל בהחלט יש פה תקדים.
אחד המגזרים שייהנה יותר מאחרים מהקוד הפתוח הוא מערכת החינוך. התקציבים שניתנים למיחשוב החינוך לעולם לא יספיקו בכדי לעמוד בשינויים הטכנולוגיים, ויישום מערכות פתוחות בבתי ספר יכול לחסוך לקופת המדינה שקלים רבים ברישוי ותחזוקה.
סביר להניח שבעקבות העלאת האתר נראה בקרוב עוד ועוד מיזמים פתוחים שיגבירו את הפתיחות של הממשלה כלפי הציבור ויפתחו את שעריה בפני קהילות שעד כה המיחשוב הממשלתי היה מחוץ לתחום עבורן.
תגובות
(0)