סיבה טובה לעזיבה: למה שריל סנדברג פרשה ממטא?

האם אלה השערוריות שנקשרו בשמה של החברה? אובדן הפרטיות? מערכת היחסים שלה עם מארק צוקרברג? או אולי תחושת מיצוי? כמה סיבות אפשריות לפרישתה של אחת הנשים החזקות בעמק הסיליקון מאחת החברות החזקות בעולם

עזבה את מטא. שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול הפורשת של מטא.

למה שריל סנדברג עוזבת את מטא? כנראה שאיש לא ממש יודע, זולת היא עצמה וסביר להניח שגם מעגל המקורבים לה. ההשערות בתקשורת לא מעטות, ונראה שיתרבו בימים הקרובים.

יש כמה סיבות אפשריות: פרשת קיימברידג' אנליטיקה; החשיפות של פרנסיס האוגן על התרבות הקלוקלת בחברה, בלשון המעטה; הירידה בפופולריות של פייסבוק; המטאברס, שמארק צוקרברג, המנכ"ל והמייסד, כל כך נלהב ממנו, אבל ייתכן שהוא לא כוס התה של מספר 2 שלו; מערכת היחסים בין השניים, שעל פי הדיווחים לא הייתה טובה במיוחד בשנים האחרונות; ואולי פשוט תחושת מיצוי, כמו שהיא אומרת. כל אחת מהן היא סיבה אפשרית ומספיק טובה לעזיבה, ו-ודאי קומבינציה שלהן, אבל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של מטא ואחת הנשים הבכירות בעמק הסיליקון, לא חשפה את הקלפים – לא בפוסט הפרידה שפרסמה ולא בראיונות שנתנה לעיתונות הטכנולוגית בארצות הברית לאחר מכן.

בעצם, סיבה אחת היא כן נתנה: תחושת המיצוי. זה בהחלט הגיוני, אחרי 14 שנה, ובתעשיית האינטרנט וההיי-טק של ימינו, שבה מחליפים תפקידים וחברות בכל מספר לא גדול של שנים (בדרג הבכיר – פחות, אם כי גם). אבל "תחושת מיצוי" זו הסיבה שניתנת בהרבה הודעות עזיבה של בכירים, ולעתים היא מכסה על סיבות אחרות, שפחות נעים ופחות באינטרס של הצדדים לפרסם. למשל, מערכות יחסים עכורות (במקרים שכאלה לפעמים משתמשים בצמד המילים המכובסות "חילוקי דעות"). סנדברג כן מציינת בפוסט שלה דברים שנהוג לציין בהודעות מעין זו: עד כמה היא נהנתה לעבוד עם צוקרברג – שכמובן שהיא קוראת לו מארק – ועם העובדים של החברה, מספרת על התקופה שלה בתאגיד הענק ואומרת שהיא סמוכה ובטוחה שהיא ממוצבת מצוין לעתיד. אלא שעיתונאים לא מעטים, ובהם החתום מטה, סקפטיים שזאת אמנם הסיבה.

פרשת קיימברידג' אנליטיקה, הניסיון לגנוז כתבה בדיילי מייל ועוד

לסנדברג היו את כל הסיבות לעזוב אחרי פרשת קיימברידג' אנליטיקה, שהייתה הפעם הראשונה שבה באמת נפל האסימון בקרב הרגולטורים והציבור הרחב עד כמה הפרטיות שלנו ברשתות החברתיות בסכנה. החברה רכשה מפייסבוק, דרך צד שלישי, מידע על משתמשים והשתמשה בו כדי לטרגט בוחרים פוטנציאליים של דונלד טראמפ ולשכנע אותם, באמצעים מניפולטיביים, להצביע לו בבחירות לנשיאות ב-2016. רבים אומרים שבזכות הפרסום הזה הוא נכנס לבית הלבן. השימועים שהיו לצוקרברג בקונגרס האמריקני בעקבות הפרשה לא איחרו לבוא. או שבעצם כן – הנזק כבר נעשה.

אלא שפרשת קיימברידג' אנליטיקה קרתה לפני כמה שנים טובות, ואם זאת הייתה הסיבה, סנדברג הייתה עוזבת כבר מזמן. מה גם שאל מול הכסף הרב ובעיקר המעמד הגבוה שהיא רכשה עם התפקיד שלה בחברה, ספק אם הסיבה הזאת הייתה גורמת לפרישתה. אבל אולי ייתכן שהפרשה הזאת הביאה למפנה, שבסופו של דבר, אחרי כמה שנים, גרם לה לעזוב.

ואולי זאת הפופולריות היורדת של פייסבוק? מזה כמה שנים כבר ידוע שהרשת החברתית הגדולה בעולם פחות פופולרית בקרב המשתמשים הצעירים, שמעדיפים את אינסטגרם – שגם היא בבעלות מטא – ויותר ויותר את המתחרה הגדולה, טיקטוק. וזאת כנראה הסיבה המרכזית לירידה בפופולריות, אפילו יותר מהפגיעה בפרטיות.

תהיה אשר תהיה הסיבה, או הסיבות, שסנדברג עזבה את מטא-פייסבוק, אי אפשר להתעלם מהחותם שהיא השאירה על הרשת החברתית הגדולה בתבל ועל עולם ההיי-טק בכלל – לחיוב ולשלילה

עוד סיבה שיכולה להיות היא רצונה להתעסק בדברים שהיא לא יכולה הייתה להתעסק בהם ב-14 השנים שלה בתפקיד התובעני במטא. היא אמרה בראיון לפורבס שהיו לה הזכות והכבוד לעבוד בעבודה שלה בחברת הענק, "אבל זאת עבודה שלא משאירה הרבה זמן כדי לעשות דברים אחרים". בפוסט שלה ובהודעה של החברה צוין שהיא רוצה להקדיש יותר זמן לפילנתרופיה. היא צפויה לתת מעתה יותר זמן ומרץ לקרן הפילנתרופית שלה. זה טוב ויפה, והתקשורת משבחת אותה על כוונתה זו, אבל צריך לזכור שסנדברג היא אחת הנשים העשירות בתבל, שהתעשרה ומתעשרת עוד די במהרה, שעה שהרבה מאוד עניים בעולם לא מתעשרים, ואף נעשים עניים יותר. היא לא אחראית, על כל פנים לא אחראית בלעדית, לפער הבלתי נסבל הזה, אבל היא חלק מהתרבות שמאפשרת אותו.

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל מטא.

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל מטא. צילום: מתוך ויקיפדיה

אולי זה בכלל צוקרברג?

וייתכן כלל שזה לא בא ממנה. אולי צוקרברג הוא זה שהראה לה את הדלת, או, סביר יותר להניח, רמז לה שעליה לפרוש, בגלל שרשרת הכישלונות והשערוריות שמטא-פייסבוק הייתה מעורבת בהן בשנים האחרונות – מפרשת קיימברידג' אנליטיקה, שכבר הוזכרה כאן, עבור בטענות נגד החברה שהיא לא חסמה את מבצעי רצח העם שבוצע במיינמאר, ובכך למעשה אפשרה אותו, וכלה במאמצים שלה למנוע מהדיילי מייל לפרסם כתבות על צו ההרחקה שהוצא נגד בובי קוטיק, מנכ"ל אקטיוויז'ן בליזארד, כשהיא הייתה בת זוגו, לאחר שהטריד את האקסית שלו. וכשבכירה מאוד כמו סנדברג מנסה למנוע פרסום, מטא מעורבת בפרשה, גם אם זה בעל כורחה, כי היא לא קשורה אליה. כל אלה ועוד פרשיות העיבו על מטא וכפי שפורסם העיבו גם על יחסיה של סנדברג עם צוקרברג. יתרה מזאת, על פי דיווחים, הוא האשים אותה בטיפול כושל בפרשת קיימברידג' אנליטיקה. כנראה ששם חלה נקודת המפנה ביחסים שבין צוקרברג ל-"חברתו הטובה", כפי שהוא קרא לה בפוסט שפרסם עם צאת ההודעה על עזיבתה.

תהיה אשר תהיה הסיבה, או הסיבות, שסנדברג עזבה את מטא-פייסבוק, אי אפשר להתעלם מהחותם שהיא השאירה על חברת הענק ועל עולם ההיי-טק בכלל – לחיוב ולשלילה. היא לקחה ב-2008 חברה שייסד סטודנט צעיר בן 19 ארבע שנים קודם לכן והפכה אותה למכונה שמדפיסה כסף, ובקצב הולך וגובר. לאורך השנים, הרווחים וההכנסות של פייסבוק הלכו ועלו, היא ביצעה שתי רכישות מוצלחות מאוד – של אינסטגרם ו-ווטסאפ, ובמידה רבה שינתה את הדרך שבה אנחנו מתקשרים. נכון, זאת קלישאה, אבל במקרה הזה היא נכונה. אלא שבשלב מסוים, מחברה ש-"מקשרת את העולם", כפי שצוקרברג מתלהב להגיד פעם אחר פעם ורבים שתו זאת בצמא, צצו הפרשיות והשערוריות השונות ופגעו מאוד בתדמיתה. וכנראה שאז, לאט לאט, החל להימאס לסנדברג.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים