זיכרון בסלון: חברות ההיי-טק זוכרות
גם חברות היי-טק ישראליות החליטו להשתתף השנה ביוזמת זיכרון בסלון המרגשת ● החברות ערכו מפגשים לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, והנה מה שקרה אצלן
זיכרון בסלון הוא מיזם חברתי של התכנסויות לא פורמליות בבתים פרטיים סביב יום הזיכרון לשואה ולגבורה, אך השנה החליטו גם כמה וכמה חברות טכנולוגיות לארח ניצולים, בכדי לשמוע את סיפוריהם הקשים, לזכור ולא לשכוח.
זומין – חברת זומין (zoomin) אירחה את שמעון גרינהויז. בסוף 1941, נכלאו שמעון ובני משפחתו בגטו קרסנה. שמעון ואמו התגנבו מהגטו אל מכרה פולנייה, והיא נתנה להם מזון. הם נתפסו, וקצין אס-אס עמד להרוג אותם בנשקו. הפולנייה התחננה, בכתה והציעה לגרמני כסף ומזון כדי שיניח להם. הגרמני השתכנע לבסוף והותיר אותם בחיים. במרס 1943, בחג הפורים, חיסלו הגרמנים את הגטו, רצחו את יושביו ושרפו את גופותיהם. בקרבנות היו אחיו של שמעון, מנדל, ואחותו הניה. שמעון ואמו, עם עוד כ-20 מתושבי הגטו, הסתתרו במחבוא שהוכן מראש ושרדו שם במשך חמישה ימים. אמו נשאה אותו על גבה כל הדרך עד הביצות, אל הפרטיזנים. בקרב הפרטיזנים חפרו שמעון ואמו מחפורות למגורים באדמה, אכלו שורשים ועשבים והתהלכו בלי נעליים ובגדים חמים בחורף הקפוא. לאחר המלחמה שבו שמעון ואמו לקרסנה. בשנת 1960 עלה עם אמו לישראל.
קיסתרה – חברת קיסתרה (Kissterra) אירחה את ד"ר עידית גיל – חוקרת שואה ודור שני, וכן חברת סגל הוראה, בלימודי דמוקרטיה לתואר שני, סוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת באוניברסיטה הפתוחה. ד"ר גיל חוקרת בין היתר את נושא העבודה בשואה ואת עובדי הכפיה היהודים בשואה.
גיל כתבה ספר בשם "מסע בין האישי להיסטורי", בו היא משרטטת את סיפור ההתמודדות האישי של אביה, חיים גליבטר, עם השואה בפולין.
היא שיתפה בחוויות שעבר האב, החל מן הפוגרום בעיירה פשיטיק, דרך הגירוש ממנה, הבריחה וההצטרפות לפרטיזנים, הפרֵדה מן האם והסבתא, שנשלחו לטרבלינקה, הגטו ומחנות העבודה בראדום, הניסויים הרפואיים ועבודות הכפייה באושוויץ, עד להגעת הצבא האדום ששחרר אותם.
טורק – חברת הסטארט-אפ טורק (Torq) ערכה לקראת יום השואה "זיכרון בסלון" ובמהלכו אירחה ניצולת שואה, בת 85, שגרה בתל אביב.
במהלך הפגישה סיפרה הניצולה איך התחזתה לנוצריה והתחבאה במנזר במשך כמה שנים. לאחר מכן היא אומצה על ידי משפחה ובזכותם ניצלה מהמנזר ועלתה לארץ.
WSC Sports – סטארט-אפ הספורט-טק הבינלאומי WSC Sports – שפיתח פלטפורמה ייחודית מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה, שמנתחת שידורי ספורט חיים, מזהה כל אירוע ואירוע המתרחש במשחק, ובזמן אמת, יוצרת ומפרסמת תקצירים אוטומטיים מותאמים אישית עבור למעלה מ-200 ליגות וגופי שידור מובילים ברחבי העולם – השתתף גם הוא השנה בפרויקט "זיכרון בסלון".
במסגרת הפרויקט אירחו בחברה את יעקב ואלישבע שוורץ, ניצולי שואה שסיפרו את הסיפור הקשה והמרגש שלהם על שעברו לאורך כל הדרך לארץ ישראל.
האירוע התקיים ביום ד' האחרון, והשתתפו בו 270 עובדי החברה בישראל, שהתרגשו והקשיבו בשקיקה לסיפור הייחודי של הניצולים.
כתבה מבורכת, עם זאת... כמה דגשים: אין דבר כזה ניצולי שואה, זה מושג ארכאי מתקופה שבה גודל הזוועה לא היה ברור. מדובר בשורדי שואה, אנשים ששרדו את השואה, לצערנו, את רובם אף אחד לא הציל. מעבר לכך, הייחודיות של זיכרון בסלון היא בכך שבנוסף לאיש/אשת העדות, יש גם חלק שיתופי ומעגלי דיון. זיכרון השואה לא מורכב מסיפור אחד, אלא מהשילוב של סיפור אישי, שכל אחד ואחת נושאים עימם סיפור קצת אחר, ייחודי, מיליוני סיפורים של שורדים (שחלקם מסופרים ע"י בני משפחותיהם, דור שני ושלישי, ומכאן הכינוי "אנשי עדות", ומהסיפור הלאומי, החלקים האחרים של המפגש, מאפשרים לכל אחד ואחת מאיתנו לקחת חלק בדיון על זיכרון השואה, תודעת השואה, מה המסרים שעולים ונרצה להעביר לדורות הבאים? איפה זה פוגש כל אחד ואחת מאיתנו, מה נוכל לעשות כדי למנוע מזיכרון השואה להיכחד או להפוך למיתוס? מה ציוו לנו נרצחי השואה במותם ושורדי השואה בחייהם? יישר כוח לכל חברה ששילבה מפגש זיכרון בסלון בתוכה!
אומנם לא במסגרת זיכרון בסלון הרשמי, אמדוקס אירחה בשיחה השנתית על השואה את העיתונאי רוני קובן שסיפר על צ'ונאד סגדיי, חבר הפרלמנט האירופי לשעבר, שהיה חבר בכיר במפלגה הלאומנית ההונגרית יוביק והתגלה לו שהוא יהודי. מעל 650 עובדי החברה בישראל התחברו במפגש זום.