המשכיות עסקית על רקע האומיקרון – האם אתם מוכנים?
הגל החמישי כבר כאן והמדיניות של הממשלה היא לשמור על משק פתוח ככל הניתן ● הפתרון לשילוב ביניהם על הצד הטוב ביותר הוא המשכיות עסקית נכונה ● איך עושים זאת?
גל האומיקרון המשתולל מחזיר לסדר היום של הארגונים את נושא המוכנות לשעת חירום, ובעיקר את סוגיית היכולת להמשכיות עסקית. שנתיים של קורונה אפשרו לארגונים לצבור מספיק ניסיון בהתמודדות עם מצבי קיצון, שאיש לא צפה אותם בפברואר 2020, רגע לפני המשבר.
ארגונים שהשכילו להשקיע מספיק בטרנספורמציה דיגיטלית ובכלל במחשוב, ערכו תרגילים והיו להם תוכניות מגירה הסתגלו מהר יותר לשינוי, שקרה בן לילה, ובמהלך השנתיים האחרונות סיגלו מתודולוגיות עבודה ונהלים בהתאם. ארגוני ה-IT, מנהלי מערכות המידע והצוותים הטכנולוגיים היו המנוע שאפשר את ההמשכיות העסקית. ראינו את זה בממשלה, ברשויות המקומיות, בחברות פרטיות והכי חשוב – במערכת הבריאות.
הגידול העצום ברמת התחלואה בקורונה, שחל בשבועיים האחרונים ולצערנו צפוי להימשך בשבועות הקרובים, כבר נותן את אותותיו על המשק. אמנם, מדיניות הממשלה הרשמית היא להימנע מסגר ולהמשיך את החיים ואת העסקים לצד הקורונה, אבל עשרות אלפים כבר נכנסו לבידוד מאז שהאומיקרון הגיח לחיינו והיד עוד נטויה. על הארגונים, ובעיקר על ההנהלות ואנשי הטכנולוגיה בהם, מוטלת החובה להיערך לכך. ולו בשל העובדה שבחודשים האחרונים, בין הגלים, הורגלנו לחשוב שהקורונה מאחורינו, או לפחות שההשפעה שלה מעתה ואילך לא תהיה חזקה כפי שהיה בסגרים הראשונים.
איך נערכים?
ההיערכות הטכנולוגית למצב צריכה להיות בכמה מישורים: ראשית, חיזוק המסגרת הארגונית שכבר כיום מאפשרת עבודה מרחוק. לשם כך יש לוודא שלעובדים שנדרשים ויידרשו לשהות בבית יש את הכלים הנחוצים לעבודה, ולוודא שהם מאובטחים כראוי. ההאקרים קלטו מהר מאוד אחרי פרוץ הקורונה את מגמת המעבר לעבודה מהבית – וגם הם נערכו בהתאם. מה גם שרמת ההגנה על המחשבים הביתיים בדרך כלל פחותה בהרבה מזו שיש על המחשבים הארגוניים.
מדיניות של משק פתוח – לכאורה או שלא – מחייבת היערכות מתאימה מצד המגזר העסקי על מנת להתמודד עם האתגרים שהנגיף מביא אתו ולהמשיך לתפקד עד כמה שאפשר
מרכיב נוסף שהתחזק מאוד בהיערכות חלק מהארגונים, ואלה שטרם נערכו לכך – כדאי שיעשו זאת עכשיו, הוא הענן. ארגונים שעברו לעבוד בענן, לפני הקורונה או בתחילת המשבר, שרדו אותו טוב יותר מאלה שלא. לכן, בהפוגה שבין הגלים הורגש לחץ בביקושים של ארגונים לעבור לענן. הארגונים שלא היו בקלאוד לפני הקורונה והחלו לעבור אליו במהלכה למדו על בשרם עד כמה המעבר הזה הוא תהליך מורכב וארוך. אלא שגם מסע בן אלף מילין מתחיל בצעד אחד, ועל הארגונים שלא החלו ללכת בדרך זו להתחיל לעשות זאת. מאחר שזה מסע ארוך אבל הזמן קצר, תידרש להם ולספקי הענן יצירתיות למציאת פתרונות זמניים. מכרז נימבוס הממשלתי והשלכותיו בדמות אזורי הענן החדשים של אורקל, ובעתיד הלא רחוק גם של גוגל, מיקרוסופט ו-AWS, בוודאי מהווים מרכיב שארגונים יכולים להיעזר בו – ולו באופן זמני, עד שהגל הזה יעבור.
בדק בית במגזרים שמציעים שירותים לאזרחים
במגזרים שהליבה העסקית של הארגונים שמרכיבים אותם היא שירותים לאזרחים ובכלל – כמו הממשלה, גופים ציבוריים, ארגוני המגזר הפיננסי ומערכת הבריאות – נדרש לעשות בדק בית, לוודא שהפלטפורמות הדיגיטליות שמאפשרות את המשך קבלת השירותים אכן יעילות, ושהלקחים שהופקו מהשנתיים האחרונות אמנם יושמו. ככל שמרכיב אי הוודאות יגדל וככל שממדי התחלואה יזנקו, הפנייה של אזרחים לקבל שירותים דיגיטליים תשוב ותגבר. דו"ח שביעות הרצון מהשירותים הדיגיטליים של הממשלה, שהיא בעצמה פרסמה, מראה שיש לה עוד הרבה מה לשפר בנושא.
בסקירת סוף השנה של הפורום הכלכלי העולמי, שמתכנס בכל שנה בדאבוס (הוא היה אמור להתכנס בחודש הנוכחי, אבל נדחה להמשך השנה בגלל האומיקרון) הוצגו תרחישים שונים להתמודדות עם הזן החדש, שמבוססים על מחקרים. בכל המחקרים הללו צוין שאי הוודאות תמשיך ללוות אותנו לפחות בחמש השנים הבאות. מכאן צריכות הנהלות לגבש אסטרטגיה להיערכות מראש לעוד גלים של קורונה, ואולי אף גבוהים יותר ממה שהיה עד כה, ולהיות מחוסנים לכך מראש, ככל הניתן. העולם לא יכול להרשות לעצמו לעצור בכל כמה חודשים בגלל התפרצויות של גל זה או אחר.
אחת הדרכים להמשכיות עסקית נאותה גם בגלים הבאים היא הגברת שיתופי פעולה בין ארגונים – הן בין ארגונים מאותה המדינה והן ברמה הגלובלית. הנגיף לא מבחין בין גבולות, מגזרים, דתות ואנשים, והוא מייצר אתגרים דומים לארגונים בכל העולם. התמודדות משותפת אתם וחלוקת ידע רק יועילו לכל הצדדים.
העיקר הבריאות – של העובדים
חלק מההיערכות להמשכיות עסקית היא ההגנה על בריאות העובדים. ברחבי העולם צצות גישות שונות כיצד להתייחס ללא מחוסנים, האם אפשר, על פי חוקי העבודה בכל מדינה ומדינה, לדרוש מהם להתחסן או לבודד אותם, ויש גם כאלה שנוקטים גישות קיצוניות של חל"תים ואף פיטורים. הסוגייה הזו לא פתורה ודומה שלאור ההשפעה של הגל הנוכחי, ארגונים יצטרכו לקבל החלטות כיצד הם מתייחסים לעובדים אלה, שעומדת להם הזכות על גופם, ושומרים על בריאות כלל העובדים.
השורה התחתונה: אנחנו לפני שיאו של הגל החמישי, שאף אחד לא יודע במדויק מה יהיה בהמשכו ומתי הוא יסתיים. שלא לדבר על כך שאין מי שיודע בוודאות מה יהיה בהמשך הקורונה ומה טומן בחובו הגל הבא, בתקווה שכלל לא יבוא. מדיניות של משק פתוח – לכאורה או שלא – מחייבת היערכות מתאימה מצד המגזר העסקי על מנת להתמודד עם האתגרים שהנגיף מביא אתו ולהמשיך לתפקד עד כמה שאפשר. העיקר שנהיה בריאים ונלך להתחסן, למי שעדיין לא עשה זאת ויכול.
תגובות
(0)