אוסטרליה נלחמת בטרולי רשת: תאלץ רשתות חברתיות לחשוף אותם
נראה שאוסטרליה שוב עומדת "להכביד" על הרשתות החברתיות עם הדרישות החדשות, שיעוגנו בחקיקה ● כזכור, פייסבוק וממשלת אוסטרליה ניהלו קרב נהלים בתחילת 2021, והמדינה הצליחה לאלץ את ענקית הטק לנהוג על פי כלליה
באוסטרליה מתגבש בימים אלו חוק שיאלץ את גופי המדיה החברתית לחשוף את זהותם של טרולי רשת. המהלך יכול לעשות בקרוב חיים קשים לטרולים באינטרנט, אבל לא רק להם – גם לחברות המפעילות את הרשתות החברתיות הדומיננטיות כיום. מעבר לכך הוא מעלה שאלות מהותיות על פרטיות המשתמשים.
לפי רויטרס, ראש הממשלה האוסטרלי, סקוט מוריסון, חשף תכניות לחקיקה שבמקרים מסוימים עתידה לאלץ את הרשתות החברתיות לחשוף את זהותם של טרולי רשת ומשתמשים אנונימיים אחרים שמשמיעים הערות מכפישות בפלטפורמות הללו.
מוריסון השווה את האינטרנט של היום ל"מערב פרוע" שבו פולשים אנונימיים יכולים "לפגוע באנשים". לדבריו, אם התנהלות שכזו לא יכולה להתקיים ללא הפרעה בחיים האמיתיים, "אין סיבה" שזה יקרה באינטרנט.
החוק לזיהוי טרולים מעלה חששות לפרטיות
החוקים המוצעים כעת באוסטרליה מגיעים שבועות לאחר שבית המשפט העליון של המדינה קבע כי חברות תקשורת עשויות לשאת באחריות לתגובות הגולשים על תכנים שהתפרסמו אצלן. כתוצאה מכך, CNN כבר הגבילה את הגישה לדפים שלה בפלטפורמה במדינה. כעת החקיקה החדשה המתגבשת צפויה לקחת את המאבק הזה בתוכן רעיל צעד אחד קדימה, על ידי אילוץ כלל הגופים שבהם מפרסמים גולשים תגובות או פוסטים לנקיטה בפעולות מסוימות אם התוכן יימצא מזיק.
תחת החוק החדש – אם יעבור – יוזהרו תחילה הפלטפורמות כשפוסטים עוינים, המפיצים שנאה וקיטוב חברתי, התגלו בהן ויבקשו להסיר אותם. אם הדבר לא ייעשה, מערכת המשפט האוסטרלית תוכל להורות על מסירת פרטים מזהים אודות מפיץ הפוסט, במקרים שבהם ברור או רק נחשד כי זהותו אינה אותנטית.
המהלך מעלה בעיות פרטיות. אנונימיות אמנם משמשת טרולים וגורמים מסיתים בהפצת מסריהם, אבל היא גם חשובה לשם הגנה על מתנגדים פוליטיים. לכן חשוב מאוד יהיה לראות אם אוסטרליה תבטיח שלא ייעשה שימוש בחוקי גילוי זהות כדי לחבל בפועלם של אקטיביסטים מטעמים שונים, כפי שקורה בסין למשל. נקודה נוספת היא הקריטריון שיש להשתמש בו על מנת להגדיר מה יהווה פשע חמור מספיק כדי להצדיק חשיפת זהות, וגם על זה תצטרך עוד אוסטרליה לתת את דעתה.
ענקיות הטק – לא אוהבות כשמאלצים אותן לפעולות שונות
נזכיר כי זוהי אינה הפעם הראשונה שבה ממשלת אוסטרליה מציגה בפני ענקיות הטק, כמו פייסבוק וגוגל, דרישות לא פשוטות – או יותר מדויק, כאלו הקשות לעיכול בעבורן.
היחסים בין פייסבוק והממשלה הגיעו להסלמה חמורה בתחילת השנה. הקצר נוצר לאחר שהענקית האמריקנית ממאנלו פארק – שחשה מאוימת מהחקיקה הצפויה במדינה, אשר תכננה לאלץ אותה לשלם בעבור תוכן חדשותי – "החשיכה" דפים של גופי ואתרי תקשורת אוסטרליים, וחסמה את האפשרות לשיתוף ידיעות שלהם בשירות המדיה החברתי שבבעלותה. המהלך של פייסבוק עורר זעם בקרב חברי הממשלה המקומית, כמו גם אצל מחוקקים רבים ברחבי העולם, ובמדינות שבהן נשקל מהלך דומה לגביית עמלת תוכן חדשותי מפייסבוק וגוגל ואולי מענקיות אינטרנט אחרות. ראש הממשלה מוריסון הכריז שפייסבוק "יהירה", והזהיר כי אוסטרליה "לא תאוים" על ידיה, ולמעשה בכך איים בעצמו על החברה שייסד ומנהיג מארק צוקרברג.
לבסוף הודיעה פייסבוק כי התקפלה – תכני חדשות יתחילו להופיע מחדש בעדכוני המשתמשים האוסטרלים, וזאת לאחר שהגיעה להסכם עם ממשלת אוסטרליה. ענקית הטכנולוגיה נכנעה ומאז היא בפועל נאלצת לחלוק ברווחיה עם התקשורת המקומית. וכך לראשונה במרץ השנה החלה פייסבוק לשלם לניוז קורפ (News Corp) – חברת החדשות של רופרט מרדוק – עמלות הנגזרות מרווחיה במדינה.
תגובות
(0)