מיזוג מק'אפי ופייראיי: היפופוטם סייבר או כישלון מהדהד?

המיזוג בין שתי ענקיות הגנת הסייבר יוליד מפלצת IT, שכבר זכתה לכינוי "היפופוטם סייבר" ● רק שאלה "פעוטה" נותרה בעינה: האם שתי חברות, שתהילת העבר שלהן מאחוריהן, יצליחו להשיב עטרה ליושנה ולחזור לקדמת חזית המאבק באיומים?

בריאן פלמה, מנכ"ל טרליקס.

בדיחה עתיקת יומין מספרת שמעריץ פוגש את צביקה פיק ברחוב. "איפה אתה, לא רואים אותך, מתי אתה מופיע?", שואל המעריץ ופיק משיב: "מתי נוח לך?". אלא שבמציאות, בניגוד לבדיחה, פיק עשה כמה וכמה קאמבקים, ונחלץ מהתקופה שבה היה ללעג. מעמדו בזירת המוזיקה הישראלית כחלוץ, מלחין, יוצר וזמר פורה – מובטח.

ברם, לא תמיד גורלו של זמר מצליח זהה לגורל חברה עסקית. בסוף השבוע הודיעה קרן ההשקעות והאחזקות STG (ר"ת Symphony Technology Group), שהיא הבעלים של שתי ענקיות האבטחה מק'אפי ופייראיי, שהיא תמזג אותן ותיצור ענקית אבטחה בעלת מחזור שנתי של כמעט שני מיליארד דולר, 5,000 עובדים ו-40 אלף לקוחות. המצדדים בצעד כינו אותו "(הולדת – י"ה) ענקית הגנת סייבר", והשוללים אותו כינו את החברה הממוזגת "היפופוטם IT" (הם השתמשו במילה Behemoth – כינוי למשהו בגודל עצום או מפלצתי).

המהלך הנוכחי בא לאחר שבחודש מרץ השנה ענקית האבטחה מק'אפי התפצלה: החברה עצמה המשיכה להציע פתרונות לשוק הצרכני, בעוד שהחלק הארגוני שלה נמכר ל-STG תמורת ארבעה מיליארד דולר במזומן. מק'אפי מכרה את העסקים הארגוניים שלה לאחר שנים שבהן היא ראתה כיצד הם מניבים לה הפסדים, או רווחים מאוד מצומצמים: כך, חלקה של היחידה שנמכרה עמד על 1.3 מיליארד דולר בשנה הכספית 2020, מתוך רווח כולל של 2.9 מיליארד.

ממספר 2 בשוק – לדשדוש

בתחילת המילניום שלטו בשוק אבטחת המידע, שאז עוד לא קושר למושג סייבר, שתי ענקיות – סימנטק ומק'אפי. מק'אפי, מספר 2 בשוק, כבר עברה פעם אחת מכירה מפורסמת מאוד: באוגוסט 2010 היא נרכשה במלואה בידי אינטל בסכום עתק, לאותם ימים, של 7.68 מיליארד דולר. זאת, כדי לפעול כחטיבה עצמאית, שתאפשר לה למכור פתרונות מלאים שכוללים אבטחה, בעיקר לשוק הארגוני. אינטל אמנם הפכה את שם החברה לאינטל סקיוריטי, אבל היא לא הצליחה עמה מסחרית.

הרוכשת הענקית התכוונה לשבץ פונקציונליות של אבטחה בשבבים שלה. היא הבטיחה שתספק יכולת לזהות איומים ברמה עמוקה יותר, וציפתה שהטכנולוגיות של מק'אפי יסייעו לה לשפר את האבטחה בשבבים ובמקביל יקנו לה דריסת רגל בעולם מוצרי האבטחה. אך בחלוף השנים, אינטל לא השלימה את התוכנית הזו, שהעלתה תמיהות של אנליסטים ומתחרים אודותיה כבר עם ההודעה על העסקה. בסופו של דבר, אינטל מכרה את מק'אפי ב-2016 לחברת האחזקות TPG תמורת כ-4.2 מיליארד דולר בלבד.

גורלה של סימנטק היה לא פחות מעציב: לאחר שנים של תהפוכות, חיפושי זהות, חילופי מנכ"לים תכופים וירידה בביצועים העסקיים – היא נמכרה לברודקום.

מתמזגות. מק'אפי ופייראיי

אצל פייראיי, עסקי המוצרים, המנויים והתמיכה חוו צמיחה מועטה של 2.2% ב-2020. לעומתם, עסקי השירותים המקצועיים של החברה, כלומר – מודיעין האיומים והייעוץ והשירותים של מנדיאנט, הניבו אשתקד מכירות של 215.6 מיליון דולר, לאחר שזינקו ב-19.6%. וכך, מחר (ב'), פייראיי תשנה את שמה בחזרה למנדיאנט, ותיסחר תחת השם החדש-ישן החל מיום המחרת, יום ג'.

שחקניות חדשות – כולל "יקירות וול-סטריט"

לצד הגידול הנמשך מזה שנים בהיקף האיומים ובמורכבות ובשכלול שלהם, הגיעו בארבע השנים האחרונות לשוק כמה וכמה שחקניות, ביניהן "יקירות וול-סטריט" בסייבר: קראודסטרייק, אוקטה, סנטינל וואן וזיסקיילר, שכל אחת מהן הונפקה במרוצת ארבע השנים האחרונות. מאז הנפקתן, השווי שלהן קפץ פי 64, 44, 155 ו-54, בהתאמה. אף שהחברה החדשה גדולה מחלקן בהיקף כוח האדם שלה, הרי שבהיבטים של שווי שוק ומכירות, הן מותירות את מק'אפי-פייראיי הרחק מאחור.

בריאן פלמה, המנכ"ל החדש של שתי החברות, ייאלץ לעשות לא מעט בחירות, כולן קשות. פלמה הצטרף לפייראיי בפברואר השנה כסגן נשיא מוצרים, והוא זה שהוביל את מכירת מוצרי פייראיי ל-STG. המנכ"ל החדש שימש בעבר כבכיר בבלקברי, בסיסקו ובבואינג. הוא יידרש להחליט באילו קווי מוצרים לבחור מבין אלה של שתי החברות – בכל שכבת אבטחה, מה לעשות עם משפחות המוצרים שלא נבחרו – לשמר או להרוג אותן ברכות, ואיך לצמצם את החפיפה בין קווי המוצרים בלא לפגוע בלקוחות, ואיך לקרוא ולמתג את המוחצרים. זאת, כי STG רכשה את השם פייראיי, אולם השם מק'אפי אינו בבעלותה.

STG נכנסת לעולם הסייבר במלוא המרץ

נקודת אור מגיעה מכיוון בלתי צפוי: כאשר קרן השקעות רוכשת חברה, המהלכים הבאים לאחר הרכישה ברורים וצפויים – שיפור התפעול, התייעלות, שהיא שם קוד לפיטורים, צמצום ההוצאות ואז מכירתה מחדש. לא זה המקרה של STG. חברת ההשקעות נכנסה לעולם אבטחת הסייבר במלוא המרץ. כך, בפברואר אשתקד היא רכשה מדל את RSA, חלוצת ההצפנה מבדפורד, מסצ'וסטס, תמורת 2.08 מיליארד דולר. RSA הוקמה ב-1982 על ידי הישראלי עדי שמיר, וכן רון ריבסט ולאונרד אדלמן, ובין השאר היא קנתה מ-EMC את סאיוטה, שראש הממשלה, נפתלי בנט, היה ממקימיה. STG ביצעה עוד כמה רכישות קטנות של חברות – החל ב-2019. המאפיין של כלל הרכישות הללו הוא המשך ההשקעה של STG בהן, מתוך הסתכלות ארוכת טווח, וציפייה לגידול – ולא לצמצום מיידי בהוצאות.

כה כתב פלמה בסוף השבוע: "הלקוחות שלנו זקוקים לפלטפורמת אבטחה משולבת, שמופעלת על ידי בינה מלאכותית, למידת מכונה ואוטומציה. יש לנו צוות מוכשר להפליא של אנשי אבטחה, שיפעלו בלא לאות כדי לספק את התוצאה הזו עבור לקוחותינו". ההצהרה הזאת לא משקפת כוונה ל-"התייעלות" – בדיוק להיפך.

כך או כך, לא קלה תהיה דרכו של המנכ"ל החדש – בהיבטי הניהול, הטכנולוגיה והשיווק. בעצם, היא לא קלה כבר עכשיו. עליו לקחת שתי חברות ענק, בעלות היסטוריה מרשימה בעולמות הגנת הסייבר ואבטחת המידע, הווה בעייתי ועתיד לוט בערפל, לשלב ולאחד אותן, ולהמציא אותן מחדש. המשימה לא פשוטה כלל וכלל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים