האם הרובוט הביתי החדש של אמזון הוא בעצם "מרגל" קטן?

מומחי אבטחה מודאגים מהמכשיר החדש ומיכולותיו לאיסוף דטה מורחב על בעליו ולפיקוח על דרי הבית; תומכי פרטיות טוענים כי הוא מעין "מרגל" ביתי מסוכן; ומידע פנים ארגוני שדלף מצביע אולי גם על חולשות אבטחה ● אמזון מרגיעה ומבטיחה שהכל בשליטה

מישהו מפקח עליכם. אסטרו של אמזון. צילום: אמזון

אחרי שאמזון הכריזה באחרונה על מכשירים חדשים לבית המרושת, מומחי אבטחה ותומכי פרטיות מגיבים בדאגה מופגנת. מבחינתם, במיוחד הרובוט הביתי החדש של אמזון, אסטרו (Astro) שמו, הוא מעין "מרגל" חדש מושלם שאמזון פשוט מחדירה לתוך בתינו. כתבה של The Verge על החששות הללו אפילו זכתה בכותרת: "אל תטעו – אסטרו של אמזון אינו רובוט ביתי, זו מצלמה על גלגלים".

אמזון השיקה, כאמור, מקבץ שלם של מכשירים חדשים, וביניהם רבים שנועדו כדי להרחיב עוד יותר את העליונות שרכשה בתחום משק הבית באמצעות רמקולי אקו שלה, העוזרת הדיגיטלית אלקסה המוטמעת בתוכם, ומוצרי רינג המשמשים לאבטחת הבית.

בשבוע שעבר (ג') החברה הציגה בגאווה את הרובוט אסטרו. הוא מצויד במקירופון, מצלמה וכן מאפשר לקרוא מידע חשוב ולהציג אותו באמצעות צג מגע בגודל 15.6 אינץ'. בגדול ניתן לפקח ולשלוט דרכו, על ידי אלקסה, על חלק מהתקני הרשת.

אמזון גורסת שלמעשה אסטרו יכול לתפקד כמרכז הארגוני של הבית, ולעזור למשפחות לתכנן משימות, פגישות, ארוחות וכדומה. בנוסף, על ידי זיהוי הפנים של כל אחד מבני המשפחה, הוא יכול לספק מסרים ממוקדים ולהציע סקירות יישומים המותאמים באופן אישי. ויש לו עוד תכונות, אולם לטענת מותחי הביקורת עליו – אלו לא מכפרות על סיכוני האבטחה הגלומים בהכנסתו לבתינו.

יעיל או מסוכן לנו? הרובוט הביתי, אסטרו של אמזון. צילום: יח"צ

יעיל או מסוכן לנו? הרובוט הביתי, אסטרו של אמזון. צילום: יח"צ

למה הוא נועד? לפיקוח, אבל של מי על מי?

הביקורת הנשמעת כעת טוענת כי כשאסטרו הוצג אמזון לא הצליחה להסביר בצורה סבירה במיוחד למה הוא נועד, אך ציינה בעיקר את האופציה של פיקוח בזמן אמת דרכו, גם מרחוק. דייב לימפ, סגן נשיא בכיר למכשירים ושירותים באמזון, הציג את הפיתוח בהתלהבות והסביר: "אנו מאמינים שבעוד חמש עד עשר שנים לכל בית יהיה רובוט אחד לפחות".

אלא שבעבור תומכי פרטיות, עניין הפיקוח-מתוך-הבית הדליק נורות אדומות רבות, ואלו סבורים שמדובר במקור לאיום במעקב, כולל אחר לקוחות, על ידי אמזון עצמה. משמע, לכאורה הרובוט מאפשר לבעליו לפקח על הבית, אך בעצם הוא מספק לאמזון את אותן יכולות מעקב אחרי דייריו.

אמזון מצידה ציינה כי ההתאמה האישית מופעלת רק על פי בקשת המשתמשים וכי פרופילים אישיים ונתונים רגישים, כגון נתוני הניווט שנאספו על ידי אסטרו, מאוחסנים באופן מקומי בלבד ברובוט. בנוסף, לדבריה היא השתמשה ב"טכניקות האבטחה הטובות ביותר הקיימות". ואולם אמזון לא הסתירה את רצונה שהמכשירים החדשים והדטה שיאספו יעניקו לאלקסה ולאלגוריתמים שלה בוסט חדש עם מסד נתונים מורחב.

"אחד הפחדים הגדולים שלי לגבי גל הטכנולוגיה החדש הזה שאמזון שיחררה השבוע הוא שהיא תציג איסוף נתונים בקנה מידה מלא יותר", אומר מתיו גואריליה, אנליסט מדיניות של קרן גבולות אלקטרוניים (EFF) ל-CNN. "מי יודע אילו נתונים הם יכולים לצבור מרובוט שמסתובב בבית שלכם?", הבהיר.

חולשות במנגנון זיהוי הפנים? אילוסטרציה: BigStock

חולשות במנגנון זיהוי הפנים? אילוסטרציה: BigStock

חולשות אבטחה וכשלי זיהוי פנים אפשריים

בנוסף לחששות מאיסוף הנתונים האינטנסיבי האופציונלי, על פי מידע שונה שפרסם המגזין Vice, שככל הנראה מקורו בהדלפה פנימית של תיעוד והקלטות וידיאו מפגישות שעסקו ב-אסטרו, לרובוט עלולות להיות גם מספר חולשות, שאת קיומן, כמובן, אמזון מכחישה. בדיווח, מפתח של המוצר טוען למשל כי מערכת זיהוי האנשים של הרובוט אינה אמינה, מה ששוחק את התועלת שלו כמכשיר אבטחה ביתי.

בנוסף, שוב עולה סוגיית ה"ריגול" הפוטנציאלי ואיסוף המידע. כמפורט בכמה מהמסמכים שאסף Vice, אסטרו אמור ליצור מפה מדויקת של הבית ולסמן את הנקודות שבהן הוא יכול לפגוע באדם, חיית מחמד, קיר או רהיט. זה מרמז שהרובוט ילמד היכן נפגשים בני משפחה ולאן הם נעים. לכן הוא יסרוק אזורים אלה במצלמות שלה לאיתור סכנות, לכאורה. כמו כן, הוא ילמד לתקשר עם בני האדם שהם בעליו ויאחסן מידע מזהה ויזואלית כדי לזהות אותם, מלבד מראה פניהם.

בתגובה לפרסומים השונים של ביקורת וחששות סביב הרובוט החביב למראה, אמזון הבטיחה בהצהרה רשמית כי בפיתוח אסטרו היא השתמשה ב"טכניקות האבטחה הטובות ביותר במכשיר מסוגו, כדי לכלול הצפנת נתונים, הגנה על אתחול ומגבלות גישה לחשבון". לדבריה, "היישומים אסטרו ורכיבי הענן עוברים סקירות אבטחה ובדיקות כדי לוודא שהם עומדים בתקני האבטחה המחמירים שלנו, בהתאמה למכשירי ה-Echo שלנו, לפני שהם יהיו זמינים ללקוחות".

אלא שאמירות אלו לא הרגיעו כאמור כמה וכמה מומחים אבטחה, שהצהירו כי לעולם לא היו מקבלים מתנה שכזאת, מתוך הפחד להיות נצפה ומפוקח לא ברור על ידי מי, מתי ולמה.

"כיסוי הבית שלך במכשירי מעקב המחוברים לאינטרנט הופך אותך ואת משפחתך לבטוחים פחות, לא לבטוחים יותר", אמר ל-CNN אוון גריר, מנהל ארגון Fight For the Future – עמותה המתמחה בהסברה והגנה על זכויות דיגיטליות.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים