בעקבות הסערה? הבעלים של NSO במגעים למכירתה
בעלת השליטה בחברת הסייבר ההתקפי הישראלית, חברת ההון-סיכון נובלפינה קפיטל, מעוניינת למכור אותה ומנהלת מגעים עם חברת הייעוץ האמריקנית ברקלי ריסרץ' גרופ - כך לפי דיווח של הגרדיאן
הבעלים של קבוצת NSO מנהלים מגעים למכירתה – כך דיווח הגרדיאן בסוף השבוע.
על פי העיתון הבריטי, משקיעים ציבוריים בקרן ההון-סיכון הפרטית נובלפינה קפיטל, שאוחזת בשליטה בחברת הסייבר ההתקפי הישראלית, מנהלים מגעים עם ברקלי ריסרץ' גרופ להעברת הבעלות עליה.
המגעים לרכישת NSO על ידי חברת הייעוץ האמריקנית נמצאים בשלבים מקדמיים, כך מסר מקור הבקי בפרטי המשא ומתן. לפי הדיווח, המגעים החלו באחרונה, בעקבות פרסום התחקיר הבינלאומי רחב ההיקף על NSO, שלפיו נעשה שימוש לא מוסרי ואולי לא חוקי ברוגלת פגסוס פרי פיתוחה.
הגרדיאן דיווח כי עוד בטרם הפרסום השלילי, שלושה ממייסדי נובלפינה קפיטל כבר היו שרויים בדיונים ובמאבקים על המשך פעילותה של קרן ההשקעות. נובלפינה השתלטה על NSO ב-2019. בשבוע שעבר דיווחו סקיי ניוז והפייננשל טיימס שבשל אותה מחלוקת פנימית, משקיעים חיצוניים השתלטו על הקרן. כך, החברות שבבעלות נובלפינה – NSO הישראלית, חברת ההימורים האסטונית אולימפיק אנטרטיימנט גרופ וחברות נוספות – נותרו בחוסר ידיעה לגבי מצבן ועתידן.
על פי הפייננשנל טיימס, למשקיעים החיצוניים של הקרן, שכוללים קרנות פנסיה ציבוריות בארצות הברית ובבריטניה, יש חלון זמנים עד ה-6 באוגוסט, שבו עליהם להחליט האם לפרק את הקרן ולמכור את הנכסים שבבעלותה או למנות צד שלישי שישתלט עליה. מקורב למגעי הרכישה אמר לגרדיאן שהמשקיעה הגדולה ביותר של נובלפינה, קרן הפנסיה הציבורית באורגון, היא המובילה והדוחפת את העברת הניהול שלה לברקלי ריסרץ' גרופ.
לא התקבלו תגובות נובלפינה ו-NSO לדיווח.
בעקבות התחקיר: ביקורות חריפות נגד NSO
חברת הסייבר ההתקפי הישראלית סופגת מזה כשבועיים ביקורות חריפות מרחבי העולם בעקבות תחקיר עיתונאי רחב היקף, שלפיו התוכנה שלה, פגסוס, משמשת למעקב אחרי פעילי זכויות אדם, עיתונאים ופוליטיקאים.
את התחקיר הבינלאומי הוביל אמנסטי אינטרנשיונל, בשיתוף ארגון פורבידן סטוריז, והיו שותפים לו יותר מ-80 עיתונאים מ-10 מדינות. לפי התחקיר הבינלאומי, שמשותף ל-17 ארגוני חדשות מכובדים בעולם, פגסוס שימשה לפריצה לטלפונים חכמים רבים של פעילי זכויות אדם, עיתונאים ואנשי עסקים, ואף הייתה מעורבת בחיסולו של העיתונאי מתנגד המשטר הסעודי ג'מאל חשוקג'י. במסגרת התחקיר הענק אף פורסם שבין המדינאים שנכללים ברשימת היעדים לריגול נמצאים נשיא צרפת, עמנואל מקרון, מלך מרוקו, מוחמד השישי, וראש הממשלה לשעבר של לבנון, סעד אל חרירי. העיתון הצרפתי לה מונד דיווח בסוף השבוע כי אחד מגופי המודיעין במדינה אישש את אחד מממצאי התחקיר, שלפיו תוכנת פגסוס שימשה למעקב אחרי עיתונאי מערוץ החדשות פראנס 24.
NSO הכחישה את ממצאי התחקיר וטענה שהוא מלא בנתונים לא נכונים. בין היתר, נטען, לא מדובר ב-50 אלף סמארטפונים, והמאגר שממנו נשאבו הנתונים שבתחקיר הוא חופשי ופתוח. נאמר שמדובר בכלל במאגר נתונים שנמצא באתר שמקורו בסין.
כמפתחת פתרונות סייבר, עסקאות NSO בחו"ל מחויבות להיות מאושרות על ידי אפ"י – אגף הייצוא הביטחוני במשרד הביטחון (לשעבר סיב"ט). האגף הוא זה שמחליט לגבי החברות הביטחוניות מה תוכל כל חברה לייצא, למי ותחת אילו הגבלות. אלא שנראה שלמרות זאת, רוגלת פגסוס הגיעה לידיים הלא נכונות, ויותר מפעם אחת. באמנסטי הדגישו כי "ל-NSO אין יכולת לוודא ניצול לרעה של המערכת, אלא אם הוגשה תלונה, כשלרוב, המתלונן כלל אינו מודע לכך שנפל קורבן לשימוש לרעה של המערכת". משמע: לחברת הסייבר ההתקפי הישראלית אין יכולת לעקוב אחר השימוש – החוקי והלא חוקי, וזאת האחריות המלאה של לקוחות NSO – ממשלות וגופי אכיפה ברחבי העולם.
תגובות
(0)