מג״ד התקשוב של אוגדת עזה: "הוכחנו בשומר החומות מהי הגנה מבוססת דיגיטל"
סא"ל עידן חרירי מספר בראיון לאנשים ומחשבים על פעולות התקשוב של האוגדה, כולל חמ"ל דיגיטלי, שאפשרו לה ללחום במבצע שומר החומות
"התזמון היה מצוין: במקרה, שבוע לפני הלחימה במבצע שומר החומות סיימנו להקים חמ"ל חדש ורב ממדי לאוגדה. מאות ה-'לקוחות' שלו קיבלו מחשבים חדשים, שבהם הוטמעו כל האפליקציות והשירותים המבצעיים שלהם הם נדרשו. בחלוף כמה ימים, החמ"ל הדיגיטלי, כמו שאר פעולות גדוד התקשוב של אוגדת עזה, הוכיחו מעל לכל ספק: הדיגיטל בצבא עובד", כך אמר סא"ל עידן חרירי, מפקד בשור, גדוד התקשוב של האוגדה, בראיון בלעדי לאנשים ומחשבים.
סא"ל חרירי, בן 36, החל בתפקידו בספטמבר האחרון. לפני כן הוא שימש מג"ד תקשוב באוגדה 80, שאחראית על המרחב הדרומי של ישראל. בתפקידו הנוכחי הוא מפקד על מערך של מאות אנשי תקשוב, כמחציתם בגדוד והשאר בחטיבות האוגדה. הגדוד מונה חמש פלוגות: האחת, פלוגת מרחב, אחראית על אתרי התקשוב, שבהם יש מערכות IT ורשתות תקשורת, והיא עוסקת בחיבור המערכות ובתחזוקה שלהן. השנייה, פלוגת הפעלה, אחראית על הפעלת חמ"ל האוגדה ומטפלת בכלל הממדים: תת קרקעי, קרקעי ואווירי.
"החמ"ל סוגר מעגלים", אמר סא"ל חרירי. "הוא יודע 'לקבל' כל סוג אירוע, ולטפל בשילוב נתונים מודיעיניים ומבצעיים, כדי לצמצם את זמן ה-'מהחיישן ליורה' (Sensor2Shooter). השימוש בחמ"ל במערכות ה-IT העלה את רף היעילות של האוגדה. סוף סוף יושבי החמ"ל רואים את הכול בתמונה אחת גדולה, במקום אחד, באופן רב ממדי ורב זרועי – מודיעין, תקשוב ושאר זרועות צה"ל השונות".
לדבריו, "זה מכפיל כוח: ייעלנו את העבודה ב-60%-70%. הכנסנו מערכות IT חדשות. המשתמשים עבדו במהלך שומר החומות באופן שוטף והמערכות תקשרו ביניהן, אף שהיו גרסאות שונות שלהן, כי פעלנו לשדרוגן ולתאימות ביניהן. במהלך הלחימה הפעלנו את כל סוגי המערכות בו זמנית. בשונה מצוק איתן, המערכות היו רציפות, והמשתמשים חוו תקשורת תקינה ושינוע נתונים רציף".
הפלוגה השלישית היא פלוגת השו"ב (שליטה ובקרה), שאחראית על ניטור. "דאגנו למניעת נפילות ולשרידות מרבית, עם גיבוי תמידי", אמר סא"ל חרירי. "ניטרנו את המערכות גם תוך כדי הלחימה, מהחמ"ל ועד לקצוות, וכשהגענו לקיבולת של 70%-80%, שדרגנו את הרשתות לרוחב פס מוגדל. הפעולות היו שקופות למשתמשים, כולל ללוחמים שבטנקים. דאגנו להיות פרו-אקטיביים ככל הניתן".
שתי פלוגות נוספות הן פלוגת הכשירויות, שעוסקת בחלוקת אמצעי התקשוב ובווידוא שהם כשירים, ופלוגת המפקדה של הגדוד, שאחראית על הלוגיסטיקה והמנהלה. שתי פלוגות תקשוב נוספות נמצאות בחטיבות האוגדה.
"מבצע שומר החומות התבסס ברובו על האינטרנט המבצעי"
הענן בצה״ל הוא חלק מתוכנית צה"ל רשתי, שנועדה לבנייה של תשתית אינטרנט מבצעית צה"לית, שמשתפת מידע מבצעי ומודיעיני בין הזרועות. מדובר בארכיטקטורה המאפשרת יכולות חדשות, מעבר לענן תומך לחימה, לרבות ענן מבצעי, ואלה מאפשרים לצבא לעבור למודרניזציה אחרת בתחום ה-IT. האינטרנט המבצעי הוא פלטפורמה שמביאה את צה"ל ממצב של ריבוי מידע לאיחודו. "המבצע האחרון היה מבוסס על האינטרנט המבצעי", אמר סא"ל חרירי, "והוא תפקד בצורה נהדרת. האוגדה היא צרכן משמעותי שלו".
"ללוחמים בשטח", הסביר, "סיפקנו מערכות קשר-רדיו מוצפן, משואה, בגרסאות 700 ו-750. הלוחמים קיבלו טאבלטים עם מפות ועליהן מידע בזמן אמת, כולל התרעות צבע אדום. הדרגים השונים קיבלו 'שושן אדום' – טלפון סלולרי מוצפן, שהחליף את 'ורד הרים', עם יכולות דיבור, צ'ט מבצעי ואפשרות לראות תמונות ו-וידיאו בזמן אמת".
לסיכום הוא אמר כי "בלחימה למדנו שהדברים עובדים יחד בצורה טובה. יש אמון במערכות ובלחימה מבוססת מערכות IT. עבר זמנם של השקפים והטושים. כיום, הלחימה מבוססת רשת ומערכות. בשל עבודת חטיבת ההגנה בסייבר שבאגף התקשוב, המערכות פעלו ברציפות ולא הותקפנו בסייבר. העמדנו לרשות האוגדה מערך תקשוב מתקדם – ואנחנו נערכים לעתיד".
עידן גאה בך כל הכבוד יש על מי לסמוך !!!