כך אפשר למנוע זיופים בקלפיות בבחירות 2021

תהליכים ממוחשבים, עם הזדהות דיגיטלית מהמצביע בקלפי ועד לסופרים בוועדת הבחירות המרכזית, יאפשרו בחירות מאובטחות ולוודא שהקולות שלנו לא זויפו ● זאב שטח, מנכ"ל קומסיין, מסביר איך זה יכול להתבצע

זאב שטח, מנכ"ל ובעלי קומסיין. צילום: ניב קנטור

אחד האתגרים שיחזרו בבחירות הקרובות הוא מניעת זיופים בקלפיות. בכל מערכת בחירות מגיעות לוועדת הבחירות תלונות על זיופים, בדרך כלל בגלל שיטת ספירת הקולות האנלוגית וסירוב קבריניטי המדינה לעבור לבחירות דיגיטליות – מה שמאפשר לזייפני הקולות לחגוג.

מה ניתן לעשות כדי לצמצם את הסכנה לזיופים? זאב שטח, מנכ"ל ובעלי קומסיין, אמר לאנשים ומחשבים כי "המבוכה והספקות הקיימים מדי מערכת בחירות יכולים היו להיחסך כבר מזמן. בעידן הדיגיטלי, ניתן לזהות את כל 1,200 סופרי הקולות בוועדת הבחירות המרכזית באמצעות כרטיס דיגיטלי חכם, לקבל את תוצאות הספירה שלהם עם חתימה אלקטרונית מאובטחת וככלל, לבצע את ההצבעה בשיטות ראויות ומתאימות לעידן שבו אנחנו חיים".

שטח טוען כי ישראל יכולה – וצריכה – לעבור לבחירות ממוחשבות. יש לציין שהשיטה כבר נוסתה – בהצלחה – במדינה אחרת: "שיטת הצבעה כזאת כבר נוסתה באסטוניה, ולא נרשמו כל זיופים שהם", אמר שטח.

"שיטת בחירות ממוחשבת ומאובטחת היא לא טכנולוגיה מורכבת", ציין. לדבריו, תהליך ההצבעה בבחירות ממוחשבות מתבצע כך: "כל אחד מבעלי זכות ההצבעה עובר זיהוי חד משמעי מוקפד, ופשוט לוחץ על כפתור המפלגה שבחר".

איך מזהים את הזייפנים?
"את החשש מזיופים או ממתקפות סייבר שוללים בקלות. מערכת ההצבעה הדיגיטלית של כל קלפי וקלפי לא מחוברת לרשת האינטרנט וגם לא לכל רשת חיצונית אחרת. עם סגירת הקלפיות מתבצעת פעולה מקומית במחשב הקלפי עצמו, שסופר את הקולות באופן מהיר, ותחת בקרת הכרטיסים החכמים של כל נציגי המפלגות בקלפי".

מהו השלב הבא, לאחר סיום ההצבעה בקלפי?
"עותק מנתוני ההצבעה שאושרו על ידי הנציגים בקלפי נשאר בידי ועדת הקלפי. עותק נוסף של ההצבעה יכול להישלח לוועדת הבחירות המחוזית או לוועדה המרכזית בירושלים, בצורת קובץ דיגיטלי מוצפן או באמצעות בלדרות מאובטחת, שתעביר דיסק פיזי ועליו התוצאות. המחשבים של היום מסוגלים לבצע את הספירה, החישובים והסטטיסטיקות במהירות, ולחסוך הרבה מאוד עצבים ודפיקות לב למועמדים, לעיתונאים ולכלל הציבור".

לדעת שטח, היה צריך לנצל את מערכת הבחירות הנוכחית לניסוי של ביצוע בבחירות ממוחשבות, או חלק מהתהליכים הכרוכים בכך, במיוחד בגלל תקופת הקורונה. "ניתן היה להיערך לדיגיטציה שתמנע שידור חוזר של המבוכה, וזאת בכמה וכמה רמות: זיהוי דיגיטלי ודאי של 680 חברי ועדות הקלפי הארצית והמחוזיות, של 1,200 סופרי הקולות בוועדת הבחירות המרכזית ושל כל נציגי המפלגות בכלל הקלפיות בארץ. היה צריך לעשות הצבעת פיילוט דיגיטלית בכמה וכמה מבין הקלפיות, ולבסוף – הצבעה דיגיטלית מדויקת ונטולת שקרים והטעיות בכל קלפיות המדגם. לאחר מכן, זה יאפשר הצבעה דיגיטלית מאובטחת בכלל הקלפיות במדינה".

אלא שיו"רית ועדת הבחירות המרכזית, עו"ד אורלי עדס, שללה כל אפשרות לבצע ניסוי של התהליך בבחירות הקרובות. "זה לא הזמן לבצע ניסויים", אמרה. השאלות הנשאלות הן: מדוע לא נערך ניסוי שכזה בין מערכות הבחירות ומתי יגיע העיתוי הנכון לבצע אותו? בינתיים, נמשיך להצביע עם פתקי ומעטפות נייר, ונתפלל שלא יהיו זיופים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים