למרות התחזיות – בשנה הקרובה ימשיכו להפציע מגמות חדשניות
מסתבר כי גם כיום, בעוד השוק הגלובלי פגוע, החדשנות לא נעצרת, וטכנולוגיות ממשיכות להתקדם ולצמוח על מנת להיענות לדרישות העסקיות, לשינויים הארגוניים ולשינויים בשוק
בימים אלו מתפרסמות הערכות ותחזיות חדשות בנוגע להתמודדות של המשק עם המשבר הבריאותי והכלכלי. ייתכן שזאת אחת הפעמים היחידות שבהן נעצר השוק העולמי באמצע השנה כדי לנסות להעריך מחדש מה צפוי בו.
תחום ההיי-טק, שנמצא בעין הסערה, לקח על עצמו את תפקיד נושא דגל החדשנות, בתקווה שיוכל לסייע בקידום פתרונות לחלק הכלכלי של המשבר. במקביל לתחזיות הלא מחמיאות בנוגע לכלכלה העולמית והמקומית, אנו רואים מספר לא מבוטל של תמורות חיוביות, שינויים מעודדים בגישות הארגוניות והעסקיות ועלייה בפיתוח כלים טכנולוגיים חדשניים. הללו החלו לפרוץ במהירות עם תחילת המשבר על מנת לענות על דרישות דחופות, אך יישארו איתנו גם אחרי שהמשבר יסתיים, ואף ימשיכו להתפתח.
אנו ניחשף בקרוב לשילוב טכנולוגיות מעולם המציאות הרבודה וניתוח שיחות וידיאו באופן אוטומטי. המשבר הפך על פיה את הגדרת "מקום העבודה". מתברר שככל שארגונים שמו את העובדים במרכז, דאגו לרווחתם ואפשרו להם גמישות לעבוד מהבית ולנהל את השעות שלהם באופן עצמאי, כך עלתה הפרודוקטיביות שלהם. המסגרת של 9:00 עד 17:00 מתבררת כפחות רלוונטית, כאשר התפוקות בסופו של דבר מדברות בעד עצמן, וההוצאות על דלק, חניה ונדל"ן עבור כל עובד מצטמצמות משמעותית.
עסקים מסוימים כבר היום נהנים מעלייה ביעילות העובדים הפועלים תחת מודל העבודה מרחוק. לכן, השימוש המסיבי באפליקציות שיחות וידיאו ימשיך, והוא אפילו יעלה וישתכלל. בעתיד הלא רחוק אפליקציות אלו יספקו יכולות חדשות, דוגמת מציאות רבודה, כך שכולנו נחוש שאנו נמצאים באותו החדר, גם אם אנחנו מדברים ממקומות שונים בעולם. יתרה מכך, בתוך כמה שנים ניתן לצפות שייושמו כלי אנליטיקה מתקדמים ויכולות בינה מלאכותית (AI), שיבצעו ניתוח של אופי שיחת הווידיאו ואף יוציאו סיכומים ומשימות עבודה באופן אוטומטי לכל משתתף.
במקביל, חלקים נרחבים מהתעשייה יתקדמו למודלים גמישים של תשלום לפי דרישה. תקופת המשבר העלתה את קרנו של מודל, שלפיו העסק משלם רק על השירות הטכנולוגי שבו הוא משתמש ובהיקף שבו הוא משתמש. מודל זה חיוני לאחד המנועים החשובים ביותר במשק – עסקים קטנים ובינוניים, שנפגעו במידה הגבוהה ביותר מהמשבר, כאשר הסבירות שהם יוכלו לצאת להרפתקאות טכנולוגיות ארוכות טווח ועתירות משאבים היא נמוכה במהלך תקופת המשבר. הבחירה האתית, המוסרית והעסקית של חברות הטכנולוגיה תהיה להעניק גמישות, שכן, כאשר המנוע הזה נפגע, גם חברות גדולות יותר נפגעות, וכתוצאה מכך כלל המשק.
לאורך ההיסטוריה, משברים, ולצערנו גם מלחמות, הובילו פעמים רבות לפריצות דרך טכנולוגיות משמעותיות, שהאנושות נהנתה מהן ומהיישומים שלהן תקופה ארוכה לאחר תום המשבר. מסתבר כי גם כיום, בעוד השוק הגלובלי פגוע, החדשנות לא נעצרת, וטכנולוגיות ממשיכות להתקדם ולצמוח. תקציבי פיתוח מופנים כיום לפיתוח פתרונות חדשים, על מנת להיענות לדרישות העסקיות, לשינויים הארגוניים ולשינויים בשוק. כך שבפועל, אנו רואים האצה בקצב החדשנות בשל תיעול יעיל יותר של תקציבי מחקר ופיתוח.
בין הטכנולוגיות החדשניות שפרצו ביתר שאת בתקופת המשבר ניתן למנות את הדפסת התלת ממד, שהפכה חיונית לצורכי הדפסת ציוד רפואי, עד כי יש שכינו אותה כ"גיבורה של משבר הקורונה". מעבר לכך, התקדמו טכנולוגיות אבטחת המידע סביב הסוגיה של אוטומציה לצד עבודה מרחוק, וטכנולוגיות בלוקצ'יין סביב תמיכה באוטומציה של שרשרת אספקה. טכנולוגיות נוספות שפרצו הן טכנולוגיות זיהוי פנים, המשלבות יכולת זיהוי עם מסכה ואפילו מדידת חום, רובוטיקה מתקדמת באתרי ייצור ועוד.
בעוד שישנם אתגרים רבים להתמודד איתם, עסקים בענף מערכות המידע והטכנולוגיה מבינים, כי משבר הקורונה מוביל לתמורות משמעותיות, שיישארו עימנו גם לאחר שהמשבר הבריאותי יחלוף מהעולם. הענף ממשיך לשמש כעמוד תווך משמעותי בחוסנו של המשק, כאשר הוא מנחיל תרבות עבודה חדשה, יצירתית ופרודוקטיבית. הוא מאפשר מודלים חדשים של צריכה על פי דרישה, שמאוששים עסקים קטנים כגדולים, וממשיך לדחוף לחדשנות טכנולוגית, שמסייעת במלחמה במגיפה, אך גם הרבה מעבר לכך. יש למה לצפות, יש אור בקצה המנהרה, והוא אנושי, גמיש וחדשני מאי פעם.
הכותב הוא מנהל הפעילות של F5 בישראל, יוון וקפריסין.