"אחד המוחות המבריקים והיצירתיים בדורו"

ברוך גינדין - שלפני 32 שנה החל את פעילותה של גרטנר בישראל וב-12 מדינות נוספות באזור - סופד לחברו הטוב, היזם והמייסד המיתולוגי של חברת המחקר המובילה והמצליחה, גדעון גרטנר, שנפטר בסוף השבוע

16/12/2020 13:59
גדעון גרטנר ז"ל, שהקים את חברת המחקר והייעוץ העולמית לתחום ה-IT, גרטנר. צילום מסך מיוטיוב

גדעון גרטנר, המייסד המיתולוגי של חברת גרטנר (Gartner) העולמית, הלך לעולמו במוצאי שבת בגיל 85, לאחר שסבל מספר שנים מאלצהיימר.

יתכן שחלק מהדור הצעיר מכיר רק את השם, אך ותיקי ההיי-טק נעזרו בגדעון ובחברות שייסד, ולא מעט החלטות חשובות בישראל (ובוודאי בעולם) נעשו ביוזמתו ובעזרתו, כולל כניסה של חברות רב לאומיות לארץ, וכן הנפקות ראשונות של חברות ישראליות, שברובן הייתי שותף באופן אישי. ניתנה לי הזכות לעבוד לצידו של אחד המוחות המבריקים והיצירתיים בדורו.

גדעון נולד בארץ, משפחתו ירדה לארה"ב והוא חי והתחנך בברוקלין. ואז, בגיל מאד צעיר, אחרי סיום האוניברסיטה, גוייס על ידי פילקו (Philco) לסייע בקליטת המחשב הראשון ובהקמת ממר"מ. הוא התגורר בישראל מספר שנים כאיש פילקו, ולאחר זמן מה "ניצוד" על ידי דוד פמיליאנט, מי שהיה מספר 2 ביבמ (IBM) ישראל, שם עבד מספר שנים.

לכשנתגלה הבחור המבריק על ידי יבמ העולמית, קיבל תפקיד להקים את המודיעין העסקי בארה"ב, ומשם עבר לאחת מחברות ההשקעה העולמיות והקים את קבוצת גרטנר (Gartner Group), כך נקראה החברה במקור, שעסקה במחקר וייעוץ בעולם הטכנולוגיה, ולצידה את חברת סאונדוויו (Soundview), שפועלה הוקדש לעולם ההשקעות והבורסה.

המציא את המונח 'ייעוץ ומחקר' כמוצר

הייחודיות והראשוניות בהקמה זו הייתה בכך שאז, בתחילת שנות השבעים, מחקר וייעוץ אנליטיים בהחלטות על טכנולוגיה נעשו אך ורק בידי יועצים, כעבודה תפורה לפי מידה ובעלויות בלתי סבירות. גדעון גרטנר, אפשר לומר, המציא את המונח 'ייעוץ ומחקר' כמוצר. גדעון גילה שרוב הצרכים של מקבלי ההחלטות אצל המשתמשים ובתעשייה כמעט זהים, וניתנים לחיזוי מראש, כך שאפשר "לייצר" עבורם מחקרים ובהינתן שיש לחברה יכולות חיזוי, עוד לפני שנוצר הצורך. באותה צורה פעלה גם חברת סאונדוויו, שהשתמשה בתוצרי המחקר של גרטנר במוצרי הידע בתחום ענף הטכנולוגיה בשוק ההון.

אחרי שחברת הפרסום העולמית סאצ'י אנד סאצ'י (Saatchi & Saatchi) השתלטה על  גרטנר, נלחם גדעון על קנייתה מחדש והנפקתה בנאסד"ק. המלחמות הללו התישו אותו, הוא מכר מניותיו, וחלק מהתמורה ייעד למטרות חינוך למוזיקה. אבל היזמות עדיין בערה בעצמותיו, ולאחר מספר שנים הקים את חברת גיגה (GiGa), היום פורסטר (Forrester Research).

ברוך גינדין, מייסד גרטנר בישראל. צילום: פרטי

ברוך גינדין, מייסד גרטנר בישראל. צילום: פרטי

אישית אני חב לו הרבה בקריירה שלי, כאשר נעזרתי בו כשבאלביט (Elbit Systems) נעשה פיתוח המיינפריים תואם יבמ, ובהמשך מכירתו לסימנס (Siemens). ואז, בעקבות ההיכרות, שיכנע אותי ב-1988 לייסד את פעילות גרטנר בארץ. וכשפנה אליי אמר: "אני רוצה להקים כאן פעילות, למרות שישראל (אז – ב"ג) היא 5% במקרה טוב מכל מדינה גדולה בעולם, אך השורשים שלי מכאן". לאחר שהבאנו לבסוף מישראל יותר מכירות מאשר מארצות כמו יפן ספרד או איטליה, התחזק האמון עוד יותר, וזכיתי לקבל הזכות להיות ה-CEO של ארצות המזה"ת.

מוחו הקודח של גדעון והאנרגיות לא פחתו. עוד לפני 10 שנים הגיע לארץ ופנה אליי בהצעה להקים חברה על אותו בסיס כמו גרטנר, שייעודה הוא ריכוז ידע ומומחיות לעולם הרפואה באותה הדרך שיישם בגרטנר. הוא הציע לי להיות ה-CEO העולמי, כאשר הוא אמור היה להביא עשרות מיליונים. ההצעה החמיאה וריגשה אותי. הודיתי לו על האמון והכבוד, והנושא נגנז.

הוא היה אדם שמוחו עבד והמציא רעיונות ותחזיות לעתיד. לפני שנתיים ביקרתי אותו בניו יורק והשפעת המחלה כבר ניכרה עליו. גדעון היה גם מוזיקאי מחונן, פסנתרן, וספונסור של תזמורות וחינוך מוזיקלי, והקים קרנות בתחום.

טביעות אצבעותיו, אהבתו לישראל, ומוחו המבריק ניכרים בהרבה מתחומי חיינו!

יהי זכרו ברוך

הכותב היה תלמידו וחברו הקרוב של גדעון גרטנר ז"ל עד לשנותיו האחרונות

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. מיקי ברקאי

    גדעון גרטנר היה חדשן לא רק בהקמת פלטפורמת היעוץ שנקראה על שמו, אלא גם בתכנים- דגש על מקוריות וחדשנות, יחד עם התייחסות למוצרים הנפוצים בתחום מערכות המידע. ברוך גינדין היה יד ימינו, והפיץ את הבשורה של אנליסטים טכנולוגיים.

אירועים קרובים