"אוריינות דיגיטלית של אזרחים תגדיל את התוצר ב-36 מיליארד שקלים"

כך לפי אשר ביטון, מנכ"ל משרד הדיגיטל הלאומי ● הוא הסביר כיצד הממשלה מסייעת - ויכולה לסייע עוד - לאזרחית הישראלית הממוצעת מרים ● האזינו לדבריו בכנס IT For IDF 3 של אנשים ומחשבים

אשר ביטון, מנכ"ל משרד הדיגיטל הלאומי. צילום: יח"צ

"הקמת משרד הדיגיטל הלאומי היא הזדמנות פז לחולל שינוי משמעותי במרחב הדיגיטלי של ישראל. הדיגיטל הפך לכלי מרכזי בניהול חיי האזרחים.ות. ייעוד המשרד הוא בניית חיים נוחים ואיכותיים במרחב הדיגיטלי. אנחנו ממנפים את התחום לטובת כל אזרחי המדינה. כך, למשל, הטמעת כלי אוריינות דיגיטליים בקרב התושבים.ות, תגדיל את התוצר הלאומי ב-36 מיליארד שקלים בשנה. זו הסיבה מדוע אנחנו חייבים להיות שם", כך אמר אשר ביטון, מנכ"ל משרד הדיגיטל הלאומי.

ביטון היה דובר המפתח בכנס IT for IDF 3. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים ובשיתוף העמותה להנצחת חללי חיל הקשר והתקשוב, נערך היום (ב'), בהנחיית סא"ל (מיל') אודי קאוף, שותף ב-ProvisionC4I.

לדברי ביטון, "לא קלים חייה של מרים, אזרחית ישראל. את השכונה היא לא עזבה. היא ניצולת שואה שלא מיצתה את זכויותיה. מרים סובלת מבעיות בריאות ומתקשה להגיע באופן פיסי לקופת חולים. שתי אחיותיה חלו בסוכרת, והן מוציאות המון כסף על ביטוחי בריאות. בתה, תמר, התגרשה ופוטרה מעבודתה. מרים גם מודאגת מהירידה ברמה של נכדה, עומרי, בלימודים".

האזינו לדבריו המלאים של אשר ביטון, מנכ"ל משרד הדיגיטל הלאומי, בכנס.

"הממשלה", ציין, "יכולה לסייע למרים במגוון דרכים בדיגיטל. הממשלה משתמשת בדיגיטל כדי להפחית את הביורוקרטיה ולסייע למרים ולשאר האזרחים להתמודד עם קשיי היום-יום. כך, מיזם אוריינות דיגיטלית מספק לאזרחים כלי התמצאות במרחב הווירטואלי. מרים תוכל לגלוש במנוע ביטוחי בריאות לאומי, ולהשוות מחירים ולחסוך כסף. מנוע זכויות לאומי יאפשר למרים ניצולת השואה לממש זכויות שונות להן היא זכאית – הנחות בתשלומי מים, חשמל אינטרנט ועוד. באזור האישי היא תוכל לקבל זכאות לגמלת נכות, קצבת ניידות, פטור ממס הכנסה, סיוע בקבלת דמי אבטלה ועוד. ילדיה של מרים יוכלו לקבל אבחון תעסוקתי דיגיטלי".

"דמיינו עולם שבו המדינה ממנפת את הדיגיטל: למשל, רובוטים שמסייעים לקשישים בהפגת הבדידות, או אפליקציה שמודדת את רמת הסוכר לחולים וממליצה על תזונה מתאימה. ויש עוד: מרים תוכל לקחת קורס אונליין בהיסטוריה של המאה ה-20, ועומרי יתרגל לימודי מתמטיקה לשיפור ביצועיו ויכולת ההתמדה שלו", הוסיף ביטון.

"היעד: להתאים את המרחב הציבורי לאזרחים"

לדברי מנכ"ל משרד הדיגיטל הלאומי, "היעד שלנו הוא להתאים את המרחב ציבורי לדרך שבה האזרח.ית צורכים את השירותים – כפי שהם רוצים, הכול במקום אחד, בהתאמה אישית, בשקיפות ובפשטות, כשהתהליכים ברקע, מאחורה. אנחנו רוצים שהאזרח יוכל לעשות את הפעולות בעצמו, סביב השעון. ממשל חכם וידידותי יביא לצמצום הפערים ולצמיחה מואצת. יותר דיגיטל במרחב הממשלתי-ציבורי ייתן מענה לגידול באוכלוסיה, אבל לא בממשלה. אנחנו מבינים שהשלטון המקומי הוא שחקן משמעותי בשירותים העוטפים את האזרח. התהליכים בין משרדי הממשלה הם מורכבים ופעמים רבות נעשים ב-'עמודים', משמע – עומדים בפני עצמם ולא מחוברים. נדרשים תהליכים חוצי משרדים, עם סנכרון".

ביטון התייחס גם לתקופת הקורונה ואמר כי היא "היוותה מאיץ לדיגיטל – ראינו מעבר מהיר של שירותים דיגיטליים: אלפי שירותים עלו השנה לצריכה מרחוק. תחומי החינוך, הרפואה והשירותים הציבוריים קיבלו דחיפה בשל הקורונה. נדרשות תשתיות רוחביות, שיכילו עוד ועוד שירותים דיגיטליים. נדרשת משילות תוך ממשלתית. כל אלה צריכים להיות עטופים במעטפת אבטחת מידע, הגנת סייבר ושמירה על הפרטיות. על האזרח להיות במרכז, עם מעטפת דיגיטל מלאה".

עוד הוא ציין כי "אנחנו מוסיפים שירותים לאזור האישי. כבר כיום יש בו 1.2 מיליון משתמשים, ש-2,300 מהם נכנסים אליו ביום. הכנסנו 50 שירותים לאזור האישי, דוגמת שינוי כתובת והעברת בעלות על כלי רכב. אנחנו פועלים לבניית מחזור חיים שלם לפנייה, שיכלול כמה שירותים שונים שיטפלו באזרח. כך עשינו גם באזור העסקי, שעלה לאוויר ומתחיל לצבור שירותי דיגיטל שונים. אנחנו פועלים לפי עקרון 'שאל פעם אחת', משמע – שאין צורך למלא פרטים כל פעם שנצרך שירות ממשלתי חדש".

"נדרש לעבור את שדרת המידע במהירות ובאופן מאובטח", אמר ביטון. "יש לשמור מידע כך שיוצג במקום אחד, ושהאזרח יוכל למלא טופס אונליין צורה קלה ומהירה. עלינו לוודא שאיש לא נשאר מאחור".

הוא הבטיח ש-"נרחיב את השימוש במערכת הזדהות לאומית, נאפשר הזדהות אחת יחידה בכלל האתרים. כמו כן, נרחיב את אפשרויות התשלום בדיגיטל. נדרש טיפול אחיד בנתונים ולשם כך, נעשה קפיצת מדרגה בפרויקטי משילות נתונים, תוך טיפול בהיבטי איכות, שיתוף, אתיקה ואבטחת מידע. ניכנס לעבודה אסטרטגית בדיגיטל בעולם החינוך. זו לא הטכנולוגיה: האימפקט המרכזי של המסע הממשלתי בדיגיטל תלוי במכנה המשותף הרחב ביותר – של שיתוף הפעולה של האנשים. אחרת, יהיה קשה לבצע תהליכים דיגיטליים חוצים. כך, החלומות של האזרחית מרים יתגשמו יותר מהר מכפי שחשבנו".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים