"מגוון" לא צריך להסתיים בבני אדם
חברות טק רבות פועלות למען בני האדם, אבל לא עושות כלום כשזה מגיע לבעלי החיים ● יום הטבעונות הבינלאומי הוא הזדמנות מצוינת לקרוא להן לעלות על העגלה של החברות הידידותיות לידידים הטובים ביותר שלנו
היום (א') מצוין ברחבי העולם יום הטבעונות העולמי. מטרתו של היום הזה היא לציין את הצורך בהגנה על בעלי חיים ובזכויותיהם, הפסקת הריגתם לשם מאכל או לצרכים אחרים, מיגור ההתעללות בהם והצגת הטבעונות כדרך הטובה והמוסרית ביותר על מנת להגיע ליעדים האלה.
אין במאמר הזה קריאה לטבעונות ולא קביעה שדרך חיים אחת מוסרית יותר מהאחרות. כל אחד מוזמן לחשוב האם הוא צורך מוצרים מן החי, האם זה מוסרי בעיניו, האם הוא רוצה להמשיך בכך או להפסיק את זה, והאם הוא עושה לצמצום השימוש בבעלי חיים למוצרי צריכה, ועד כמה – או שזה כלל לא מזיז לו. אלא שבין אם אנחנו טבעונים, צמחונים או אוכלי בשר, אני רוצה להאמין שמוסכמת על כולנו הקריאה שיש לצמצם את הפגיעה בבעלי חיים ככל הניתן. גם אם חלקנו חושבים שיש מקומות שבהם היא הכרחית, אני לא חושב שמי מאתנו נהנה למראה עגלים שמובלים בתנאים לא תנאים בים, לאורך אלפי קילומטרים, ושחיות צריכות להיות מעונות לפני שהן פוגשות את סכין השחיטה.
מה הקשר בין הפסקת סבל בעלי החיים לטכנולוגיה?
מה המקום של טור שקורא לצמצום הפגיעה בבעלי חיים באתר טכנולוגיה? אתם שואלים. ואני משיב: יש לזה מקום רחב, רחב ביותר. זאת, משתי סיבות: ראשית, מאחר שיש חברות טק שמייצרות תחליפי בשר ומוצרים אלטרנטיביים למוצרי צריכה מן החי, כאלה שלא מעורבים בהם סבל והרג של בעל חיים כלשהו. ושנית, משום שלדעת כותב שורות אלה, כשם שהן מתייצבות למען בני אדם, לטובת מטרות חברתיות שונות, כדאי שתתייצבנה למען בעלי החיים. זה טוב לבעלי החיים, וגם למוניטין וליח"צ של אותן חברות. מה גם שאם הן תומכות ומקדמות זכויות נשים, להט"בים, אפרו-אמריקנים ואחרים.ות מבין ההולכים.ות על שתיים, אין שום סיבה שענקיות הטק לא יקדמו זכויות של ההולכים על ארבע. ה-"מגוון" לא יכול, מוסרית, לכלול רק את בני האדם, ולא את הידידים שלנו מעולם החי.
נכון, תעשיית ההיי-טק היא לא תעשיית הפארמה, התמרוקים ו-ודאי המזון, שבנויות במידה פחותה או רבה יותר על ניצול והרג של בעלי חיים, ולא תעשיית החקלאות, שמצמצמת מאוד את מרחב המחייה שלהם, בפרט ביערות הגשם בדרום אמריקה, ובכך הורסת בתי גידול ומביאה להכחדת מינים רבים. אבל היא צריכה להסתכל לתוך עצמה ולראות איפה היא יכולה לעזור. ויש הרבה, הן ברמת הטכנולוגיה, הן ברמת התמיכה בארגוני זכויות בעלי חיים והן ברמות נוספות.
הטכנולוגיה יכולה לסייע גם למטרה זו, כמו שהיא מסייעת למטרות טובות וחשובות רבות. תעשיית הפוד-טק כבר עושה את זה ולא מעט, עם הביונד-מיט ושאר תחליפי הבשר. החברות לא מייצרות את המוצרים האלה רק לשם שמיים, אלא בעיקר כי יש כאן נתח שוק ענק ולא ממומש, ודאי שלא עד הסוף. כמותן, חברות נוספות שיהפכו ויגן פרנדלי רק ירוויחו מכך, כולל בשורה התחתונה.
יש כבר חברות שעושות את זה, בהן כמה וכמה חברות טק ישראליות וסניפים מקומיים של חברות בינלאומיות, שקיבלו את התואר "ויגן פרנדלי" מהארגון הישראלי בשם זה. במצעד המכובד הזה צועדות אפלייד מטיריאלס, SQLink, אפס פלייר, מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, דיפ אינסטינקט ועוד כמה סטארט-אפים. זו רשימה נאה להתחלה, אבל ממש לא מספיקה. יש לקוות שהיא תלך ותתעבה, ובקרוב מאוד. זה ייטיב עם כולם, ובעיקר עם בעלי החיים.
יובה - התגובה שלך רק מוכיחה שהטבעונים זו כת !!
מסכימה מאד!
רק חבל שב 2020, עדיין צריכים להתנצל ולהסביר: "אין במאמר הזה קריאה לטבעונות ולא קביעה שדרך חיים אחת מוסרית יותר מהאחרות. כל אחד מוזמן לחשוב...", כדי לא לעצבן חס וחלילה את אלה שעדיין לא התקדמו לטבעונות. הגיע הזמן שמי שעדיין אינו טבעוני יתנצל על כל הפגיעה שהוא גורם לעולם ולא להיפך.