"בקרוב נשמע הכרזות על שיתופי פעולה ראשונים בין ישראל לאיחוד האמירויות"
כך אומר עופר זקס, מנכ"ל חברת הרצוג אסטרטגיות, שחזר לפני ימים אחדים מביקור עבודה בדובאי ● בראיון לאנשים ומחשבים הוא מספר על התרשמותו ומעריך אילו תחומים שישראל מובילה בהם יכולים לעניין אותם
עופר זקס, מנכ"ל חברת הרצוג אסטרטגיות (Herzog Strategic), חברה בת של משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, שב לפני ימים אחדים מביקור עבודה בן עשרה ימים בדובאי והאזור. זקס קיים שם שורה של פגישות עם לקוחות וגורמים עסקיים. בראיון לאנשים ומחשבים הוא מספר על חוויותיו שם.
הוא מעריך, שהיקף הפעילות המשותפת בין חברות ישראליות לאמירויות יגדל, ואומר, כי "כבר בקרוב נוכל לשמוע על עסקאות והכרזות של שיתופי פעולה ראשונים".
ההכרזה על ההסכם עם האמירויות גרמה מן הסתם להצפה של פניות מצד חברות ישראליות גדולות, חברות היי-טק, חברות בתחום הפיננסים ועוד, שפנו אל גורמים כמו הרצוג כדי לבדוק אפשרויות לשיתופי פעולה.
זקס נסע לדובאי לראשונה מאז נכנס לתפקיד, והוא התרשם מהרמה הגבוהה של בני שיחו בידע, בהשכלה בהיכרות עם שוקי העולם, וכל זאת תוך הפגנת מיקוד בכל מה שהם מחפשים אצלנו ובכלל.
"זכינו שם לקבלת פנים חמה ואוהדת", אומר זקס. "למדנו על האתגרים שיש להם בנושאים רחבים, ושיש לנו הרבה מה לתרום להם". בין התחומים שמנה: טרנספורמציה דיגיטלית, חקלאות, פיננסים, בריאות, כולל תיירות רפואית, אנרגיה ועוד. "להרצוג פוקס נאמן, וגם לחברה הבת, יש פעילות וקשרים באיחוד האמירויות מזה יותר מעשור, והם פועלים באזור מול אנשי עסקים, קרנות וגופים עסקיים, וכן לסייע ולחבר בין חברות ישראליות שיש להן פתרונות מתאימים בתחומים שמעניינים אותם".
זקס מונה לתפקיד מנכ"ל החברה לפני שנה, זמן קצר לאחר ששב מאיטליה, שם שימש כשגריר ישראל. לפני כן כיהן כמנכ"ל מכון הייצוא.
"להערכתו, קיימת גם התעניינות בכל הקשור לעולם הסייבר האזרחי. ככל שהעולם הופך דיגיטלי יותר גדלה החשיפה לאיומי סייבר שונים. כאן יכולה להיות פעילות נרחבת של שיתופי פעולה עם חברות סייבר ישראליות, שחלקן כבר פועלות שם עוד לפני ההסכם", הוא אומר.
גשר בין חברות וגופי ממשל ובין חברות ישראליות
עוד הוא מציין, כי "הפעילות שלנו מהווה גשר בין החברות וגופי הממשל המקומיים שם, האתגרים והצרכים שלהם ובין חברות ישראליות. ההיכרות הארוכה שלנו עם השוק אינה מסתיימת בהבנת הצרכים הפיזיים, אלא גם בתרבות העסקית, אשר יש לה חשיבות רבה ביכולת להצליח לפעול בזירה זו".
"הפעילות מתחילה קודם כל באיתור התחומים שבהם יש לנו ערך מוסף", אומר זקס. בדומה לנושאים אחרים שכבר דנו בהם בעבר, גם זקס מסכים, כי יש להפנים, שבחלק גדול מהתחומים, כמו בנושאים של טרנספורמציה דיגיטלית, הן בעסקים והן בממשל, מדובר על שוק משוכלל ומפותח ביותר, אשר הטמיע ויצר פתרונות. "חברות גלובליות רבות פעילות בשוק זה כבר שנים רבות. לדוגמה, רמת השירותים הדיגיטליים שהממשלה מאפשרת לאזרחים שם היא מתקדמת – דרכונים ביומטריים, מערכת תשלומים מבוססי אפליקציה, שימוש בארנקים דיגיטליים ועוד". אבל לדבריו, עדיין יש עניין בידע שיש בישראל, כדי למנף ולשפר עוד יותר את השירותים. כנ"ל גם לגבי שיתוף הפעולה במגזר העסקי. זקס מעריך, שהם מעוניינים בשיתוף פעולה עסקי איתנו גם כדי להטמיע טכנולוגיות חדשות שמפותחות בישראל, וגם כדי לפתח אותן לעסקים שמחוץ לאמירויות, עם מדינות האזור האחרות.
"הם מאוד ממוקדים, יודעים היטב מה הם מחפשים, מכירים את כל הצדדים שקשורים במו"מ, מכירים את רמת המחירים המקובלת בכל תחום", אומר זקס. כך שמי שסבור שהוא יוכל למקסם רווחים או לעשות "כסף קל" אינו קורא את המפה נכון. "צריך להפנים את העובדה, שמדובר בשוק מפותח ומשוכלל. הם מחפשים ערך מוסף אמיתי, ותמורת זה הם מוכנים לשלם, כאשר הם חלק מהתהליך", אומר זקס.
זקס מסכים להערכות, כי ההסכם עם האמירויות יביא עימו הסכמים עם מדינות נוספות באזור, עובדה שמעצימה את הפוטנציאל הכלכלי לשיתוף פעולה רחב יותר.
עוד הוא מציין, כי יש שוני בין הנסיכויות השונות באיחוד האמירויות, ומכאן שגם הצרכים משתנים. "מדובר על פדרציה בת שבע מדינות חברות, כאשר קיים שוני בין אבו דאבי, שיש לה מאגרי אנרגיה גדולים, לדובאי – שהפכה למרכז פיננסי ותיירותי חשוב, ובין חמש הנסיכויות האחרות, שיש להן ייחוד משלהן", הוא אומר.
בנוסף, מדובר על מדינה הדומה לישראל במספר התושבים שבה, אולם יותר מ-80% מהתושבים הם עובדים זרים, אשר חלקם גרים באיחוד שנים רבות, אבל אינם אזרחים. גם כאן קיים מנעד רחב של צרכים והזדמנויות.
"אנו חיים בימים של שינויים מרחיקי לכת באזור", אומר זקס לסיכום, "מגיפת הקורונה מוסיפה אף היא ממד דרמטי לתקופה, אולם אני מרשה לעצמי להיות אופטימי ולהאמין, שלפנינו מונחות הזדמנויות ליצירת שינוי של ממש, שעיקרו בניית שיתוף פעולה והדדיות כלכלית עם אחת השחקניות החשובות בעולם הערבי".
תגובות
(0)