בלרוס: לאחר בחירת "הרודן האחרון באירופה" – מהומות והרשת מושבתת חלקית
תושבים ברחבי המדינה מדווחים על אינטרנט איטי במיוחד ומספרים כי שירותים מסוימים אונליין אינם זמינים כלל, ושאתרים כמו גוגל ויוטיוב אינם נגישים ● "החשכת" אינטרנט היא תופעה מוכרת במשטרים מדכאים, ונועדה לרסן התקוממות עממית
אמש (א') פורסמו תוצאות הבחירות לנשיאות בלרוס. הבשורה כי אלכסנדר לוקשנקו, הנשיא המכהן מזה 25 שנים, גרף יותר מ-80% מהקולות, ואילו המתחרה שלו, סבטלנה טיכנוסקייה – מורה לשעבר ובת 37 בסך הכל שהצליחה לזמן קצר לסחוף את הציבור בתקווה לשינוי – השיגה רק 9.9%, הביאו לפריצת מהומות וזעם נגד המשטר. רבבות מפגינים הציפו את בירת בלרוס, מינסק, והתעמתו עימותים אלימים עם שוטרים. לפי הדיווחים, יש מאות פצועים וגם הרוג או הרוגים באירועים הקשים, שנובעים מתסכול רב וכן מהטענות שהתוצאות של הבחירות – מזויפות.
כפי שגילו רבים במהלך משבר הקורונה, האינטרנט הוא אחד האמצעים הכי מהותים לתפקוד תקין של חברה, וכמובן להעברת מידע וקריאות לפעולה בקרב מתנגדי ממשל ומפגינים. אלא שתושבי בלרוס, ובעיקר מינסק הבירה, טוענים כי מרגע היוודע תוצאות הבחירות והתחלת המחאות – האינטרנט הפך לאיטי במיוחד, אתרים מסוימים אינם נגישים כלל, וכמו כן מנוטרלים שירותים משמעותיים אונליין שניתנים בשגרה לאזרחים.
הפסקת האינטרנט – אמצעי להרגעת הרוחות וריסון המחאות
לפי התקשורת הבינלאומית, משעות הבוקר הפך אתר Zubr.in – המגדיר עצמו כמערכת אחידה ובלתי תלויה למעקב מקוון אחר תהליך הבחירות ברפובליקה בלרוס, ומספק שירות חשוב לצורך פיקוח על הבחירות ותקינותן – ללא זמין ונראה כי ה-IP שלו נחסם. יוצרי הפלטפורמה מציעים למשתמשים לכתוב דיווחים על מה שנראה כהפרות של חוקי הבחירות במדינה בקבוצת הטלגרם (Telegram) שלהם. אלא שגם הטלגרם אינו פתרון זמין ונוח לתקשורת בין האזרחים שאינם שבעי רצון מהתוצאות, ומשתמשים מדווחים על מהירות נמוכה של העלאת קבצים לטלגרם ללא שירותי פרוקסי.
גם אתרים בינלאומיים כמו גוגל (Google) ויוטיוב (YouTube), או שירותי VPN עובדים באופן לא יציב ואיטי, כשהתלונות מגיעות לא רק ממשתמשי האינטרנט בניידים אלא גם ממשתמשי פס רחב שמעניקה במדינה חברת בלטלקום (Beltelecom), שטוענים כי גם בתקשורת נייחת הם חווים קושי בגישה לאינטרנט ובגלישה ושימוש בו.
לפי הסברה הרווחת, ההפרעות באינטרנט אינן תוצר של עומס שימוש, אלא נעשו במכוון. אינדיקציה לכך ניתן למצוא בעובדה שלפי דיווחים האינטרנט אינו תקין בכל רחבי בלרוס, ולא רק בבירה מינסק בה מתרכזות המחאות. האזרחים מביעים חששות מכך שהאינטרנט יופסק לחלוטין בידי השלטון הנבחר של הנשיא לוקשנקו, שכאמור מנהל את המדינה ביד רמה כבר משנת 1994. "החשכת" אינטרנט במקרים של התקוממות ומחאות עממיות היא עניין נפוץ בקרב משטרים אפלים, כמו למשל באיראן, והיא נעשית במטרה לחבל בהתארגנויות של האזרחים ובניהול הפעילות נגד המשטר.
לפי הניו יורק טיימס (The New York Times), ארגוני זכויות אדם מדווחים כי למעלה מ-1,300 בני אדם נעצרו עוד קודם לבחירות בבלרוס, כולל משקפי בחירות עצמאיים וחברי צוות הקמפיין של טיכנוסקייה – ככל הנראה כדי לנסות לשלוט ולמנוע את המחאות לאחריהן, אך ללא הואיל.
לאחר שהצביע אתמול, הכחיש לוקשנקו כי הטיל אמצעי דיכוי על האזרחים וטען, כנהוג בימינו, כי מדובר ב"פייק ניוז או האשמות מופרכות".
תגובות
(0)