מבנקאות פתוחה למערכת פיננסית מבוזרת
ה-DeFi היא מערכת פיננסית הפוכה כמעט לגמרי מזו המסורתית - מה היא מביאה אל כלכלת העולם?
בסוף חודש מאי פורסם מאמר בפורבס, תחת הכותרת המעניינת "ה-DeFi ממציא מחדש את המערכת הפיננסית הגלובלית מהר משהפד מדפיס כסף", ושהציג את החזון שהמערכת הפיננסית המבוזרת מציעה לכלכלת העולם. המערכת הפיננסית המסורתית היא ריכוזית. רשויות רגולטוריות ממשלתיות מנפיקות את המטבע המפוקח (מטבע ה"פיאט"), המפעיל את הכלכלה ומשמש במסחר ובפעולות הממשלה והבנקים. הכוח לנהל ולפקח על הנפקת המטבע ואספקתו לשווקים הפיננסיים נתון בידי הרשויות. אנחנו, הלקוחות, מעבירים את הרשות לניהול נכסינו לידי מוסדות פיננסיים, כמו בנק, ונותנים בהם את אמוננו במחשבה לקבל החזר על הנכסים המנוהלים על ידו.
מגמת הביזוריות התפתחה בעשורים האחרונים במגוון תחומים. התפתחות הרשתות מגלמת את רעיון ביזור הכוח, השליטה והניהול, באמצעות חיבור הדדי ותלות הדדית, כשהמטרה העיקרית היא לאפשר לארגון להיות אג'ילי (גמיש) ורספונסיבי (מגיבני) לצרכי הסביבה העסקית שלו. כך, מקנה הארגון לעצמו גמישות ויכולת שינוי וטרנספורמציה שיבססו את קיימותו. למגמת הביזור יש גם היבט טכנולוגי: חישוב מבוזר, אידיאולוגיית הקוד הפתוח והבלוקצ'יין, מתבססים על בסיסי נתונים מבוזרים, המאוחסנים במחשבי החברים ברשת, מסונכרנים ביניהם בזמן אמת, ומהווים מקור אמין ומאושר ל"אמת" אחת – כלומר, למידע המעודכן באשר לביצוע הפעילות העסקית.
בנקאות פתוחה היא מגמה המנגישה מידע בנקאי לצד שלישי, שהוא ספק שירותים טכנולוגיים לטובת הלקוח. בנק ישראל מגדיר בנקאות פתוחה: "פתיחת ממשק בין נותן השירותים הפיננסיים לבין נותן שירותים אחר, בהסכמת הלקוח. באמצעות הממשק אפשר לשתף את המידע של הלקוח המצוי אצל נותן השירותים הפיננסים, או ליזום תשלומים בחשבונו של הלקוח. פתיחת הממשק מאפשר יצירת מגוון שירותים ללקוח" (מסמך "בנקאות פתוחה" בנק ישראל, 2019).
הערכים המרכזיים שבנק ישראל רואה בפעילות הבנקאות הפתוחה הם: "חיזוק השליטה של הלקוח במידע על אודותיו, המגביר תחרות בתחום השירותים הפיננסים; קבלת תמונה שלמה של הנתונים הפיננסיים של הלקוח (בבנקים ובגופים פיננסים אחרים) יכולת ניטור… השוואת שירותים ואופק ליצירת שירותים חדשים".
רף הכניסה הגבוה והרגולציה הם הסיבות שבעטיָן המגזר הבנקאי מתקשה לאמץ חדשנות. בירוקרטיה פיננסית פועלת לאט וצוברת עלויות מיותרות, המושתות על הלקוחות. חברות פינטק הן חברות המפתחות טכנולוגיות חדשניות (אלגוריתמים, אפליקציות ופיתוחים מתקדמים נוספים), שמטרתן לספק פתרונות טכנולוגיים להמוסדות המסורתיים, כמו בנקים, חברות ביטוח או קרנות השקעה. יישומים אלה מייעלים תהליכים, מפחיתים עלויות ומרחיבים את התחרות בתחום הפיננסי. גם חברות הביג טק מבטיחות לשנות את עתיד העולם הפיננסי, בכך שיהפכו את השירות הפיננסי לקל, זמין וזול, כמו בהעברת הודעת טקסט, שליחת תמונה או דואר אלקטרוני.
בשונה מבנקאות פתוחה, גישת ה-DeFi (ר"ת Decentralized Finance) מציעה מערכת פיננסית שאינה תלויה בתשתית הפיננסית המסורתית, ויכולה לאפשר ניהול אחוד של מידע ומוצרים פיננסיים קיימים באפליקציה אחת, שתאפשר יצירה של שירותים וכלים פיננסיים חדשים לגמרי. תנועת הביזור הפיננסי – DeFi – מרחיבה את גבולות מגמת הביזור בכך שהיא כוללת מערך של נכסים דיגיטליים, פרוטוקולים, חוזים חכמים ואפליקציות מבוזרות (dApp – Decentralized Finance Applications), הפועלות על הבלוקצ'יין (כרגע בעיקר אית'ריום), כאקוסיסטם פיננסי פתוח, שבו כל מפתח יכול לתכנן ולתכנת כלים ושירותים פיננסיים לשימושם של כל החברים באקוסיסטם, כמו קוביות לגו, בכלים ובשירותים נוספים מבוססי בלוקצ'יין. הללו מתקשרים ביניהם, מכיוון שהם פועלים באותו התקן (סטנדרט) ומאפשרים אינטראופרביליות (חיבוריות) וסקיילביליות (יכולת התרחבות), המחזקות את האקוסיסטם.
המטרות של ה-DeFi הן:
- אינטראטפרביליות (היכולת של מרכיבים שונים במערכת להתחבר למרכיבים אחרים).
- נגישות והכלה פיננסית, בה כל משתמש עם נגישות לאינטרנט נגיש לביזור הפיננסי ללא הרשאות ומחסומים
- שקיפות פיננסית, המצביעה על האמונה שמערכות פיננסיות צריכות לפעול בעין הציבור ולא במחשכים.
אקוסיסטם ה-DeFi יאפשר ללקוח הקצה ולמשתמש יכולת שליטה מוחלטת על המידע ועל הנתונים שלו, רף כניסה נמוך לשווקים הפיננסיים, ביעילות, בשקיפות, בחיסכון של עמלות מיותרות ומתווכים, ובהתאמה לצרכיו.
מוצרי DeFi יִתנו מענה למערכות ולפלטפורמות המיועדות להלוואות ולצורכי נזילות, מטבעות יציבים, הנפקת STO וגיוס כספים, הלוואות וביטוח עמית לעמית, חשבונות חיסכון, מערכות להעברת כספים, ועוד.
הביזור הפיננסי פועל על רשת בלוקצ'יין ציבורי, שהוא מקור האמון לניהול העסקאות (במערכת המסורתית נשען האמון על חוקים ומערך של מוסדות מורשים), פתוח ושקוף, ומקטין את רף הכניסה לבעלי יכולות טכנולוגיות בבניית התשתית הטכנולוגית. התחרות מקטינה עלויות, והופכת את המערכת ליעילה ורספונסיבית עבור הלקוחות העסקיים.
מגמת הביזור בחיתוליה, ובפניה ניצבים אתגרים הקשורים לביזוריות, לאבטחה, למודלים למשילות מבוזרת, שמירה על הפרטיות ומענה לרגולציה. קיימים גם סיכונים של אבטחה, פריצות, יכולת האינטגרציה והשילוב בין פלטפורמות ואינטרסים. הפוטנציאל הרב הטמון במגמה החדשה, האמון, השיתוף, השקיפות והאבטחה הטבועים ברשת הבלוקצ'יין, כבר עוררו עניין גובר והשקעות בעולם הפיננסי (דו"ח DeFi 2020).
הכותבת היא יועצת בלוקצ'יין וחברה בקהילת הפינטק בישראל. המאמר נכתב בשיתוף שמואל בן טובים, יו"ר קהילת הפינטק בישראל.
תגובות
(0)