"ההיי-טק ימשיך להיות מוחרג ממגבלות הקורונה"
כך הבטיח שר הכלכלה, אלי כהן, עם פרסומו הבוקר (א') של דו"ח רשות החדשנות ● הדו"ח מעיד על המשך הצמיחה של ההיי-טק הישראלי, אולם מאיר על כמה נקודות בעייתיות
"ענף ההיי-טק מהותי למשק הישראלי בכלל וליצוא של ישראל בפרט, ולכן החרגנו אותו מהמגבלות על מקומות העבודה במסגרת ההנחיות של משרד הבריאות נוכח נגיף הקורונה. כך נפעל גם בהמשך", אמר שר הכלכלה, אלי כהן, בעקבות פרסום דו"ח השנתי של רשות החדשנות לענף ההיי-טק הבוקר (א'), שכולל נתונים טובים מאוד, בין היתר בהיקף גיוסי ההון ובמספר החברות בצמיחה. הדו"ח נכון ל-2019 – התקופה שלפני משבר הקורונה.
עוד אמר כהן כי "בכוונתנו לרתום את החדשנות והיצירתיות בישראל לטובת פתרונות להתמודדות עם משבר הקורונה, וכן לשינוי דפוסי העבודה. כבר פרסמנו מספר מסלולים מידיים, כך שנוכל להפוך את המשבר להזדמנות עבור ענף ההיי-טק הישראלי". הוא הוסיף שעם דעיכת משבר הקורונה, בכוונת המשרד להקצות 1.5 מיליארד שקלים נוספים, במסגרת תכנית להאצת המשק ותמרוץ הענף – "דבר שיסייע לצמיחה ולפיתוח הכלכלה הישראלית".
הצצה בנתוני הדו"ח מוכיחים כי 2019 הייתה שנה מצוינת להיי-טק. אחת ההוכחות הבולטות לכך היא שגיוסי ההון הגיעו בשנה זו להיקף של תשעה מיליארד דולר – מה שמביא את עורכי הדו"ח להביע תקווה כי חלק מהחברות יוכלו להמשיך לשרוד גם לאחר המשבר, מאחר שיש להן "כריות מזומנים".
כמו כן, הדו"ח מצביע על כך שבשנה שעברה נספרו בישראל 4,500 חברות צמיחה, מה שמעיד על יציבות וחסינות. עוד עולה מהנתונים שענף ההיי-טק ממשיך להפגין גמישות, ויודע תמיד לזהות מגמות חדשות ולהיכנס אליהן. מגמה זו מורגשת כבר כעת בתחומי הבינה המלאכותית והבריאות (Bio Convergence).
"דור שלם של חדשנות עלול להיעלם"
לצד הנתונים המעודדים, ברשות החדשנות מציפים את החולשות והבעיות שאיתן התמודד הענף בשנה שעברה, שלהערכתה ימשיכו לאתגר אותו גם אחרי המשבר. ביניהן הם מונים מחסור במקורות מימון וירידה במספר הגיוסים לחברות בשלב הסיד: שפל של 410 גיוסים. העובדה הזו מדאיגה את הרשות ועורכי הדו"ח מזהירים מפני אובדן של "דור שלם" של חדשנות.
עובדה נוספת שעליה מצביע הדו"ח היא שב-2019, הצמיחה בהיי-טק נרשמה בעיקר בקרב חברות התוכנה ומרכזי המו"פ הרב לאומיים, ואילו נמשך הקיפאון בצמיחת חברות יצרניות, על אף היותן חברות יותר יציבות ופחות חשופות לסיכונים מסטארט-אפים, למשל.
הדו"ח מציג את שלל הפעולות שעושה רשות החדשנות בכדי לסייע לאקו-סיסטם החדשנות הישראלי, אך גם מציין את הקושי לקדם צעדי מדיניות במציאות שבה מזה חודשים רבים אנחנו נמצאים בממשלת מעבר ובשנה שבה אין תקציב מדינה מאושר.
ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות, אמר כי "המשבר הנוכחי מדגיש את הצורך בסיוע ממשלתי נחוש ומשמעותי בכדי למנוע נזק בלתי הפיך להיי-טק הישראלי. זאת, כדי להחזיר את קטר הצמיחה של המשק בחזרה אל הפסים".
אהרון אהרון, מנכ"ל הרשות, ציין ש-"ממצאי הדוח מגלים מספר אותות אזהרה עוד טרם משבר הקורונה, המדגישים את חשיבותה של מעורבות ממשלתית. חשיבות זו, כמו גם פעילות רשות החדשנות, כפי שהיא מוצגת בדו"ח, מקבלות משנה תוקף לאור משבר הקורונה".
תגובות
(0)