יום האישה והמהפכה הבאה שבפתח

האם חלום על מהפכת הורות, המכונה פרנטיזם, שתאפשר שילוב נכון ומאוזן בין הורות וקריירה הוא בר יישום? האם אפשר שכולם יוכלו להיות הורים מעורבים ובו-זמנית להגשים את עצמם מבחינת קריירה, בכל תחום?

08/03/2020 14:13
ד"ר מיכל גורדון, מרצה בכירה למדעי המחשב במכון הטכנולוגי חולון HIT. צילום: עמית שטראוס

בלימודי מדעי המחשב מספר הנשים באופן קבוע קטן יותר ממספר הגברים, אם כי בגילאים הצעירים אין הבדל בנטייה לפיתוח משחקים יצירתיים ותכנות. אנו כחברה מקדמים בנות במדעי המחשב, ובכלל בכל מקצועות המדע, והן באמת מסוגלות בדיוק כמו גברים. אך ישנם הבדלים בין המינים, בהתנהלות וברצונות, שצריך לתת עליהם את הדעת.

החברה שלנו, חמישים שנה ויותר אחרי המהפכה הפמיניסטית, עדיין בנויה לאבא עובד ואמא בבית עושה סידורים. הזכויות הסוציאליות הקשורות בחופשת לידה מקבעות את הסדר המסורתי, בו האישה נשארת לטפל בילד, ושוק העבודה אינו מגלה מספיק סובלנות וגמישות בשעות העבודה לגברים המעוניינים לקחת חלק משמעותי יותר בגידול הילדים. למה? בעיקר בגלל הרגלים ישנים וכוחות שמרניים שהגיע הזמן, לקראת יום האישה שחל היום, לערער עליהם, לדבר על חלופות ולאתחל.

יש לי חלום על מהפכת הורות שתאפשר דבר מתבקש, שילוב נכון ומאוזן בין הורות וקריירה. מהפכת ההורות או הפרנטיזם (Parentism) תאפשר לאנשים להיות הורים מעורבים ובו זמנית להגשים את עצמם מבחינת קריירה, בכל תחום. מה שבאמת גם יקדם נשים בהיי-טק ובכלל.

בשביל להפוך חלום זה למציאות כל שנדרש זה ראשית, שמערכת החינוך ומערך החוגים יעבדו בסנכרון עם שוק העבודה והמשק. גני ילדים ובתי ספר יפעלו בזמני הפעילות של המשק – אם יש עבודה יש גן, ואם יש גן יש עבודה והמורים יתוגמלו בשכר בהתאם. תהיה חופשת חורף מרוכזת לשבוע, וחופשת קיץ מרוכזת לשבוע. יצטרפו לכך כמובן גם חופשות, חגים ושאר ימי חופש קלנדרים.

שנית, מקומות עבודה יאפשרו לכל עובד לבחור במשרת הורה שהיקף יום העבודה בה קצר בשעתיים. אמהות שירצו לבלות עם הילדים יותר כמובן יוכלו, אבל לא פחות חשוב – גם האבות. וכך נתקרב לשוויון אמיתי בין המינים. באופן הזה ייערך תיאום ציפיות מחודש בין שוק העבודה בכלל, ותחום ההיי-טק בפרט, לבין העובדים ובמיוחד העובדות, שיוכלו להמשיך בקריירה בתחום ולהישאר נוכחים גם בחיי הילדים.

אנו עובדים מספיק שנים במהלך חיינו, עם קצת יצירתיות המשק יוכל להכיל גם את השינוי הזה. השמיים לא יפלו אם נעדכן ונקצר במעט את יום העבודה להורים עובדים החפצים בכך. הישראלי הממוצע עובד יותר שעות מרוב עמיתיו במדינות המפותחות (לא כולל פקקים) כך שבהחלט יש על מה לדבר. מודלים רבים מוכיחים שזה עובד, לא מזיק לפריון ובעל פוטנציאל השפעה חיובי על השתלבות נשים במקצועות חשובים. נשים שלמדו ביוטכנולוגיה, הנדסה ומדעים לא ירגישו שהן מפספסות את ההורות וילכו לעשות הסבה מקצועית בכדי לעבוד במקצוע עם שעות גמישות עבור הכנסה פחותה. זהו גם אינטרס מובהק של המשק המשווע לעובדים בעלי השכלה וניסיון בתחומים אלו למשל. 

בזמן שעבדתי בבוסטון הרחוקה במכון הטכנולוגי במדינת מסצ'וסטס, MIT, ראיתי במו עיניי שלא מדובר בפנטזיה פרועה, אפשר אחרת. לומדים ועובדים חמישה ימים משמונה עד חמש, יש יומיים חופש לכולם כל שבוע – שבת וראשון. באחד מהם עושים סידורים, כן עם הילדים. הסוּפרים והחנויות מחכים להורים עם הילדים, גם המסעדות ובתי הקפה. המורים עובדים כמו שאר העובדים במשק, הם לא מלמדים תשע שעות ביום, כי במסגרת הזמן הזו נכנסים חוגים ופעילויות נוספות, מה שחוסך להורים הסעות מיותרות אחר שעות הלימודים. בקיץ יש ימי גיבוש כיתתיים. וזה רק על קצה המזלג.

עם קצת מחשבה אפשר לארגן את המערכת באופן חכם ולאפשר להורים חיים נוחים יותר, ולילדים חווית לימוד שלמה ועשירה, ובתמורה המשק וענף היי-טק יזכו בעובדות מיומנות שיהיו גם רגועות ומאושרות יותר. כולם מרוויחים.

מהפכת ההורות בפתח, זה מתבקש, זה נחוץ והגיע הזמן. יום האישה שמח!

הכותבת היא מרצה בכירה למדעי המחשב במכון הטכנולוגי חולון HIT

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים