בית משפט בישראל אישר לפעיל זכויות אדם סעודי לתבוע את NSO
פעיל זכויות האדם הסעודי עבד אלעזיז אלזהרני תבע את חברת הסייבר בטענה שחדרה לסמארטפון שלו ושאבה מידע על שיחות והתכתבויות שניהל עם העיתונאי הסעודי שנרצח, ג'מאל חאשוקג'י ● השופט גיא הימן דחה את בקשת NSO לדחות את התביעה על הסף
השופט גיא הימן מבית משפט השלום בתל אביב אישר לפני ימים אחדים לעבד אלעזיז אלזהרני, פעיל זכויות אדם סעודי וחבר של העיתונאי הסעודי שנרצח, ג'מאל חאשוקג'י, לתבוע את חברת הסייבר הישראלית NSO.
בדצמבר אשתקד הגיש אלזהרני, המתגורר בקנדה, תביעה נגד NSO והחברה הבת שלה, קיו סייבר טכנולוגיות. הוא טען כי NSO סייעה לממשל הסעודי בכך שרוגלת פגסוס, שהושתלה בטלפון הנייד שלו, שאבה מידע על שיחותיו עם חאשוקג'י, שנרצח על ידי אנשי הממשל הסעודי באוקטובר 2018 בקונסוליה של הממלכה באיסטנבול. בעבר פרסם עיתון הארץ כי חברת הסייבר הישראלית ניהלה ב-2017 מגעים עם סעודיה למכירת הרוגלה, המאפשרת לעקוב אחר מכשירי טלפון סלולריים. תחקיר הארץ הוזכר אף בתביעה. התובע ביקש לחייב את NSO לשלם פיצויים בסך 600 אלף שקלים, וכן שבית המשפט יוציא צו מניעה שיאסור על החברה למכור את הרוגלה שלה לשלטון הסעודי, כמו גם למשטרים אחרים, שבשל השימוש בה לרעה, נטען שהם מפרים חוקים בינלאומיים ופוגעים בזכויות אדם. לאחר שמשך את הבקשה למתן צו מניעה, חייב השופט את אלזהרני לשלם ל-NSO הוצאות משפט בסך של 30,500 שקלים.
"המערכות של NSO שימשו לריגול אחרי השיחות וההודעות הרבות של התובע עם העיתונאי חאשוקג'י. גילוי התוכן של השיחות וההודעות בין השניים באמצעות הרוגלה של NSO היה בעל תרומה ממשית להחלטה לחסל אותו", כך על פי התביעה.
אלזהרני וחאשוקג'י החליפו ביניהם מאות הודעות ווטסאפ ב-2017, שבהן הם תכננו להקים תנועת נוער וירטואלית, שתאחד צעירים סעודים שישיבו מלחמה לתעמולה של בית המלוכה בריאד. באחת ההתכתבויות כתב חאשוקג'י על יורש העצר, מוחמד בן סלמאן, כי "הוא כמו פאקמן חייתי, שככל שהוא אוכל יותר קורבנות, כך הוא רק רוצה יותר".
כאמור, אלזהרני בן ה-28 מתגורר בקנדה. הוא הגיע אליה ב-2013 על מנת ללמוד ולאחר מכן קיבל בה מקלט מדיני. ממשלת ערב הסעודית ביטלה את מלגת הלימודים שלו, בשל ביקורתו המסיבית על המשטר ברשתות החברתיות.
הכל החל בשפופרת של אבקת חלבון
הסיפור החל בשפופרת של אבקת חלבון. בסוף יוני 2018 הזמין אלזהרני פריט זה באמזון וחיכה שהוא יגיע לדירה שלו בשרברוק שבמחוז קוויבק. הוא לא שם לב לכך שקיבל הודעת SMS, לכאורה מחברת השליחויות DHL, עם קישור למספר מעקב ומסר שהחבילה נמצאת בדרך ליעדה. אז התברר שהודעת הטקסט והקישור שהכילה ושעליו לחץ היו מזויפים והביאו להדבקה ברוגלה, שעוקבת אחר שלל נתונים וערוצי תקשורת בטלפון שלו.
NSO, שמסייעת לממשלות לעקוב אחרי טלפונים ניידים, פיתחה את פגסוס – מערכת למעקב אחר שיחות ונתונים ממכשירי סלולר, שמשמשת גופי ביטחון וממשלות. התוכנה מאפשרת לגופי ביטחון להשתלט על מכשירים ניידים באופן מלא: להקליט שיחות ולקבל גישה לתמונות, לסמסים, לתעבורת אינטרנט ולפעילות המשתמש ברשתות החברתיות, וכן לשלוט מרחוק במכשיר בצורה אקטיבית. ציוד ההאזנה שהחברה מפתחת מבוסס על סוסים טרויאניים ומשמש למטרות ריגול ומודיעין. הרוגלה של פגסוס נשארת חבויה והיא קלה לשימוש.
הטענות של NSO
ב-NSO טוענים כי פגסוס משמשת גופי מודיעין, ביטחון ומשטרה על מנת למנוע פשיעה ופיגועי טרור. החברה הגישה בקשה לסילוק התביעה על הסף. במענה לטענות של אלזהרני, היא טענה כי אין ביכולתה לפקח מה מדינות זרות עושות עם הכלי שלה. עוד לדבריה, הטענה שיש לה אחריות כלשהי להירצחו של העיתונאי הסעודי " מומצאת ומופרכת לחלוטין, ונטולת כל בסיס משפטי".
טענה נוספת של התובע ש-NSO דחתה היא כי עליה לפצותו מחמת רשלנות. במקום זאת, היא עצמה בקשה מבית המשפט לחייב את אלזהרני להפקיד חצי מיליון שקלים כדי להבטיח את תשלום הוצאות המשפט שלה – מאחר שמדובר באזרח זר וקיים חשש שלא ניתן יהיה לגבות ממנו את הסכום.
עוד בקשה שהחברה הגישה היא לחיסיון ההליך, בטענה שכך הוחלט בהליך דומה שעו"ד עלאא מחאג'נה, פרקליטו של אלזהרני, מנהל נגדה בתיק אחר.
השופט דחה את שלוש הבקשות הללו של NSO והטיל על החברה לשלם לאלזהרני שכר טרחה בסך יותר מ-20 אלף שקלים, בשל הגשת הבקשות. בהחלטתו כתב השופט הימן כי "אין לדעתי עילה לסילוק על הסף (כפי שביקשה NSO – י"ה). איני סבור כי הוכח שהתביעה היא תביעת סרק שכל תכליתה היא השגתם של יעדים שמחוץ לבירור השיפוטי… בית המשפט אינו המדינה וההליך (השיפוטי) שלפניו אינו עסקה של יצוא ביטחוני… הכלל הנדרש, לפי השקפתי, הוא פומביות. NSO לא ביססה מספיק את הצידוק שבסטייה מהעיקרון החוקתי של פומביות הדיון. אהיה מוכן בהמשך לשקול מתן חסיון חלקי לפרסום".
בית המשפט הורה ל-NSO להגיש כתב הגנה עד תחילת פברואר.
תגובות
(0)