העשור בו ספקיות ה-IT המסורתיות פינו את מקומן לענקיות האינטרנט

במהלך העשור צמחו פייסבוק ו-AWS למפלצות של חצי טריליון דולר, ואילו יבמ הפסידה 31% משווי השוק שלה ● HP היא המפסידה הגדולה בעשור: איבדה 60% מערכה

אם בתחילת העשור ענקיות התוכנה שלטו בכיפה, במהלכו הן העבירו את השרביט לענקיות הרשת. צילום: BigStock

מארק אנדרסון, מאבות הדפדפן מוזאיק, הוא כיום יזם אינטרנט ומשקיע הון-סיכון מפורסם. במאמר שפרסם בוול-סטריט ז'ורנל ב-2011 כתב אנדרסון שהתוכנה "אוכלת" את העולם, משמע – כל היבט בחיינו מושפע ממנה, והחומרה נעלמת. תחזית של פורסטר תמכה בדברי אנדרסון כשקבעה כי "האפליקציות ינהלו את העולם – זה עידן הצרכן".

מגמות טכנולוגיות רבות צצו והופיעו בעשור החולף, אולם מה שחשוב, עם כל הכבוד לענן, ביג דטה, בינה מלאכותית וטרנספורמציה דיגיטלית, זה קצב השינוי, שהלך והאיץ בחלוף השנים.

אמזון וגוגל דחקו את יבמ ו-HP

מאפיין מרכזי בעשור המסתיים השבוע הוא דחיקתן של ענקיות IT דוגמת יבמ ו-HP ועלייתן של ענקיות אינטרנט ומדיה חברתית כגון אמזון וגוגל. פייסבוק אפילו לא הייתה ברשימת 10 החברות הגדולות ב-2010, וכיום שווי השוק שלה עומד על יותר מחצי טריליון דולר – 592 מיליארד. מי שנותרו בצמרת הן מיקרוסופט ואפל.

ב-2010, רוב חברות ה-IT ששלטו בשוק היו כאלה שפנו לשוק ארגוני האנטרפרייז – כגון יבמ, סיסקו ואורקל. אבל במהלך העשור, חברות שירותים מקוונים ומותגים ממוקדי לקוח עברו אותן.

שווי השוק של אמזון עומד, נכון לפרסום שורות אלה, על 926 מיליארד דולר. מתוך זה, אנליסטים מעריכים כי השווי של AWS, שמובילה את שוק הענן הציבורי, נע בין 400 מיליארד דולר לחצי טריליון.

מיקרוסופט הייתה כוכבת גם לפני עשור, אולם נמצאה בירידה בתקופת סטיב באלמר. סאטיה נאדלה, המנכ"ל שבא אחריו, הוא שהתווה את דרכה חזרה לצמרת, כשהוא דוחף במלוא הקיטור את הענקית מרדמונד לעבר מחשוב הענן והקוד הפתוח. והוא צדק: שווי השוק של מיקרוסופט עמד ב-2010 על 268.5 מיליארד דולר וכיום עומד על 1.15 טריליון.

ענקיות ה-IT: אלה שעלו ואלה שירדו

השקת ה-iPhone ב-2007 הייתה מהלך מהפכני, ששינה את האופן בו העולם צורך מידע ומחשוב. אפל, עם ולאחר מכן בלי, המנכ"ל האגדי, סטיב ג'ובס, חוותה גידול משמעותי: משווי שוק של 191 מיליארד דולר בתחילת העשור, הנתון עומד כיום על 1.19 טריליון.

העשור הנוכחי לא חייך ליבמ. ג'יני רומטי, מנכ"לית החברה. צילום: פלי הנמר

העשור הנוכחי לא חייך ליבמ. ג'יני רומטי, מנכ"לית החברה. צילום: פלי הנמר

יבמ, ארגון עתיר זכויות מחשוב, בן יותר מ-100 שנים, לא רווה נחת בעשור האחרון. שווי השוק של הענק הכחול עמד ב-2010 על 170.9 מיליארד דולר ועד סוף העשור היא הפסידה כ-31% מערכה, כאשר כיום עומד השווי שלה על 119.1 מיליארד. סיסקו נפגעה אף היא מהמעבר של ארגונים לענן, אולם השכילה להמציא את עצמה מחדש – לא עוד (רק) חברת תקשורת ורישות, אלא ספקית IT, מוטת תוכנה ואבטחת מידע. בתחילת העשור שווי השוק שלה עמד על 137.7 מיליארד דולרים, ובסופו – על 192.2.

אורקל החלה את העשור כמובילת תחום בסיסי הנתונים ומספר 2 בעולם ה-ERP, אולם הכניסה המאוחרת שלה למחשוב ענן פגעה בה. למרות זאת, היא צמחה בעשור החולף משווי שוק של 123 מיליארד דולר ל-184.2 מיליארד.

העשור החולף היה גרוע עבור HP הוותיקה, שממגוון סיבות לא הצליחה להתמודד כיאות עם הטכנולוגיות החדשות. שווי השוק שלה עמד ב-2010 על 121.8 מיליארד דולר. בסופו, שווי השוק של שתי החברות שהתפצלו ממנה עמד על פחות ממחצית: HP Inc עם 30.1 מיליארד דולר ו-HPE עם 20.6 מיליארד. משמע, החברה הפסידה בעשור כ-60% משווי השוק שלה.

בוב סוואן, מנכ"ל אינטל. צילום: יח"צ

בוב סוואן, מנכ"ל אינטל. צילום: יח"צ

אינטל, שמובילה את שוק השבבים שנים, נפגעה מצמיחתו המהירה של שוק הסמארטפונים וההזדמנות ששוק זה הנחיל לקוואלקום. כעת, היא שמה את יהבה על עולם הבינה המלאכותית. למרות זאת, במהלך העשור היא צמחה: מ-112.7 מיליארד דולר בתחילתו ל-252.5 מיליארד בסופו. קוואלקום צמחה מ-77.4 מיליארד ב-2010 ל-95.5 מיליארד השנה.

אחרונה בסקירה זו היא סאפ. החברה הגרמנית ידעה לצלוח את מהפכת הענן, בעזרת שיתופי פעולה עם AWS ומיקרוסופט. בהנהגת ביל מק'דרמוט, שפרש מתפקיד המנכ"ל השנה, היא השלישה את שווי השוק שלה: מ-56.2 מיליארד דולר בתחילת העשור ל-167 מיליארד כיום.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים