טיפול המנהיגים באיומים אסטרטגיים

יונתן קורפל מביא צרור ידיעות בנושא ההיערכות הגוברת כנגד האיומים הקיברנטיים

שלושה אירועים נפרדים מהימים האחרונים, יחד עם סימנים נוספים, מעידים שנושא אבטחת המידע ברמה הלאומית עולה מדרגה. בעצם, ההגנה על המערכות הממוחשבות לא ירדה אף פעם מהכותרות, וכך השכם והערב אנחנו מופצצים בידיעות על מפגעים ומעשי עבירה ברמת הפרט והחברות הפרטיות. באחרונה מושם דגש רב יותר על המישור הלאומי. ראוי לשים לכך לב ואפילו להסיק מסקנות.

רוברט מולר, מנהל ה-FBI, נאם השבוע בפני באי כנס מקצועי בנושאי אבטחת מידע שנערך בארה"ב.  בדבריו ביקש להזהיר, כי מלבד מדינות זרות, גם לאל-קאידה פוטנציאל להפוך לאיום. הטרוריסטים כיום מגייסים מחבלים באמצעות הרשת ונעזרים בה לתכנון ותפעול מזימות. השלב הבא עלול לדעתו להיות מתקפות קיברנטיות, או שילוב שלהן במתקפות פיזיות.

מולר איננו מוציא מכלל אפשרות גיוס שכירי חרב אינטרנטיים שיסייעו לכוחות השחור, בתמורה לבצע כסף. לגרסתו, מתקפה באמצעות הרשת, יכולה להיות בעלת אפקטיביות של פצצה ממוקמת היטב. יעדי  מתקפות העתיד, על פי ראייתו, מהווים קשת רחבה: טכנולוגיות אמריקניות, מידע מודיעיני, נכסים אינטלקטואליים, תוכניות אסטרטגיות וכלי נשק צבאיים.

באירופה, לכאורה ללא קשר ישיר, הופצו בעצם הימים האלה התראות דחופות בתוך ארגון נאט"ו (NATO) ובאיחוד האירופי. מדובר בהנחיות הגנה על חומרי מודיעין, מפני התפרצות חדשה של מתקפות רשת שמקורן בסין. אם בארצו של הדוד סם יש הסבורים, כי אין בידם מענה אפקטיבי, באירופה המצב חמור הרבה יותר. בין היתר, משום שהאיחוד הותיר ההתמודדות לכל מדינה בנפרד.

מקור בנאט"ו מסר לטיימס (The Times) הלונדוני, כי הסינים הפכו למאד פעילים במתקפות הרשת. לדבריו מספר הפגיעות נסק דרמטית ב-12 החודשים האחרונים. העיתון שהתייחס בהרחבה לנושא, חיבר זאת בהבלטה לידיעה רשמית שפורסמה לדבריו לפני כשבועיים בארה"ב. על פיה, מספר ההתקפות על מערכות הקונגרס ויתר הסוכנויות הממשלתיות שם, זינק אל על, עד כדי 1.6 מיליארד מתקפות מידי חודש.

בבריטניה נציב את הקודקוד השלישי בנושא. שם הפכה למבצעית, ממש בימים אלה, קבוצה מיוחדת להתמודדות עם איומי הרשת על חומרי מודיעין. גוף ייעודי זה מהווה חלק מהמפקדה הממשלתית לתקשורת, אשר ממוקמת בגלוצ'סטר. מנכ"ל גוף הביון הבריטי, MI5, טען כבר ב-2007 כי כמה מדינות מעורבות במתקפות קיברנטיות רחבות היקף.

האמריקנים והבריטים הנם כנראה המובילים בהשקעות להתגוננות מפני מתקפות ברמה הלאומית. לפני כשנה הוקם בלונדון המשרד לאבטחה קיברנטית. הוא מהווה חלק ממשרד הקבינט במדינה זו. בארצות הברית התייחס הנשיא ברק אובמה פעמים לא מעטות לנושא אבטחת מערכות המידע ברמה הלאומית. הוא אף מינה את הווארד שמידט לתפקיד שייעודו הגנת מחשבי הממשל הרגישים.

גם ראש ממשלת בריטניה התבטא לאחרונה בנושא הנדון. שתי המדינות לא רק מתייחסות בכובד ראש לנושא, הן גם משתפות בניהן פעולה באופן הדוק. בארצות אלה, הנושא מטופל בכל המנגנונים הגלויים ובוודאי גם באלה הסמויים מן העין. מנהיגי צמד המדינות  מעורבים בטיפול השוטף, במה שנראה כבעיה שמחייבת תשומת ליבם של הקברניטים.

יש לקוות כי אצלנו, למרות שמשום מה לא מדברים על כך, הנחוץ והנדרש אכן נעשים. האחריות לטיפול באיומים ברמה האסטרטגית, הנה של הניצבים בראש הפירמידה. ראש הממשלה, שר הביטחון והשר לביטחון פנים, בוודאי נמנים על רשימת הנושאים באחריות לתחום הרגיש כל כך. אם וכאשר נדע על הצלחות של מדינתנו בנושא, נדע למי מגיעה התהילה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים