ארה"ב: פייסבוק חטפה קנס עתק של חמישה מיליארד דולר
בסוף השבוע נודע כי ענקית הרשתות החברתיות סופגת סופסוף ענישה עקב פרשיית קיימברידג' אנליטיקה ובגין הזנחת פרטיות המשתמשים ● הקנס - תוצר של פשרה בינה לבין ועדת הסחר הפדרלית, והגדול בתולדות הגוף הרגולטורי ● למרות זאת, התקשורת האמריקנית מבקרת קשות את העונש בטענה שהקנס הוא "בדיחה"
ועדת הסחר הפדרלית האמריקנית, ה-FTC, אישרה ביום ו' קנס בסדר גודל של כחמישה מיליארד דולר שהיא משיתה על פייסבוק, ושהוא תוצר של "פשרה" מול הענקית ממאנלו פארק. הענישה היא על אופן הטיפול של החברה בנתוני המשתמשים. סכום העתק מהווה את הקנס הגדול ביותר שהטילה ה-FTC אי פעם, ומתאים לגובה הקנס שעליו דיווחה פייסבוק כבר באפריל כענישה שלה היא מצפה, ושאף הוכנס כסעיף בהוצאותיה העתידיות.
הענישה מטעם ה-FTC מגיעה לאחר יותר משנה של בדיקה מעמיקה אודות יחסה של פייסבוק, וכלל נוהליה, לפרטיות הציבור, שיותר משני יליארדי בני אדם בכל רחבי העולם עושים בו שימוש תדיר ובוטח, לא רק בשירות הליבה פייסבוק, אלא גם בשירותים החברתיים המגה-פופולריים האחרים שבבעלות החברה, ווטסאפ ואינסטגרם.
87 מיליון פרטים אישיים שעברו מפייסבוק לצד שלישי
האירועים שהביאו להשקת החקירה נחשפו בידיעות הרבות על שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, שנחשפה ובענק לציבור בשלהי 2017, וכללה העברת מידע אישי, שעליה ידעה החברה, אודות 87 מיליון משתמשים לחברת מחקר פרטית ופוליטית, שעשתה בדטה שימוש ציני לצורך הטיית דעת קהל בבחירות לנשיאות ארה"ב, 2016, כמו גם במשאל הברקזיט בבריטניה.
ועדת הסחר הפדרלית של ארה"ב ביצעה את הבדיקה בכדי לקבוע אם פייסבוק הפרה הסכם משנת 2011 עם ממשלת ארה"ב, שבו הבטיחה לשמור את כל נתוני המשתמש פרטיים ולקבל אישור משתמשים לפני שיתוף שלהם עם גורמים חיצוניים. הקנס מעיד על סוף הבדיקה וכי ה-FTC סיכמה את ההפרה הכה חמורה בהסדר מול פייסבוק.
למרות שלא נמסרו פרטיו, בגופי התקשורת השונים נטען כי הסדר זה כולל ענישה כספית וכן הסכמה שב-20 השנים הקרובות תהיה החברה תחת פיקוח רגולטורי מטעם ארה"ב. הפיקוח הממשלתי הנוסף על פייסבוק יכלול אפילו את האופציה שהחברה תאולץ "לתעד כל החלטה שהיא עושה על נתונים לפני שהיא מציעה מוצרים חדשים," כך דיווח הניו יורק פוסט.
הערה זו משויכת בעיקר לדאגות הקשות שנשמעות באחרונה, אפילו מטעם יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בנוגע למטבע הקריפטו ליברה, שפייסבוק עתידה להוציא ב-2020 ושבגינו עלו חששות רבים וחדשים סביב פרטיות המשתמשים.
ביקורת קשה בעיקר על "קוטן" הקנס
לפי הוול סטריט ג'ורנל, ה-FTC הצביעה השבוע על אישור ההסדר בגובה חמישה מיליארד דולר, אשר הועבר כעת למחלקה האזרחית של משרד המשפטים לבדיקה ולאישור, שלא ידוע כמה זמן יידרשו להם. הג'ורנל דיווח כי ה-FTC הצביע בהתאם לרוח המפלגות, כאשר שלושה נציגים רפובליקנים, בוועדה המונה חמישה חברים, הצביעו בעד, ושני הנציגים הדמוקרטיים הצביעו נגדה.
הדמוקרטים אינם היחידים להתנגד להסכם זה, וביקורות כלפיו נשמעות מכל עבר. ראשית, בנוגע לתיקון עתידי לדרכיה הנלוזים של פייסבוק בנוגע לטיפול בנתונים ופרטיות המשתמשים נכתב למשל בניו יורק טיימס כי מלבד הטלת הקנס "אף אחד מהתנאים בהסכם לא יגביל את היכולת של פייסבוק לאסוף דטה ולשתף אותו עם חברות צד שלישי".
יצוין כי ביוני האחרון הודה עורך הדין של פייסבוק, אורין סניידר, במפורש בפני שופט בבית המשפט האמריקני המחוזי כי הענקית ממאנלו פארק לא הפרה פרטיות של המשתמשים כיוון ש"אין פרטיות" בפייסבוק – או בכל מדיה חברתית אחרת.
הביקורת האחרת והמרכזית יותר היא על גובה הקנס – מחד, זהו הקנס הגדול ביותר בהיסטוריה של ה-FTC, והוא עצום בהרבה מ-22 מיליון הדולר שהטילה ה-FTC על גוגל ב-2012. בנוסף, חמישה מיליארד דולר הם הרבה כסף, על כך אין עוררין.
אבל בתקשורת ציינו רבים בעיקר את הפרופורציות, ואף כינו את הסכום "בדיחה", וזאת בהתייחס לגודלה והשפעתה של פייסבוק שבחינת הענישה בהשוואה אליהם מוכיחה שהקנס קטן למדי: פייסבוק ציינה הכנסות של 15 מיליארד דולר ברבעון האחרון בלבד – המייצגים עלייה של 26% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. גם ב-2018, שהייתה ככל הנראה פחות מוצלחת מ-2019 (לפחות לעת עתה), הסתכמו רווחיה ב-22 מיליארד דולר. כך שהקנס הגדול ביותר בתולדות ה-FTC בארה"ב מייצג בעצם חודש אחד בלבד מההכנסות של פייסבוק.
תגובות
(0)