בית המשפט האמריקני: אסור לטראמפ לחסום את מבקריו בטוויטר
נשיא ארה"ב לא יכול לחסום משתמשים שמבקרים אותו ואת ציוציו מחשבונו המאוד פעיל ברשת החברתית טוויטר, כך קבע בית משפט לערעורים פדרליים אתמול (ג) ● השופטים הסבירו כי פסקו כך משום שהתיקון הראשון דורש יותר חופש דיבור, ולא פחות, בנושאים הנוגעים לציבור
בית המשפט האמריקני הפדראלי לערעורים קבע אתמול (ג') כי הנשיא דונלד טראמפ לא יכול לחסום את מבקריו בחשבון הטוויטר הציבורי והפעיל במיוחד שלו.
השופטים אישרו החלטה קודמת של בית המשפט שפסק שהחשבון RealDonaldTrump@ הוא "פורום ציבורי ייעודי" וכי חסימת המשתמשים ממנו היא מפלה.
הדברים מגיעים בתגובה לתביעה משנת 2017, שהוגשה על ידי קבוצה של משתמשי טוויטר. לטענת התובעים, הם נחסמו על ידי חשבון הנשיא לאחר שביקרו את מדיניותו של טראמפ.
בחודש מאי אשתקד פסק שופט פדראלי כי חסימה שכזו מהווה "אפליה של השקפה" הפוגעת בזכות התיקון הראשונה של התובעים לחופש הדיבור. חסימת משתמשים מלראות את חשבון הטוויטר של הנשיא – תכונה המוצעת על ידי פלטפורמת המדיה החברתית לכל משתמש – היא בלתי חוקתית ונחשבת כהפרת התיקון הראשון, כך כתבה השופטת נעמי רייס בוכוולד בפסק הדין שלה.
משרד המשפטים הגיש ערעור מטעם הנשיא ומנהל תחום התקשורת החברתית בבית הלבן, וטען כי פעולת החסימה היא התנהגות פרטית, ולכן ההגנה החוקתית אינה חלה עליה.
אבל על פי בית המשפט לערעורים, החשבון הוא פורום ציבורי המשמש את הנשיא כדי להשמיע הצהרות מדיניות, למשל כמו כשהודיע שהוא מינוי כריסטופר ריי לראשות ה-FBI וכאשר בישר לציבור על דיונים על תכנית הגרעין של צפון קוריאה.
התגובה הטובה ביותר לדיבור מסתייג – יותר דיבור, לא פחות
השופט ברינגטון ד' פרקר, "בפתירת הערעור הזה אנו מזכירים לבעלי הדין ולציבור כי אם התיקון הראשון פירושו 'כל דבר', משמעות העניין היא שהתגובה הטובה ביותר לדיבור מסתייג (ביקורת – ג"פ) על נושאים בעלי עניין ציבורי היא יותר דיבור, לא פחות".
חשבון הטוויטר הרשמי של הנשיא טראמפ, שהוא כאמור מגה-פעיל, כולל יותר מ-61 מיליון עוקבים ויותר מ-42,000 טוויטים.
זהו עידן שבו הרשתות החברתיות הן אמצעי תקשורת דומיננטי בעבור כולם – מנהיגים ומשתמשים שאותם מנהיגים למעשה נבחרו לשרת אותם, וכפי שציין הוושינגטון פוסט, הפסיקה החדשה יכולה להוות תקדים למאבקים משפטיים עתידיים הנוגעים לאופן שבו נבחרים מקיימים אינטראקציה עם בוחרים ואזרחים ברשתות החברתיות.
השופט פרקר, שהתייחס להיבט הזה בשם פאנל של שלושה שופטים שלקחו חלק בפסיקה, כתב: "האירוניה בכל זה היא שאנחנו כותבים בתקופה בהיסטוריה של העם הזה, כאשר ההתנהלות של הממשלה שלנו ושל פקידיה כפופה לדיון פתוח וחזק". הוא הוסיף והדגיש כי "הדיון הזה, גם אם לא נוח ולא נעים כמו שהוא לעתים קרובות, הוא בכל זאת דבר טוב".
תגובות
(0)