כיצד המטבע החדש של פייסבוק ישפיע על שוק הקריפטו?
הליברה הוא לא עוד מטבע וירטואלי, אלא כזה שמשיקה פייסבוק, יחד עם חברות בולטות בשוק הפיננסי ● אורי ולנשטיין, סמנכ"ל המוצר ב-QED-it, שמפתחת טכנולוגיות לשמירה על הפרטיות בעולם הקריפטו, מעריך את ההשפעות שלו על השוק
ההכרזה של פייסבוק על המטבע הווירטואלי החדש שלה, ליברה, הגיעה לאחר שמועות והערכות רבות שכך היא עומדת לעשות. עוד לפני ההכרזה, וביתר שאת אחריה, עלו בשוק שאלות לגבי מידת ההשפעה של המטבע החדש על תחום המטבעות הווירטואליים ועל המגזר הפיננסי בכלל, וכמובן שעלתה גם סוגיית הפרטיות. זאת, במיוחד לאור המעשים של פייסבוק בפרשות הקשורות לשמירה על הפרטיות של הגולשים – למשל, קיימברידג' אנליטיקה.
ליברה הוא מטבע שיתחרה בשוק שהולך ומתאושש בשבועות ובחודשים האחרונים. הערך של המטבע הבולט ביותר, הביטקוין, אמנם לא קרוב לשיאים שרשם בסוף 2017 – תחילת 2018, אבל הוא גבוה בהרבה מהשפל שאליו הגיע לפני כמה חודשים. ההערכות בשוק הן שהליברה, שיתבסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין משלו, יהיה מטבע חזק מאוד, ואולי אפילו יעקוף את הביטקוין. זאת, מאחר שפייסבוק היא המדינה הגדולה בעולם, עם יותר משני מיליארד משתמשים, וחברו אליה להשקת המטבע הווירטואלי החדש חברות ענק בתחומי התשלומים והרשת, כגון ויזה, מסטרקארד, PayPal ו-eBay. בסך הכל, מדובר בשותפות של 27 חברות.
כדי להבין את משמעות הצעד שוחחתי עם אורי ולנשטיין, סמנכ"ל המוצר ב-QED-it, שעוסקת בפיתוח טכנולוגיות לשמירה על הפרטיות בעסקות שמתנהלות באמצעות מטבעות וירטואליים. לדבריו, "אין ספק שההודעה של פייסבוק היא חשובה. כשחברת ענק כמו פייסבוק מודיעה שהיא משיקה מטבע וירטואלי משלה, ועוד עם שותפים חשובים, מדובר באירוע שתהיה לו השפעה רבה על שוק המטבעות הווירטואליים בכללותו. המטבע הזה יכול לחולל מהפכה בענף ולהביא אותו אל המיינסטרים".
ולנשטיין זהיר כשהוא בא להעריך את מידת התנודתיות הצפויה בענף בעקבות כניסתו של השחקן החדש. "שוק המטבעות הווירטואליים הוא מאוד נזיל, ולכן אני זהיר לגבי ההשפעה הכללית של הליברה עליו. אני חושב שתהיה לו השפעה רבה, אך הניסיון בכל הקשור למטבעות וירטואליים מחייב זהירות לגבי הערכות עתידיות", אמר.
לפי ניסיונך, כיצד הליברה ישפיע על מחזור העסקים במטבעות הווירטואליים ועל התנודתיות בערכיהם? כדאי לקחת בחשבון את העובדה שפייסבוק ציינה שהמטבע הזה יהיה מגובה בנכסים של החברה.
"אני לא יכול לומר בוודאות שהליברה לא יהיה מטבע תנודתי, אבל הוא יהיה פחות ספקולטיבי ממטבעות וירטואליים אחרים. יש גם לקחת בחשבון שכמו כל נכס, ערכם של הנכסים שפייסבוק הצהירה שיגבו את הליברה יכול להשתנות. לא מדובר על גיבוי כמו בעבר – הצמדת הדולר או הפאונד לזהב, אלא על הצמדה למשהו שהוא בעצמו וירטואלי, לא מוחשי ולא קבוע. כך שהתנודתיות של הליברה בהחלט יכולה להיות נמוכה יותר ממה שאנחנו מורגלים אליו במטבעות וירטואליים, אבל אני לא בטוח שהמטבע הזה יהיה חסין מתנודתיות בכלל.
לגבי ההשפעה שלו על המחזוריות של המטבעות הווירטואליים, ההערכה שלי היא חיובית. ראשית, יחסית ל-2017, המחזוריות של מטבעות אלה בימינו נמוכה יותר וכשחברה בסדר גודל של פייסבוק נכנסת למחשק הזה, היא יכולה להמריץ את הסחר בהם במידה ניכרת מאוד.
כנ"ל לגבי התחרות בענף: באופן כללי, כששחקן גדול נכנס לשוק, הוא מגביר את התחרות בין הגדולים האחרים ופוגע בקטנים, וזה מה שעשוי לקרות גם הפעם".
QED-it מפתחת טכנולוגיות שמאפשרות לחברות גדולות שעובדות עם טכנולוגיית בלוקצ'יין בכלל ומטבעות וירטואליים בפרט לשמור על האנונימיות שלהן. "ממה שהבנתי, בפרוטוקלים של הליברה אין שמירה על הפרטיות של אלה שמבצעים את העסקות, אלה רק פסאודו אנונימיות", ציין ולנשטיין. "הטכנולוגיה שמאחורי הליברה תאפשר להגיע לכתובת של מבצע העסקה ודרכה אליו, כך שאין כאן פרטיות כלל. לאור זאת, ובמידה שהשימוש בליברה ימריא, אני יכול להעריך ולקוות שהביקוש לטכנולוגיות שלנו יגדל".
תגובות
(0)