מוטורולה תוביל פרויקט "רשת חשמל חכמה" בחברת החשמל; ההיקף: עשרות מיליוני שקלים

במסגרת הפרויקט תפותח ותוטמע מערכת אוטומטית לניהול ולשליטה בייצור וצריכת חשמל בשם ENERsip ● המערכת תקשר בין הצרכן בבית ליצרן החשמל, ותספק בזמן אמת את המידע הנדרש למיטוב של ייצור וצריכת חשמל גם במבנים ובשכונות המייצרים חשמל ● הפרויקט יבוצע על ידי מאגד חברות בינלאומי

מאגד חברות בינלאומי בהובלת מוטורולה ישראל (Motorola) יטמיע פרויקט IT של "רשת חשמל חכמה" בחברת החשמל. הפרויקט החל בימים אלה, והפיילוט הראשון שלו יוטמע ב-2011, ויימשך כשנה. הוא זכה למימון של ארבעה מיליון יורו מהאיחוד האירופי, והיקפו הכספי מוערך בעשרות מיליוני שקלים.

במסגרת הפרויקט תפותח ותוטמע מערכת אוטומטית לניהול ולשליטה בייצור וצריכת חשמל בשם ENERsip (ר"ת Energy Saving Information Platform). המערכת תקשר בין הצרכן בבית ליצרן החשמל, ותספק בזמן אמת את המידע הנדרש למיטוב של ייצור וצריכת חשמל גם במבנים ובשכונות המייצרים חשמל.

מדובר בפתרון המבוסס על פלטפורמת תקשורת M2M, שיעביר בזמן אמת ובצורה דו-כיוונית את כל המידע הנדרש ליצרנים, ספקים וצרכנים, ביתיים ועסקיים, תוך יצירת תיאום מלא בין צרכיהם האמיתיים של המשתמשים בחשמל לבין שכונות, מבנים ומתקנים המייצרים חשמל. הפתרון יאפשר לכל הגורמים הללו לפעול במשותף, על מנת לייעל ולחסוך בייצור וצריכת החשמל מכל מכשיר ובכל רגע נתון. כך, ניתן יהיה לנהל מרחוק ובצורה יעילה את עומסי הצריכה ולהציע לצרכנים תעריפים המותאמים לדרישותיהם.

ENERsip תרחיב את היכולות הקיימות של מערכות AMR (ר"ת Automatic Meter Reading), ותאפשר קישוריות דו-כיוונית, הן לתוך הבית והן לתחנות המשנה. כך, המערכת מגיבה באופן אוטומטי לדרישות משתנות, ולא רק אוספת את נתוני הצריכה מתוך מונה החשמל, אלא גם מפעילה תגובה מתאימה, שתשפר ותייעל את צריכת החשמל.

מאגד החברות הבינלאומי של הפרויקט כולל, כאמור, את מוטורולה ישראל, חברת החשמל ועוד שש חברות תעשייתיות, כמו גם גופי מחקר מפורטוגל, ספרד, צ'כיה ובלגיה. מוטורולה ישראל אחראית על פיתוח תשתית התקשורת ועל אינטגרציה בין כל מרכיבי המערכת, עד להתקנה ולהשקה של הפתרון בחברת החשמל. במהלך שנת 2011 המערכת תותקן ותוטמע בחברת החשמל, לפיילוט ראשון, שיימשך כשנה.

הפתרון שיפותח מאפשר שילוב ממשקים פתוחים בין מגוון רכיבים של המערכת, שיסופקו על ידי יצרנים שונים, ובכך מרחיב את היצע המודלים העסקיים. עוד יאפשר הפרויקט לכשימומש, להכניס שחקנים חדשים לשוק. בנוסף, ניתן יהיה לאמץ את הפתרון של ENERsip לסביבות הולכה נוספות, כגון מים או גז.

לדברי בוריס קנצפולסקי, מנהל פיתוח עסקי בחטיבת M2M במוטורולה ישראל ומיוזמי הפרויקט, "מחקרים שנעשו בתחום מוכיחים כי עצם אספקת המידע על הצריכה בזמן אמת, תאפשר למשקי בית טיפוסיים להפחית את צריכת החשמל שלהם ב-10-20%. ברגע שהצרכנים יוכלו לראות במדויק מהי צריכת החשמל שלהם בכל רגע נתון ומכל מכשיר בבית, תהיה לכך השלכה על האופן שבו הם ישנו את גישתם לצריכת החשמל ויפעלו לצמצם אותה".

קנצפולסקי הוסיף, כי "באמצעות שילוב של פתרונות בתחום מקורות אנרגיה מתחדשים, גם ברמת הבניינים והשכונות שבשלב ראשון יתחילו לספק חלק מהצריכה ובשלב מאוחר יותר יוכלו גם 'למכור' את עודפי היצור – נגיע לתוצאות מרשימות אף יותר". הוא ציין, כי "אחת המטרות החשובות של האיחוד האירופי, היא למצוא דרכים לשיפור התועלתיות בייצור ובצריכת חשמל בקרב מבנים ועסקים, וליצור אקלים תרבותי, חברתי ועסקי, שיתמוך בהפחתת הצריכה ובסביבה ירוקה".

באמצעות הפתרון הטכנולוגי שמציע ENERsip, רשת החשמל המרכזית "תקושר" עם כל אחת מרשתות החשמל הביתיות והשכונתיות שמייצרות חשמל, וכך תיווצר תשתית להעברת מידע אודות ייצור וצריכת חשמל, שפועלת במקביל ובתזמון מלא עם רשת החשמל עצמה.

בוועידת האקלים הבינלאומית שהתקיימה בקופנהאגן, לפני כמה שבועות, ציין שמעון פרס, נשיא המדינה, שעד שנת 2020, מתכוונת הממשלה להפחית ב-20% את פליטות הפחמן הדו-חמצני של המדינה. הרציונל שבמערכת שתפותח הוא להעניק למדינה ביטחון אנרגטי, על ידי רשת דו-כיוונית, הן מבחינת זרימת החשמל והן מבחינת זרימת המידע הנוגע לניהול העומסים ופיקוח על הצריכה. כיום יש בישראל כ-6,000 צרכנים גדולים, כגון מפעלי ייצור או בתי חולים, בעלי אפשרות מוגבלת לקריאת מונים מרחוק. לעומתם, כ-2.5 מיליון צרכנים אינם בעלי מונים שכאלה, והקריאה נעשית בידי אדם. כיום, גם התקשורת שבין הפיקוח על מרכזי חלוקת הזרם והמרכזים המחוזיים – מוגבלת. כך, הטמעת הפרויקט תביא ליצירת "רשת חשמל חכמה", Smart grid.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים