איך קרה שטלגרם הרוויחה שלושה מיליון נרשמים חדשים ביום?
לתקלות ולהפסקות הפעילות המשמעותיות שחוו שירותי פייסבוק - הרשת החברתית הדומיננטית כולל המסנג'ר שלה, אינסטגרם ו-ווטסאפ - בשבוע שעבר במשך שעות ארוכות הייתה תופעת לוואי חיובית אחת, לפחות בעבור שירות המסרים המידיים המתחרה, טלגרם
ביום ה' האחרון הודיע פאבל דורוב, המייסד והמנכ"ל של טלגרם – אפליקציית המסרים המידיים הפופולרית והמוצפנת, שמתארת את עצמה כ"אלטרנטיבה בטוחה יותר" לאפליקציות העברת ההודעות המתחרות כמו ווטסאפ – כי שלושה מיליון משתמשים חדשים נוספו לשירות שבבעלותו בתוך יממה. הסיבה הדי ברורה מאליו ל"זכייה" הזו היא התקלה שחוו שרתי החברה שחולשת על מספר אמצעי מדיה חברתיים – פייסבוק.
בהודעה שנשלחה לערוץ הטלגרם שלו כתב דורוב כי הוא "רואה 3 מיליון משתמשים חדשים שנרשמו לטלגרם ב-24 השעות האחרונות". דורוב הוסיף וציין, בפנייה למשתמשים הטריים בערוץ שלו: "יש לנו פרטיות אמיתית ומרחב בלתי מוגבל לכולם".
ביום ד' בשעות הערב החלו הצרות האחרונות של פייסבוק ושל השירותים האחרים לבוא לידי ביטוי. על פי הדיווחים השונים, הן של גולשים ברשת והן של התקשורת, הפעולה של שלושת הפלטפורמות הענקיות פייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם (השתיים האחרונות הן בבעלות פייסבוק ויושבות על שרתיה כיום) הייתה לא יציבה והתבטאה בקושי של משתמשים להתחבר, להעלות פוסטים ולהגיב לאחרים.
התופעה גלשה גם לשירותים נלווים, כמו המסנג'ר של פייסבוק, שירותי המציאות המדומה של Oculus, ויש אף דיווחים על אפליקציות שאליהם מתחברים דרך חשבונות פייסבוק, כמו למשל יישומי משחקים, אפליקציית השידוכים טינדר או יישום הזרמת המוזיקה ספוטיפיי שחוו כולם קושי בחיבור.
"האם זה רק אני או שפייסבוק השתגעה?" תהו גולשים שכן הצליחו להעלות פוסט אקראי לרשת החברתית הדומיננטית, ואילו רבים אחרים צייצו בהיסטריה לא מוסתרת את מצוקתם הרבה לנוכח הפסקות הפעולה של השירותים האהודים עליהם.
מקום אחר ואלטרנטיבי לפעול בו
בשלב מאוחר יותר ביום ה' צייצה פייסבוק את הטוויט הבא: "אתמול, כתוצאה משינוי בתצורת השרת, אנשים רבים התקשו לגשת ליישומים ולשירותים שלנו. כעת פתרנו את הבעיות והמערכות שלנו מתאוששות. אנו מצטערים מאוד על אי-הנוחות ומעריכים את הסבלנות של כולם".
אבל הנזק כבר נעשה. משתמשים, שמצאו עצמם מנוטרלים מההתעסקות השגרתית, והמאוד ממכרת, שבה הם מורגלים ברשתות החברתיות שעבודתן גמגמה עד מאוד, חיפשו ככל הנראה מקום אחר ואלטרנטיבי לפעול בו, ואולי בעיקר – לפרוק בו את תסכולם ובלבולם לנוכח הבעיות הרבות שחוו הפלטפורמות השונות.
היה זה אך טבעי שגולשים ברחבי העולם יבחרו בפנייה לשירותים של טלגרם – שעליה חלק מאיתנו, הישראלים, שמע בעיקר עקב ערוץ הטלגארס, ששימש לסחר בסמים קלים, ושנסגר כעת ברוב רעש וצלצולים כולל מעצר של המנהלים וטענות לכך שהפעילו למעשה גוף פשיעה מאורגן.
יצוין כי טלגרם מצליחה למדי בתחומה – לפני שנה התגאתה החברה ב-200 מיליון משתמשים פעילים בחודש. ההצלחה הזו מגיעה על אף שהפלטפורמה נתקלת בקשיים בחלק מהשווקים – בעיקר ברוסיה ואיראן, כמו גם בסין, וזאת בשל היותה כזו המקדשת את פרטיות המשתמשים. מה שמסבך את הנהלת טלגרם מול שלטונות אלו הוא ככל הנראה סירובה לבקשותיהם לקבלת מפתחות הצפנה וכן מידע על המשתמשים, כך על פי TechCrunch.
דורוב התעקש ומתעקש עדיין כי הפרטיות של משתמשי יישום טלגרם אינה למכירה. וכך, למרות שידעה כי מאז תחילת 2015 טרוריסטים משתמשים באפליקציה, החברה התנגדה ללחץ ממשלתי למסירת מפתחות הצפנה. אם נעשה כן, הסביר בזמנו דורוב, רק נדחוף משתמשים שכאלו לעבור לאפליקציה אחרת.
תגובות
(0)