פייסבוק מתכננת איחוד כלי המסרים המידיים של המסנג'ר, ווטסאפ ואינסטגרם
פייסבוק פועלת בימים אלו במטרה לשלב את שירותי הצ'אט שלה – ווטסאפ, ה-Messenger וזה של אינסטגרם – בכדי לאפשר למשתמשים לשלוח הודעות זה לזה בנוחות מתוך כל אחת מהפלטפורמות, מבלי צורך לעבור ליישום אחר.
לפי דיווח שהתפרסם בניו יורק טיימס בסוף השבוע האחרון, התכנית מגיעה ככל הנראה ישירות ממארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, ולצורך החלתה תידרש כתיבה מחדש לתוכנה הבסיסית של שלושת היישומים, על מנת שיהיו בעלי יכולת פעולה הדדית.
לפי התכנית, משתמש ווטסאפ יוכל, למשל, לשלוח הודעה למשתמש אינסטגרם מבלי שידרש להחליף אפליקציה. לפי הדיווח, אין מדובר על איחוד פלטפורמות הליבה אלא רק בסנכרון מלא של כלי הצ'אט שלהן.
לפי הטיימס, ארבעה אנשים המעורבים במאמץ סיפרו כי התשתית הטכנית הבסיסית של האפליקציות תהיה מאוחדת. ולמעשה, אם אכן יצא לפועל, המהלך יחבר את שלוש רשתות העברת ההודעות הגדולות ביותר בעולם, אשר להן יחד יותר מ-2.6 מיליארד משתמשים.
האיחוד המתוכנן יכול לאפשר לענקית הרשתות החברתיות לייצר מעורבות משתמש גבוהה יותר ולפיכך הצלחה גדולה עוד יותר עם מפרסמים, ובכך להגדיל את הכנסתה ממודעות בתקופה הנוכחית, שבה הצמיחה הואטה. מכיוון שלפייסבוק יש את מספר המשתמשים הרב ביותר משאר פלטפורמות המדיה החברתית האחרות, על ידי שילוב הנכסים שלה בדרך זו החברה יכולה להתחרות באופן ישיר יותר עם iMessage של אפל ושירותי העברת ההודעות של גוגל, כך מסביר את המהלך The Verge.
הצפנה מקצה לקצה?
כל שלושת האפליקציות יתמכו בהצפנה מקצה לקצה, אבל פייסבוק עדיין לא אמרה מתי הדבר יקרה הלכה למעשה, כך דיווח הטיימס על פי דברי יודעי הדבר.
דיווח ב-Wired הסביר כי בכדי לשמור על הצפנה מקצה לקצה בשירותים המאוחדים תיאלץ פייסבוק לעמוד באתגרים לא פשוטים. שיחות הצ'אט של ווטסאפ מוצפנות מקצה לקצה כברירת מחדל, וזה אחד מסמלי ההיכר של היישום. אבל ה-Messenger שונה – הוא לא מוצפן כך, אלא מציע למשתמשים אופציה להפעלת תכונה המכונה "שיחות חשאיות" (Secret Conversations). אינסטגרם, לעומת זאת, לא מציעה נכון להיום כל סוג של הצפנה מקצה לקצה בעבור כלי הצ'אטים שלה.
"הבעיה הגדולה שאני רואה היא שרק לווטסאפ יש הצפנת ברירת מחדל מקצה לקצה. אז אם המטרה היא לאפשר מעבר בין אפליקציות, וזה דורש להיות מוצפן, מה יקרה אז? יש כאן מגוון שלם של תוצאות", אמר מתיו גרין, מומחה הצפנה מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס ל-Wired.
אפשר שהפתרון לבעיית ההצפנה יהיה דווקא לוותר עליה, למרות דברי המקורות, ועל תרחיש עתידי שכזה ניתן היה אולי להתנבא לנוכח עזיבת מייסדי ווטסאפ.
ווטסאפ – האם ביטול הצפנה מקצה לקצה עמד על הפרק?
פייסבוק רכשה את שירות העברת ההודעות ווטסאפ ב-19 מיליארד דולר בשנת 2014. יאן קום, המייסד השותף של ווטסאפ ומנכ"לה, עזב את החברה בשל חילוקי דעות עם צוקרברג בכל הנוגע לפרטיות נתונים והצפנה. בריאן אקטון, שייסד את ווטסאפ יחד עם קום, עזב עוד לפני כן ב-2017.
במרץ 2018 פרסם אקטון ציוץ קצר בטוויטר ובו לקריאה לסגור את פייסבוק. הוא הצטרף לרבים שטענו שזמנה של פייסבוק עבר, לאחר שהתברר כי פרטיהם של יותר מ-50 מיליון משתמשים הפכו לכלי שימושי בידי חברת ניתוחי השוק קיימברדיג' אנליטיקה בקמפיין הבחירות של 2016 בארצות הברית.
עוד באפריל 2016 הודיעה ווטסאפ כי האפליקציה שלה הופכת למוצפנת מקצה לקצה
באופן מלא. אקטון אמר שהחידוש בא לשמר את חופש הביטוי. "בניית מוצרים מאובטחים מספקת עולם בטוח יותר", טען אקטון והסביר כי "בעזרת ההצפנה יכול כל אחד לנהל עסקים או לשוחח עם רופא מבלי לחשוש מהאזנות. הצפנה אפילו מאפשרת לאדם להלשין מבלי לחשוש".
כשקום הכריז על עזיבתו את ווטסאפ זו התרחשה לדבריו, "לאחר התנגשות עם החברה ההורה, פייסבוק, על האסטרטגיה של שירות העברת ההודעות הפופולרית ועל ניסיונותיה של פייסבוק להשתמש בנתונים האישיים שלו ולהחליש את ההצפנה שלה".
יצוין כי צוקרברג כתב מאמר דעה לוול סטריט ג'ורנל שהתפרסם ביום ה' שעבר, שבו הגן על איסוף הנתונים ברשת החברתית שלו ועל מודל הפרסום שלה.
"אנשים אומרים בעקביות שאם הם יראו מודעות, הם רוצים שהן יהיו רלוונטיות להם", התעקש צוקרברג. הוא הוסיף ואמר כי כאשר משתמשים התבקשו לאשר את איסוף נתוניהם – כיוון שעל פי כללי הגנת הנתונים של האיחוד האירופי, ה-GDPR, חובתה של החברה לקבל אישור שכזה – בכדי לשפר את הרלוונטיות של הפרסום "הרוב המכריע הסכימו כי הם מעדיפים מודעות רלוונטיות יותר".
תגובות
(0)